Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

000000000

Sajnos rosszul emlékszel.
Többször írogattam erről, pl. ekkor is:

"Egész lépésben ne használd, hamem csak negyed, vagy nyolcad lépés a javasolt.

Előzmény: janek69, 2018-01-07 22:14:10 [19755]"

000000000

Nem kapkodtam el mert én ezt kaptam 250$ árba a végén, mert kicsit visszakaptam.

Tehát, olcsóbb is volt meg jobb is, meg az eladó 100% megelégedett kuncsaft pontja volt. Még teljes áron is olcsóbb lett volna mint a két ajánlatod.

Meg vagyok vele elégedve.

000000000

Így folytatódik ez a sztorim: [#t134p20704#]

Csináltam egy "szegény ember eszterga" kontroll dobozt. Arduino Uno van mögötte, na meg 48V 7A PSU és egy DM542 léptetőmotor vezérlő. A hosszú szövegű leírást nem fordítom Magyarra, ha valakit érdekel itt van Angolul: Using my 4th axis (also called A or Rotational axis) as a "poor man's lathe"

Természetesen, ha az érdeklődő valamit nem ért akkor szívesen elmagyarázom és válaszolok magyarul is.

Tegnap csináltam ezt a videót róla:

izbeki

Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

ywathzay

svejk

Ezt akarod főorsónak esztergáláshoz?

000000000

Játszani/tanulni vele. Ha jó és tetszik de gyenge akkor kicserélem a motort, vagy veszek egy igazi esztergát. Szerintem néhány dologra fog működni, műanyagra meg puha fémre, pl. alumíniumra gondolom jó lesz, még akkor is ha nem megy gyorsan.

svejk

Értem.
Csak mert ugye a léptetőmotorok úgy kb. 300 fordulat felett már elég megbízhatatlanok.

000000000

Nekem nem ez a tapasztalatom, hanem az hogy attól függ hány volttal járatod. A CNC-m 42V hajtású és sokkal gyorsabban megy mint 300 fordulattal még az is, semmi probléma 1800 fordulattal, de 1400 fordulatra van maximálva.

Ezt pedig 48V hajtja és próba alatt jól ment sokáig (több mint fél óráig, de üresen) a 2280-as fordulattal. Nem volt lépés ugrás sem, legalább is nem hallottam. Még gyorsabban is tudtam hajtani de nem akarom mert 2400 fordulat (400 fordulat a tokmányon) körül könnyen feladja magát.

A DM542 az digitális vezérlő, az bírja jobban mint az öregebb, analóg vezérlők (DQ542MA), ami a CNC-n van.

svejk

No majd ha kap terhelést más lesz a helyzet.
De elég rátekinteni egy ilyen motor fordulat-nyomaték görbéjére.

000000000

Te pesszimista vagy, én pedig optimista. Na meg van elég tapasztalatom is...

PSoft

000000000

Nem értem. Mikor? Majdnem minden nap irok. Azt is írtam hogy ha nem fog működni vagy kicseréltem a motort erősebbé vagy veszek egy igazi eszterga gépet. Már néztem egy erősebb motort de varok, még  nem rendelem. Viszont ha sem léptetö sem szervo motor nem lesz jó rá akkor rakok rá valami más fajtát. Vagy csak hagyom A tenglynek. Sok választási lehetőség van...

PSoft

Úgy értettem, a tesztelések eredményéről.

000000000

Persze hogy írok arról. Meg is fogom mutatni, de egy-két vagy három hetet várni kell mert még nincs minden kész.