Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Szépen megoldottad és tényleg nem kötekedés, de miért kell rendszeresen mozgatni egy CNC gépet? Legalábbis eddig nem tapasztaltam, hogy egy relatív nehéz gépet sűrűn kellene költöztetni. Bár mindenki igyekszik merevre építeni a gépvázat, de egy padló sem tökéletesen sík, így "költöztetés" után mindig illik újra szintezni a gépvázat. Azt végképp nem bíznám a 4 fix lábra, hogy bárhol leteszem aztán "jól van az úgy".

000000000

Azért akarom (mindig akartam) mozgatni mert mindenhol el akarom érni könnyen ha kell, hátul is. A gépet sokszor módosítom, javítom, jobbítom vagy átalakítom.

A padlóm tudom hogy jó, mert ellenőriztem, nem csak most, hanem még a ház építtetés közben is. A padló alatt beton van és a házam rendesen, jó minőségbe van építve, minden stabil, a padló sem nyikorog mint öreg házakban, pince nincs alatta. Szintezésre nem volt szükség amikor egyik szobából ide költöztettem a gépet, de ellenőriztem azért költözés után. Kihúzva természetesen ahol mértem a videón, ott nem akarom használni, mert az a műanyag padló védő alatta van az úgy nem jó, de de ha a padló védőt elvenném ott is rendben van.

Nem kötekedésnek vettem véleményedet, miért vettem volna úgy? Mindenki másképp gondolkozik és más igényei vannak. Természetes hogy ez nem szükséges mindenkinek, mert sokan ezeket a gépeket nem mozgatják ha egyszer sem kell, de én nekem ez így jobban tetszik.

RJancsi

Köszi a választ! Így már érthető. Elegánsabb megoldás, mint nálam, ahol egy raklapemelő "békát" szoktam az esztergám alá tolni, ha ellenállhatatlan vágyat érzek a faltól való elhúzására. Ilyen kb. 3 éve volt, amikor ékszíjat kellett cserélnem a motoron.

000000000

[#worship]

Nem illik saját magát az embernek dicsérni, de szerintem is elegáns megoldás így, sokkal elegánsabb mint az ezelőtti.

Már belefáradtam a sok háttörő, padlón fekve, csavarozásokba, azért néhány héttel ezelőtt úgy döntöttem hogy ezt csinálom. Nem túl drágák azok a lineáris működtetők, a eBayen keresztül, Németországból vettem ettől az eladótól, úgy kezdtem.

Szalai György

Azt tudom, hogy a nagy gépeket beton súlyalapra szerelik és precízen vízszintezik.
De egy pici eszterga vagy marógép esetében van annak jelentősége? Vagy jó annak befékezett kerekeken is?
Én is arra törekedtem, hogy a műhelyben minden alatt legyen kerék.

És látám, hogy minden a mit teremtettem vala, ímé igen jó.

Tavasszal szeretnék hegeszteni egy új asztalt a pici esztergám alá, a mostani falhoz csavarozott rögtönzött állványa helyett. Annak már gurulósnak kéne lennie.

KoLa

Nálam is sok minden van kerékre szerelve, a nagy hegesztőasztal is  és  egy kisebb asztalkocsi, amit tolok ide-oda ahol vagyok, kis területen lehet vele forgolódni!
Az indukciós hevítő szett, hűtőtartállyal mindennel, kerekeken mozgatható!nem kell mindig! félretolom.
A 3.5 tonnás Gildemeister CT40 alatt is kerekek vannak még a nehezebbik vége alatt, annó pár éve szűk helyen kellett 90 fokban elfordítani, megoldottam néhány trükkös kerékkel, pájszerrel,egy hidraulikus emelővel és egy 30-as villáskulccsal, (ha érdekel valakit lefotózom )
Az összes többit tudom mozgatni raklapemelő békával!

000000000

Az én gépemet először befékezett kerekeken volt de nem voltam megelégedve vele mert nagyon ugrált. Egy idő után kipróbáltam lerakni négy fa alapra, és akkor láttam hatalmas volt a különbség, csendesebb lett, nem ugrált és precízebb is lett. Na meg fel is tudtam gyorsítani. Szóval szerintem nem jó ha állandóan kerekeken van, akkor sem ha mind a négy kerék fékezve van. Szerintem mindegy hogy a gép pici vagy nem, mindegyik ugrál, vagy lassan kell hajtani miatta. Még a 3D printerem is ugrálna kerekeken.

A képen mutatom hogy volt intézve ezelőtt, de belefáradtam a sok csavargatásba a padlón feküdve.

gaben

Üdv a hobbystáknak,

egy régóta tervben lévő projektet sikerült (részemről legalábbis) befejeznem a hétvégén.
Mivel az egész család imádja a Balatont, különösen Feleségem, ezért készítettem neki egy világító balatoni "képet".
A fa alapanyag festése már a csajokra vár.

Devecz Miklós

Nyomtatott áramkör maró CNC, esetleg kisebb marásokhoz is alkalmas. A tesztüzem ezután jön.
Munkaterület 220x220x100 mm.

izbeki

Nagyon király! Gratula! [#eljen]
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

a9iua0hi5

2dbfy8y

Szép igényes kivitelezés, a villamos szekrény is találó. [#taps]
Mekkora teljesítményű a főorsó motor, és mennyi a max fordulata?

Devecz Miklós

775-ös DC motor n= 10000/perc (12V), P= 150W

istvan3

Szép munka, cuki kis gép.

A vázba épített villamossággal viszont nem értek egyet. Annak nem ott a helye, hanem szekrényben.

Devecz Miklós

Miért nem jó a vázba épített elektronika?

Ez egy kis méretű hordozható gépnek készült, nem akartam magam után húzni egy rakás madzagot.