Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

000000000

Igen, így is lehet, de szerintem ha kézzel kezelném akkor valami mechanikai fékezést kellene rakni rá, vagy pedig valami "záró fogót" ami biztosan és stabilon fogja. Én soha nem esztergáltam (egy-két órán kívül összesen életemben), de szerintem is ezek a golyós orsók problémákat okoznának, legalább is ilyen gyakorlatlan embernek mint én vagyok, mert nagyon könnyen elmozdulnak. Ennek van előnye is, hátránya is. Gondolom egy igazi esztergán is van fékező amivel le lehet zárni az orsót hogy kicsit se mozduljon.

Egy gyors megoldás lenne ha ezeket a bivalymotorokat rádobnám.

Ezek bírnák fogni is meg hajtani is, és egyszerű felrakni ezeket.

000000000

thayscj6c

ezsolt74

Én is most építek egy cnc esztergát, nálam is a golyósorsók fordítva működnének kézi módban, ezért nem is lesz rajta kézikerék. Vettem hozzá inkább mach3 joystick-ot, így kézzel is lehet majd vezérelni.

000000000

Az az igazság hogy nem is gondoltam arra hogy a golyósorsók rossz irányba forognak kézi direkt hajtással. De mindegy, próbálni így is jó lesz, motorral hajtva meg nem lesz probléma.

000000000

IdézÉn is most építek egy cnc esztergát

Sok szerencsét. Mikor láthatjuk?

ORCA17

... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

ORCA17

Mondanám, hogy vegyél valamelyik netes áruházból - nekem balosok vannak fent, vagy két éve az ebayról vettem, de  mostanság kín kivárni mire megjön. No meg áfa/vám macera...

Az, hogy kézzel is kelljen működtetni, szinte elkerülhetetlen.
Ha csak nem célgépnek készül.
A joystickkal való működtetést inkább mellőzd, de ez már egy másik topic témája[#kacsint]
... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

ezsolt74

Aplyaudió kezdte el, csak nem volt ideje befejezni.
Most így áll az eszterga, a szíjtárcsákat tegnap vittem el esztergályoshoz 1-2héten belül elvileg elkészül, akkor össze tudom majd rakni mechanikailag.

000000000

Köszi a képet. Jól néz ki az is. Hasonló megoldás mint enyém, csak nálad ha jól látom 1610 a Z orsód, nekem 1605. Én inkább rövidebbet Z tengelyt akartam, de nagyobb pofával. Az ER16 nekem a másik oldalra ment fel, a szegnyeregbe.

000000000

Nem veszek új orsókat mert először is drága lenne, másodszor ha motorral van hajtva akkor nem számít, harmadszor pedig nekem az nem probléma kézileg sem. Könnyen megtanulom fordítva hajtani. Pilóta voltam, műrepülő is, úgyhogy az agyam gyorsan tud átállni még ma is, bár ma már nem repülök. [#kacsint]

Joystick tervek nincsenek. Talán gombokkal meg egy Arduinóval hajtani azokat a motorokat, de az is csak ideiglenesen, csak addig ameddig nem lesz teljesen digitalizálva. Utána Mach3 vagy UCCNC.

sufnituning

Egy kis bordáskerekes áttéttel occón megoldható a fordítás.

000000000

Tudom, de mindegy mert nincs rá szükségem, így nem komplikálom.

PITU

azt meg , hogy ? bordás szíj nyolcas alakba ?