Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

PSoft

000000000

OK, nem bírtam várni, én is türelmetlen és kíváncsi vagyok. Csináltam egy tesztet.

Folytatása következik tovább. [#kacsint]

PSoft

IdézMeg is fogom mutatni, de egy-két vagy három hetet várni kell...

Te, tényleg türelmetlen vagy!
Az egy-két vagy három hétből...három nap lett. :)

Arra lettem volna kíváncsi amikor az "írsz majd akkor is?"-t írtam hogy...láthatjuk-e azt a pillanatot amikor megtörténik a lépésvesztés és megáll a főorsó.

Megtörtént, láttam, köszönöm! [#worship]

dtb

Én a projekt elejéről lemaradtam, csak most olvastam vissza, ahogy a videót néztem. Meglepődtem, hogy sima "mezei" léptetőmotort használsz a teszteléshez... Ha tudsz kölcsönkérni, vagy beszerezni closed loopos léptetőt, azzal kéne szerintem megpróbálni. Nekem kb. 2 éve van ilyen enkóderes kínai csoda, de még egyszer sem sikerült "kizökkentenem" a ritmusból, pedig - főleg eleinte - elég sok balfékséget elkövettem vele, mind sebesség, mint terhelés szempontjából. Régebben GT2 ékszíjjal ment, most nemrég átszereltem 1605-ős golyósorsóra. Perpillanat alap 200-as lépésre állítva a motort, az Y híd 10000mm/perc sebességre van állítva, de használtam 12000-el is... vagyis az 2000/perc fordulat... (tudom, csak 300 lehet max, de direkt nem szóltam a motornak, hagy dolgozzon)
Szóval, én a helyedben inkább egy ilyen motorral próbálkoznék: Nema 23 2.2N.m Closed Loop Stepper Motor kit

gaben

Szerintem itt nem lépésvesztés történt. [#fejvakaras]
Egyszerűen a nagy áttételi arányból fakadó kis nyomaték miatt állt meg a főorsó, valószínűleg túl nagy volt az előtolás.

000000000

Az természetes hogy megakadhat. Még a nagyobb fúrógép is megakad ha rosszul kezeled. [#nyes] Gondolom az a pici masina amit te mutattál az is könnyen megakad vagy szenved vassal. [#vigyor]

Azt tudtam hogy nem lesz tökéletes, nem is az a cél, de úgy látom félreértették ti ketten. Na de mindegy. Én tovább folytatom ezt és ( megismétlem ) ha tetszik ( nekem ) kicserélem a motort. Már nézelődni kezdtem... [#kacsint] és találtam egyet vagy kettőt ami jobb lenne.

mex

IdézEgyszerűen a nagy áttételi arányból fakadó kis nyomaték miatt

Ez így félrevezető fogalmazás.
A nagy áttételi arány éppenséggel nyomatéknövelő a képek alapján itélve.
A gondot a léptetőmotor karakterisztikája okozza, ilyen magas fordulatszámon a már számottevő nyomatékcsökkenését a nagy áttételi viszony sem kompenzálta.

000000000

Igen. Te látod jól. Az volt a probléma. Még a videó alatt is mondom. Még túl későn láttam hogy két csavart elfelejtettem meghúzni így a fúró féloldalas volt.

000000000

Illetve úgy volt hogy túl erősen nyomtam meg a fúrót előre. Az áttétel 1:6 és az erősíti, de lassítja. Azért forog a föorsó 380 fordulattal a léptetö motor pedig 2280 fordulattal.

000000000

Ahhoz hasonló terveim vannak csak én egy 3Nm motorra néztem, az az egyik, a másik meg még erősebb. Csak az sok átalakítást követel.

gaben

Jogos, lassító áttétel van rajta, most már látom én is. ;)

PSoft

A terhelés hatására esik a motor fordulata, eléri az átbillenési pontot és megáll a forgórész.
Mindeközben a mágnesmező forog tovább a tekercsekben, mert a motorvezérlő, semmit nem tud a történésről.

Mindegy minek nevezed, az átbillenési ponton megtörténik a lépésvesztés, ami nem visszafordítható, csak a "rendszer" újraindításával.

PSoft

Semmit nem értettem félre...

A "pici masina"...egész jól alakulgat a projekt, majd lehet én is mutatok képeket, írok a továbbiakról.

Szerintem...

Hogy a fúród csak "féloldalas" volt, még ez esetben segített is.
Ha mindkét éle dolgozik annak a fúrónak, előbb megtörtént volna az átbillenés.

jani300

De nem szinkronizált főhajtáshoz minek léptető ?
De értem csak próba volt .
Dc motor billenőnyomatéka sokszorosa ennek .  Sőt inkább leég mint megáll .
De legalább van érdekesség ,van mit nézegetni .

PSoft

Ha jól értettem/olvastam az előzményeket...

Ez a nem szinkronizált főhajtás(eszterga), csak egy "mellék üzemág" lenne az amúgy 4. tengelyként működő hajtásnak.