Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

frob

ha már forgató jó látom hogy egy csigahajtáson van rajta a léptetőmoci
kottyanás? pontosság stb?
mondanál valamit róla, esetleg pár közelebbi kép?
előre is kösz!

MacGyver

Szia, Igen jól látod, van kottyanása egy kicsi, és az áttételezése sem hoz egész szamos steps per beállítást a MACH3-ban. úgy emlékszem 15.555555 van beírva.. nem szerencsés. Tervezem hogy építek ehelyett egy jobb forgatót, de egyenlőre a képen látható kis csíkkal - ami a kottyanásból adódhat - megbékélek :) Fabábuzni jó ez, alkatrészt csinálni nem.

000000000

"15.555555 van beírva.. nem szerencsés"

Az egy téveszme, hogya step/fok vagy step/mm értéknek egésznek kell lennie. Mindegy, hogy tört vagy egész, ha jó az interpolátor hibakezelése.

Az is elég nagy baj, hogy ha így fejben gyorsan utána számoltamn, akkor te sajnos egész (vagy fél lépésben) hajtod a léptető motorodat, ami helytelen dolog CNC mellékhajtás esetén.

frob

éééértem, ennél komolyabb kellene, de akkor majd írok a forgatós topicba, ne ezt szemeteljem tele

MacGyver

Helló!
Annak csak örülök, hogy nem téveszt emiatt a gép! :)
Az interpolátor meg nem tudom hogy kezeli a hibát.. [#wilting]
Mach3-at használok. jól kezeli?

Bemásztam a gépbe, jelentem Microstep 800-ban van.
Elismerem lehetne 1600ban-is.. Van annak bármi hátrnya ha átállítom 1600-ra? (azon kívül hogy lassabban tudom forgatni (ami nekem itt most nem számt))

000000000

Valami nem stimmel itt.
Először is a 15.5555555-nek mi a mértékegysége?

MacGyver

A MACH3-ban ez a szám a Motortuning ablak bal alsó sarkában van, STEPS PER elnevezéssel.
Ha pl egy átlagos léptetőmotor microstp 800-ban egy 5-ös menetemelkedésű golyósorsót hajt, akkor ebbe a rublikába az kell hogy mennyi step kell 1mm megtételéhez. (Tehát step/mm a mértékegység. Fenti példánál 800/5 = 160.

A forgató esetében viszont step/fok  a mértékegység, itt jön a gikszer.. Ha csak simán a léptető motor tengelye lenne áttétel nélük a forgató, akkor 800 lépés felel meg 360 foknak. 1 fok tehát 2,2222222 step. És ha jön egy áttétel közé, ami nem ennek az aránypárnak valami spéci közös többszöröse, akkor marad a végtelen tizedes a képlet végén.

MacGyver

Verbuválom a csapatot szorgosan [#taps]

ebalint

[#eljen]
Mivel generálod a sz.pályát?

000000000

Aranyos vagy, hogy elkezded nekem magyarázni a step/akármi dolgaidat, de én ezt már sajnos akkor tudtam, használtam, amikor te még meg se születtél.

A lényeg: miféle csigahajtásod van neked, aminek tényleg csak 1:7 a lassító áttétele? Picit többnek kéne annak lenni, én pl. a 7 négyszerésére vagy még nagyobbra saccoltam a fotód alaján, hiszen ez olyasmi hajtómű háznak tűnik, mint ami egy mezei GK ablaktörlő motornál van.

MacGyver

Szia

Artcam pro 2011 (sajnos..[#nemtudom])
Tudom-tudom meg kell tanulnom egy újabb progit! eskü rajta vagyok [#vigyor3]

MacGyver

Uram! Kérdeztél én meg válaszoltam.. kicsit bőbeszédűen igaz.. de hát ekkora szakértővel ritkán beszél az ember mint te, megpróbáltam kihozni a maximumot! ennyire futotta [#nemtudom]

Visszatérve a hajtóműhöz, kibányásztam a porból, valóban 7-es az áttétele.
És találtam hozzá valami pdf-et is:
pdf link

dtb

Nekem csak annyi tűnt fel, hogy rögtön a kész mintát marod, kihagyod a nagyoló lépést. Nem ismerem a régebbi verziókat, de szerintem már abban is benne van a nagyolás lehetősége. Ezzel, bár kicsit tovább fog tartani a munka a kétszeri marás miatt, de nem teszed idő előtt tönkre a marószárad, és szebb, finomabb felületet kaphatsz. Én először ¤4mm, vagy ¤6mm kétélű maróval ráengedek egy nagyoló marást, 0,5, 1mm ráhagyással, és utána jöhet a finom megmunkálás.

MacGyver

Tudja ez a program is, próbáltam úgy is, de sikertelen volt egyéb okok miatt.. Eddig nem láttam hátrányát hogy telibe marom, de a tanácsodra meg fogom próbálni nagyolással ismét. köszi.

ebalint

Köszi a választ.

" Tudom.... "
Jónak mondod.[#kacsint]
Igazából nem próbáltam még forgatót használni, de nagyon itt lenne az ideje.