Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

gaben

Ugyan már, ezek erre (is) valók. ;)
Több gépet látok ezzel a szenzorral szerelve, mint a hagyományos mikrokapcsolók, vagy egyéb végálláskapcsolók.
Nem beszélve az ismétlési pontosságukról, víz és porállóságukról, stb.

svager

Gondolom azért ennél fürgébben fognak mozogni ha összerakod [#eljen]
próbáltad nagyobb sebességgel?

gaben

Persze, ezt a beállítást csak a home-ra használtam.
3000mm/min-el szépen futott a minap, de amíg nem készül el teljesen a mechanika, addig nem merem a határokat feszegetni.
Alapból sem egy gyors gépet terveztem, inkább a pontosságot és a felbontást szerettem volna a maximumra jatszani.

gk6nzg8h4

Nálunk a Siemens mozgásvezérlőket úgy szokták építeni, hogy a végállásban van egy induktív szenzor, amit egy fém zászló közelít meg és ami jelez. Itt a gép még játszikálhat, hogy lelassul majd visszamegy, de a hibajel a kezelőnek már megjelenik.
 Ezen kívül van egy görgős végű mechanikus végálláskapcsoló, amí úgy működik, hogy a mozgó asztalon van egy ék, ami ha közeledik a görgőt benyomja és kapcsol. Ez viszont azonalli stopot eredményez.

A tapasztalatunk a görgős mechanikus kapcsolóval az, hogy ha túl mélyre nyomódik be, akkor az tönkremegy. Ezért az éket úgy csavarozzák fel, hogy hogy a legteteje sose nyomja be túlságosan.
 Ugyanis az azonnali stopra is még valamennyi mozgás történik (a rendszer tehetetlenségéből és a késleltetésekből adódóan).

Szalai György

Ja.

Mert a gyártó az EN ISO 12100: 2011-ben előirt kockázatelemzés során számolt azzal a lehetőséggel, hogy a gép az induktív szenzoron, meghibásodás esetén, rendeltetésszerű használat mellett is túlfuthat.
Alaptétel, hogy a gépet úgy kell megtervezni, hogy ne legyen veszély.
Ezt szolgálja az ésszerűen előre látható rendellenességek baleseti kockázatának megszüntetése vagy minimalizálása.
A görgős mechanikus kapcsoló, mint a túlfutás elleni ,,beépített biztonság" csökkenti a fennmaradó kockázatokat.
A vészkörbe beavatkozva az MSZ EN 418-ban leirt vészleállást vált ki.

A téma iránti érdektelenséget jelzi, hogy nincs is a fórumon Biztonságtechnika rovat. Pedig magas fordulatszám, nagy lendület, óriási elektromos feszültség, magas hőmérsékletű felületek, sugárzás, ártalmas gázok akadnak bőven.
Talán Gábor majd törődik a veszélyekkel is.

gaben

Nálam is dupla biztosítás lesz az X tengelyen, mivel mindkettőn van szenzor, így ha az egyik nem is érzékelne (aminek lassuk be az esélye szinte 0),még mindig ott van a másik.
Vészstopból is több lesz a gépen, illetve ha bármilyen kábel vagy eszköz kicsúszik a  notiból, azonnal megáll a főorsó.
Szóval attól, hogy nem ecsetelem a biztonsági funkciókat és megoldásokat, sokat foglalkoztam a dologgal. ;)

sasi

Az MSZ EN 418:1993 visszavonva, az utód: MSZ EN ISO 13850:2007, ez is visszavonva, utódja:MSZ EN ISO 13850:2007, ez is visszavont, utódja:MSZ EN ISO 13850:2008, szintén visszavonva, a most érvényes:

MSZ EN ISO 13850:2016 Gépek biztonsága. Vészleállítás. Tervezési alapelvek

PSoft

"...a most érvényes:"

Ez a baj!
Vajon, meddig lesz érvényes a..."most érvényes"(itt is, máshol is)[#nemtudom]
Földi halandónak, követhetetlen ez a kavalkád, vagy inkább..."babaruházás".:(

sasi

Alapvetően két ok miatt változnak a szabványok. Az egyik igazi tartalmi változás, amit a fejlődés kényszerit ki, a másik ok a hivatkozott szabványok jelöléseinek a változásai.

A szabványaink többsége ISO, azaz a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet által kiadott, és néha magyarra fordított...

Szalai György

Végül menyire sikerült egysíkúra hoznod az alaplemezt?
1mm-en belül van a differencia?
Több mint egy?
Vagy nem mérted?
Vagy pont eléggé egysíkú?

gaben

Szia Gyuri,

a lineáris vezetékhez képest, 3-4 tizeden belül vagyok.
Van ahol ennél jóval kisebb a difi.
Hézagolásra még szükségem lesz, na azzal el fogok játszadozni egy darabig.

Ui: ma jöttek meg az új és végleges géplábak ;)

Üdv, Gábor

gaben

Sziasztok,

pár héttel ezelőtt, Ebay-ről rendeltem az Y hídhoz való csapágyházakat, amik a golyósorsót fogják közre.
Ezek ára csupán harmada az X tengelyéhez képest.
A múltkori rendelésemet ami az X tengelyek működéséhez kellett, a Lineartechniktől szereztem be és minőségben azért picit komolyabbak, de jóval többe is kerültek.
Konkrétan 14.000Ft volt ez a 2db, szemben a másikkal, ami durván 40.000Ft-ban állna meg postával.

Talán a hétvégén lesz időm folytatni a profilsínek szintbe állítását.
Közben az Y hídat tartó lemezt újra kellett terveznem, amit a lézervágósoknak el is küldtem. Természetesen síkköszörülve lesz minden érintkező felület, hogy a lehető legpontosabb mechanika álljon össze a végén.
Egyik kedves fórumtárstól kaptam ehhez a művelethez egy 1000mm-es tusírlécet, egy másik kedves kollégától pedig egy frankó szintező vízmértéket kapok kölcsön.
Ezúton is köszönöm nekik, nevet direkt nem írtam, nehogy az ajtajukban kopogtasson a sok gépépítő. [#vigyor]

Amint lesz használható eredményem, azonnal közzéteszem képekben is.

üdv, Gábor

gaben

Sziasztok gépépítő fórumtársak,

mostanában sajnos kevesebb időt tudok a gépre fordítani, de talán ma eljutok az X tengelyek szintezésének befejezéséhez.
Az egyik felével meg is vagyok és sikerült 1-2 századon belül maradni.
Ha ez a másik oldalon is sikerül, akkor boldog leszek.
Közben az Y híd csapágybakjait is egy vonalba hoztam, hogy a lehető legsimábban járjon itt is majd a golyósorsó.
Na léptem is vissza a hűvös műhelybe...

Szalai György

Volt egy dongó,
meg egy légy,
tovább is van,
mondjam még?

Mondjad!
(Tamkó)

Mondjad még!

gaben

Szia Gyuri,

lesz majd tovább is, de jelenleg nyaralás van folyamatban, meg sok meló, csiszagép építő projekt, stb.
Remélhetőleg szeptemberben készen lesznek az újratervezett alkatrészek is, így be tudom fejezni az X tengelyeket.

Üdv, Gábor