Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

gaben

Itt megtalálod őket Sorotec,
én is sok mindent rendeltem már tőlük, nagyon klassz webshop.

000000000

Én is szoktam a Sorotec-töl meg a DOLD-tól vásárolni. Mind a kettő jó dolgokat árusít és jó a kiszolgálás.

Dezső

Sziasztok!
Síkba marás és kontúr vágáson kívül nem sok köze van a cnc-hez! Első műgyantás próbálkozásom:) Sajnos nem vákuumozottam a gyantát igy hát tele van bubival:( Észrevételek, tapasztalatok?

bznc93pf5

szia, nem a nem vákuumozás miatt vannak a bubik, lángoztad? vagy a gyantád nem erre való, 100millió féle van, vagy másra való, sajnos sokan akik árulják azok sem mind tudják, vagy csak el akarják adni hiszen nekik az bevétel!,vagy a technológiád rossz, olvass utána alaposabban, de ha erre valót használsz azt NEM kell vákuumozni, nagyon nem mindegy a gyanta! van amit pl. csak "vékony" rétegekben lehet vastagítani, ott is meg van mennyi időt kell várni milyen hőmérsékletnél. milyen hőmérsékletű a gyanta, alaposan utána kell olvasni. Érdemes lenne olyantól venni a gyantát aki oktatja is, persze ott drágább is az anyag de tuti a siker.

Pali79

Sőt a minap néztem egy videót ahol az ember egy göcsörtös fadarabot öntött ki gyantával. Ő levegővel helyezte nyomás alá, hogy mindenhová bemenjen.

RJancsi

Az is lehet, hogy nem jól keverted a gyantát. Ugyan alaposan össze kell keverni a két (három) komponenst, de ha nem megfelelő alakú és gyors fordulatú a keverőd akkor egy csomó légbubit keversz a gyantába. Hasonlóan mint a tojáshab. A kiöntőgyanták lassú kötésűek, nem ritka a 3-6 óra fazékidő (amíg hígfolyós) épp azért, hogy legyen ideje a buborékoknak a felszínre jönni. A nagyobbakat tűvel lehet kiszúrni, az apróbbaknak legjobb megoldás ha gázlánggal pukkasztod ki. Ezt csak akkor érdemes csinálni ha már az összes bubi feljött a felszínre, mert ha még vannak belül bubik a láng csak ront a helyzeten, a melegtől gyorsul a kémiai reakció és besűrűsödik a gyanta a felszínen, azon már nem nem tud kilevegőzni.

3vv2btrhv

Az előttem szoloknak nagyon igazuk van . Amit én tudok hozzá asni : a komponenseket 70 fokos sütőben ki kell száritani zárt fém edényben . Majd másnap 40 fokon tárolni , ezt lehet jól ősze keverni .

RJancsi

Zárt fém edényben szárítani? [#nemtudom] Mitől szárad, ha nem engedem a nedvességet távozni? A sütőzacskót is arra találták fel, hogy ne száradjon ki benne a hús sütés közben.

3vv2btrhv

Tapasztalat mondja , nem tökéletesen hermetikusan , csak fedő legyen rajta .

RJancsi

Így már értem. Amikor epoxit öntöttem forró vizes vödörbe tettem a komponenseket, hogy könnyebb legyen kimérni és összekeverni. A keverésnél vigyáztam, hogy ne alakuljon ki örvény-tölcsér a keverőszár mellett ahol levegőt szívna be. Az öntésnél meg vékony sugárban folyattam a gyantát hogy már a levegőben elkezdjen kilevegősödni.

Rabb Ferenc

Lassan közeledik, így aktuálissá vált...

hegedűs györgy

Vákuumozás nélkül tényleg az a legjárhatóbb út, amit RJancsi vázolt fel. Megfelelő gyanta és geometriájú keverő, lassú csurgatás a legvégen pedig a "tisztítótűz".
 Ha felfűtöd az epoxy gyantát extrém módon felhígul, ami megkönnyíti a mikro-buborékok eltávozását a keverményből. Viszont van (vagy lehet) egy kellemetlen hátulütője.
 Ha nincs vele elég tapasztalatod, idő előtt elkezdhet kötni... Hogy milyen hőmérséklet a megfelelő az gyanta függő.
Mindenképp úgynevezett "öntő gyantát" használj, mert az hígabb szoba hőmérsékleten is és nem repedezik meg vastagabb rétegben sem.
Azt a forgalmazót, amelyik nem tud szakmai tanácsot adni, meg el kell felejteni, ha occó, akkor is.
Öntés közben nyomás alá helyezni (értem alatta legalább 3-4 bar) egy esetleg asztallap méretű valamit, nem tartozik az olcsó DIY kategóriába, ezért ezen ne is görcsölj!
A keverményt megvákuumozni viszont nem akkora varázslat. Sűrített levegős vákuum ejektorral "otthoni" körülmények között is megoldható.
Ráadásul még látványos is, ahogy "kiforrnak" a bubik. Feltéve, hogy az edényed átlátszó vagy legalább "ablakos". Mindenesetre látványos dolgok készíthetők ezzel a módszerrel. Sok sikert hozzá, meg elszántságot. Figyeld mit csinálsz és hogyan. A kudarcokból meg vondd le a megfelelő következtetéseket!
Gyuri

izbeki

Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

a77ruejwh