Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

2am4nwzib

jó merev szerkezet , gond nélkül fémmegmunkálásra is .[#eljen]

fn47xk7ei

"Minden lánc olyan erős amilyen erős a leggyengébb láncszeme" azaz lehet akárhány csavar szakító vagy nyíróerőt számolni mikor gyenge pont az alumínium ami szilárdságilag teljesen más mint az acél + mellé nagyon a szélére vannak tervezve a rögzítési pontok és a csavarfejek erős sülyestése miatt elég gyengének tűnik a megoldás .. bár mutatós a sok csavar. A csapágyak közel vannak egymáshoz , stb. De ez csak az én véleményem azaz én teljesen máshogyan képzelném el az egészet .(Gábor nem megsértődni !)

sastas

Az galvanizált acél lesz, nem aluminium. Lejebb a köszörülési képeken igen markáns szikrát vet. Mármint ha a híd anyagára gondolsz.

fn47xk7ei

Akkor viszont bocs ,[#worship][#worship][#worship]Nagyon benéztem és hibáztam , hogy nem olvastam eléggé vissza a témában . [#worship][#worship]Este pótolom a hibám .[#wave]

gaben

A kerekeket is végre le tudtam cserélni a végleges verziójú géptalpakra.
Illetve mindjárt a szintezést is megcsináltam a Psoft-tól kapott profi vízmértékekkel. [#eljen]
Ebédszünet...

Szalai György

Most azt számold ki, hogy ha egy ekkora tömegű és ilyen magas súlypontú hídszerkezet gyorsul-lassul, mondjuk egy átlagos 5-6 m/s2 dinamikával, akkor mekkora húzóerő hat a talpcsavarokra, ekkora hídlábterpesz esetén.
Lehet, hogy meg is lesz? [#vigyor2]

PSoft

Tudtam én, hogy a nálam "porosodó" vízmértékeknek, egyszer még valaki...hasznát is tudja venni.[#eljen]

svejk

Ugye F=m*a
Már csak egy kis súlyozott tömeg vagy erőszámítás kell meg az erőkarok adatai.

Szerintem nem fognak lepattanni a csavarfejek. :)

gaben

svejk

Nagy játékosok ennek a műszernek is gyártói, ráírják a 0,02 fok felbontást, ami ha jól számolom 0,35 mm méterenként. Míg a pontossága csak +-0,15 fok azaz +- 2,6 mm méterenként.

Ennél a sarokba hajított kőműves mércém is pontosabb (0,5 mm méterenként). :(

svejk

Én úgy látom ennek a gépnek csak javára válik a "fikázgatás". :)

Kezd komolyra fordulni az arculata.

Nem gondoltam volna az elején, hogy ennyi energiát, pénzt, időt rászánsz majd.

Persze magamból indulok ki, mert bizony nálam a gyenge kezdés utáni erős visszaesés a jellemző szinte mindenben :(

Anno Varsányi volt még ilyen eltökélt a ragasztott-csavarozott alu gépével. No az is kapott elég sok hideget.
A végén azért klasszul összehozta és megelégedéssel használta.

ra8nsmk6w

A jó és működő és a rossz és mégis működőnek a spektruma igen széles. A látványra kellemes müszakilag korrekt és gazdaságilag optimális hármast ráhúzni már egy másik kérdés.
Eltökéltségből jeles![#eljen]

gaben

Hogy érted: a javára válik?

Semmit nem változtattam az eredeti terven, mindent ugyanúgy építettem meg, ahogy azt az elején megterveztem.
Mivel ezt a gépet magamnak készítem, nem különösebben érdekel, hogy kinek mi a véleménye a masináról, csupán folytatnám a gépet építők táborának sorát.

Én sem fikázom soha senki másét, nem vagyunk egyformák, mindenkinek más elképzelése, tervei, megoldási ötletei vannak.
Nyilván a fő csapásirányokat figyelembe veszem, na ezért is tartott sokáig a tervezése, na meg az építése is.
Talán már mondtam régebben, a kitartásommal nincs baj, legfeljebb az idővel. ;)
Sajnos munka mellett elég kevés idő jut a hobbyra, a csiszagépes projektet is teljesen meg kellett szüntetnem, hogy legyen időm és energiám a CNC gépemet úgy összerakni, ahogy azt elképzeltem.

Az sem véletlen, hogy évek óta alig publikálja valaki a készülő gépét.
Amikor idetévedtem, az összes építős topikot végigolvastam és nagyszerű ötleteket, megoldásokat és gép típusokat láttam, de aztán egyszer csak megszakadt ez a folyamat.
Nyilván ez annak is betudható, hogy sok olyan építő volt a fórum indulásakor, akik szinte egyszerre kezdtek különböző gépeket készíteni és idővel alábbhagyott a lelkesedés vagy csak egyszerűen megépült a masinája és onnantól kezdve nem volt újabb kihívás.
Na meg, hogy az induláshoz képest mindenki fölszedett magára egy halom tudást, én viszont még mindig kezdő vagyok a témában, szóval nekem sokat kell még tanulnom, legfőképpen a saját tapasztalásaimból, mert én meg azt vallom, hogy az ember a saját hibáiból vagy nem éppen megfelelő döntéseiből tud a legtöbbet tanulni.
Persze ha igénye is van az eszközei jobbá tételére, vagy a folytonos tanulásra.
Nekem egyfolytában erre van szükségem, mindig új ötletek járnak a fejemben, de sajnos ezek megvalósítására szánt idő nagyon kevésnek bizonyul.
Arról már nem is beszélek, hogy ez milyen qrva sokba kerül, ha az ember jót akar építeni. [#nyes][#wow1]

Sebaj, folytatom a munkát, remélem Karácsony táján elindul a gépezet teljes fegyverzetével.

Jó hobbyzást mindenkinek! [#wave]

Szalai György

,,Regisztrált:   2006-11-14 17:44:00"

11 éve, 350 napja, 9 órája és még pár perce tanulgatom-lesegetem itt és máshol a Hobby CNC témával kapcsolatos dolgokat.
És még mindég látok újdonságokat. Tőled is. Köszönöm.

svejk

Hát tudod akiről/amiről sokat beszélnek, -netán szidják- az megerősödik, sokáig él -tartja a mondás. :)

Szerintem itt mindannyian melletted vagyunk, még ha eleresztünk is egy-két b@szogatást.
Van aki azért teszi mert már sok buktatón túl van, van aki csak esetleg sóvárgásból.

Egy a lényeg, előre!

ui:
Anno még Boldizsárunk volt ilyen eltökélt, szerettük is érte.