Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

gaben

Bizony, mindig jönnek elő újabb érdekes történetek. :)

A buborékok inkább a felületen vannak, az üveg meg kellően vastag ahhoz, hogy ez ne okozzon problémát.

Jó lett volna ha megvan, de így talán még jobb, mert én nem az eredeti funkciója szerint használom.
Ott az üveg aljába tesznek szilikagél-t és a peremre kerül egy szitaszerű lemez, amire aztán a szárítani kívánt anyagot helyezik.

000000000

"Szegény ember esztergája" már sokba kerül... mert folytatása következik... [#kacsint]

Vettem egy 180W-os szervomotort, kicseréltem nem csak a motort, de majdnem mindent. Csak a kontroll doboz nem lett kicserélve, de azt is a át kellet alakítani hogy a motort gyorsabban tudja hajtani.

Sajnos a szervomotorral nem vagyok megelégedve, mert kicsit gyenge, de ezzel fogom befejezni mielőtt veszek egy erősebbet.

TBS-TEAM

A servo-t fel is kell paraméterezni, úgy jobb lesz [#eplus2]

József

000000000

Azt tudom... [#eplus2] De ez akkor is gyenge. Vagy az a probléma hogy ez verzió 552 nem 603 mint azon a videón.

TBS-TEAM

A verzio lényegtelen. [#kacsint]
Persze nem lesz 1,5Kw-os [#nevetes1]
József

000000000

Nem is vártam hogy 1,kW-os legyen. De szerintem a verzió nem lényegtelen, mert amiket te be tudsz állítani azt én nem.

De mindegy, mert ingyen kaptam. Panaszkodtam az eladónak, meg kapcsolatba voltam a gyárral és onnan írták hogy ezt nem adhatják el Európába már az eladók. Aztán írtam az eladónak és mivel úgy árusította hogy ez a legújabb verzió, felajánlotta hogy 100%-ot visszafizet. Én meg azt megköszöntem... [#nyes]

Viszont ha ezt nem tudom beállítani akkor veszek egy 400W-os motort.

TBS-TEAM

Kevés lesz a 400W servo 1.27Nm [#vigyor0]
József

000000000

Szerintem nem lesz az kevés, mert azt meg kell háromszorozni az 1:3 hajtás miatt, de ha kell át tudom rakni 1:6 ra is, akkor pedig hatszoros lesz az ereje. Én inkább a CNC-re találom ezt gyengének mert nem bírja tartani a hirtelen nyomást, de lehet hogy újra rámegyek a paraméterekre és átnézem, kísérletezek tovább ha lesz időm rá. De mindegy, mert ha 400W-os sem lesz elég akkor feladom.

PSoft

IdézDe mindegy, mert ha 400W-os sem lesz elég akkor feladom.

[#rinya][#nemtudom][#nemtudom]

000000000

...akkor inkább veszek egy igazi esztergát... [#kacsint]

000000000

Játszani ez a motor jó. Nagyon csöndes ha nincs rá semmi rakva. Csináltam egy videót hogy mutassam a hangot mert néhányan erőltetik hogy ez nem szervó hanem léptető motor.

Ez egy AC szervó, beépített hajtóval amit 50VDC-vel lehet táplálni.

Ha ez a motor nem lesz erre jó akkor átrakom a CNC-re X-nek, veszek mégy egyet és az Y-re is rakom, kicserélem a léptetőmotorokat erre.

TBS-TEAM

Ilyen kialakításban elöszőr csak léptető motor volt kapható ezért kételkednek egyesek. [#nevetes1]
Most már elérhető szervo motor is ebben a formátumban. [#eplus2]
József

istvan3

Árban tény, hogy nem rossz választás.

A 2500-ös enkóder felbontást keveslem. Bár azt nem találtam a leírásban, hogy ezt négyszerezi-e.

Valamint a beépített vézérlésnél is kérdéses, hogy métereken keresztül vezetett magas frekis step-dir jelek mennyire stabilak / zavarérzényekek.

Illetve forgácsvédelem szempontjából is kérdéses, hogy forgácsoló gépre mennyire jó választás. Szálló forgács, tömítetlen csatlakozók nem tűnnek jó barátnak.

000000000

Ennek csak 1000 soros az ekóderja.
A beépített vezérlési problémák amit írsz az nincs. Először is a step/dir közül csak a step pulzusok változna gyorsan, de az sem "nagy frekvencia" mert maximum 250kHz, az meg nem nagy. Na meg attól függ hogy kötöd be és milyen kábelt használsz. Mindennek van előnye is és hátránya is, szerintem erre a megoldásra ez jó.

Forgácsvédelmet, ha probléma lenne, könnyen meg leget oldani. Na meg oda szerintem az nem fog menni, mert a tokmámy mögött van, elég messze a vágótól.

onagy

Egyre jobban tetszik nekem ez a motor+szervoamp kombó. Lehet ezt eu-n belülről ésszerű áron beszerezni? Beleolvasván az adatlapjába egyáltalán nem tűnik rossznak, ha nagy nyomatékra nincs szükség. Először bldc-nek gondoltam, mint pl a Clearpath motorok amivel már volt dolgom, de ez tényleg ac szervó a doksija szerint. Imádok hangtalan hajtásokat építeni, szerintem az 1000-es felbontással is együtt tudnék élni. Pozicionálási pontosságot vizsgáltál esetleg?
O.