Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

gaben

Szép estét minden kedves gépépítő társamnak. :)

Ma ismét boldogság töltötte be a műhelyt, ugyanis sikerült összeraknom a másik X tengelyt is.
Így végre együtt tudtam őket tesztelni.
A munka még végtelen, mire ebből gép lesz, de végre a látványosabb része következik a feladatoknak.

Dezsoe kollégának ismét köszönet a gyors segítségért. [#worship]

pár kép

xt79ipd3

D.Laci

[#eljen]
Első gépnek nem is rossz, sőt túl jó! :)

Miért ezt az elrendezést választottad, hogy a hosszúsínek az X tengely? Miért nem a keresztben lévő lesz az X?
A dupla síneket és dupla motort is feleslegesnek érzem.
A notit valamivel gondolom eltakarod majd.
Ha innen nézve lesz a gép eleje (ahonnan nyitva a vezérlő szekrény) nem lesz útban az Y híd és az esetleges notit elválasztó burkolat? elégé bekorlátozza szerintem a teret, szerelés szempontjából, rálátás a megmunkálásra is rossz lesz.

zozo

Itt minden ementáli sajtból készül, annyi a lyuk rajtuk :)
Hajrá, hadd szóljon mielőbb!

gaben

Szia,

köszi szépen.
Az elrendezésnek marha egyszerű oka van.
Minthogy rengeteg hasonló felépítésű gépről néztem már képeket, videókat, és sok esetben ugyanezt az elrendezést alkalmazták, nem akartam feltalálni a spanyol viaszt.
Más részről pedig sokat használom a Fusion360-at, valamint ha egyszer elkészül a masina és hadra fogható lesz az alkatrészeim gyártásában, ott is ugyanebben a koordináta rendszerben rajzolok, mint amire a gépemet terveztem. :)

A noti előtt és oldalt is lesz egy plexi védőpajzs illetve számomra  a gép működése is innen követhető.
Természetesen bármelyik pontot kinevezhetném "elejének", de alapvetően a noti felőli oldal van erre kinevezve.
Aztán ha úgy gondolom, hogy máshonnan követem az "eseményeket", körbejárhatom a gépet és bármilyen szögből láthatom a marási műveletet. Emiatt vettem egy vezeték nélküli vezérlőt, hogy biztonságosabban tudjam kezelni a folyamatot.

üdv, Gábor

D.Laci

Nem maga a felépítése ami érdekelt volna hanem a koordináta rendszer szerinti, de választ kaptam arra is.
Ha a noti felől használod akkor célszerűbb a Hossztengelyt Y tengelynek elkeresztelni, keresztben meg X tengelynek.

Csak így tovább. :)

gk6nzg8h4

Plexi helyett nem volna jobb üveg? Van belőle többrétegű erősebb fajta is.
 Azért kérdezem, mert a CNC forgácsolók mondták, hogy a plexi náluk hamar elkoszolódik, megkarcolódik, és ha valamit igazán látni akarnak, mindig nyitogatni kell az ajtót.

Csak érdekességképpen: Az "újabb" (de nem legújabb) CNC gépeknél van már egy forgó kör alakú üveg (kb. 200mm átmérővel), amire ha rácseppen az emulzió, akkor a forgás miatt le is jön így jobban át lehet látni rajta mint egyéb helyeken. De ez sem az igazi.

gaben

Nem azt a célt fogja szolgálni, hogy kukucskáljak rajta, csupán a noti és az egyéb eszközök megvédése a repülő forgácsoktól.
Legalábbis a nagy részétől.

gk6nzg8h4

Akkor erre a célra gipszkarton is jó, nem? A legolcsóbb anyag.
 A plexivel vigyázni kell, mert ha száraz a levegő (télen fűtött helyiségben), akkor feltöltődhet elektrosztatikusan.

gaben

Persze, meg a kisméretű tégla is jó lenne, de azért nem baj ha látom mi történik előttem. ;)
A műhelyem egyébként nem fűtött, vagyis nem direktben, de mivel felülről és oldalról is kap meleget, a hőmérséklet télen sem megy 12-13C fok alá.

gaben

Sziasztok,

tegnap este összedrótoztam a szenzorokat és kipróbáltam a Home-ra futást.
Egy kis malőr után, gond nélkül mentek a helyükre az X és X" tengelyek. :)

Ez még persze nem a végleges állapot, csak egy gyors-teszt akart lenni, hogy tovább tudjak lépni majd a folyamatban.

Jó szórakozást mindenkinek a CNC gépéhez. Nekem egyre jobban tetszik és alig várom, hogy hadra foghassam a masinát. [#vigyor2]

[yt]ftLH505vgq8[/yt]

Szalai György

Nem tudom, itt volt-e már szó róla, (máshol biztosan) hogy a közelítés szenzor ismétlési pontossága az oldalsó beúsztatás esetén kedvezőbb, mint szemből közelítéskor.
Befordítva a kocsik közé védett helyen van, az ütközés veszélye is megszűnik és plusz helyet sem foglal az érzékelő a pálya végén.

Szalai György

Az ikrek miért különböző időben érnek haza?

gaben

Ez volt a teszt lényege, hogy mindkét össze-vissza pozícióban lévő tengelyt hozza haza.

remrendes

Induktiv szenzorok? Nem felsz, hogy utkozo lesz belole?