Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

T_W_S

Sziasztok,
Koszonom az otleteket, meg telon is kaptam hivast a temaban. A vege az lett a dolognak, hogy felraktam a gepre egy masik motort. Ez teljesitmenyben es fordulatszamban megegyezik a fent levovel (elvileg). Szerencsemre meg a rogzitofuratbol is ketto passzolt. Kiprobaltam a gepet egy probadarabon. Most nem tapasztaltam ezt a belassulasos dolgot es a frekivalto is szepen dolgozik. Deltaba kotottem a motort ahogy irtatok.

A cserenek az volt az oka, hogy ami fent volt motor, sajnos serult az adattablaja, de mintha ket fordulatu motor lenne. Viszont kivezetese nem volt a kapocslecen csak 3 darab. A masik 3 kapocspontra semmi nem volt kotve. A motor eloeletet nem ismerem a geppel vettem. Lehet hogy mar at lett tekercselve es csak csillag kapcsolashoz ki lett vezetve a 3 pont? Akitol vettem 3f-rol hasznalta, ez biztos.

Majd meg probalgatom, lesz mostanaban ket kis tengely amit szeretnek meretre kaprni rajta.

ysc3kmx9v

Szerintem a menetes behúzószár a gépben van,az a bunkós fejű.Meg kell lazítani és a végére ráütni,

Gamos

A nagyfejű furatos csavart kell meglazítani, majd kicsit megütni. Az maga a behúzószár.
Nekem is hasonló gépem van.

kmil

Sziasztok,
Igen, köszönöm! Sikerült meglazítanom, és kiadta a patront. Ki is jött belőle.
Mást más gondom lett....
Egy valszeg eszterga patron volt benne, egy hézagoló közdarabbal. Semmi gond, vettem anyagot, csinálok bele egy ER32-es, és egy B18 kúpos befogó szárat. Igen ám, csak a főorsó kúpja üt 5 századot. Most azon gondolkodom, hogy hogyan tudnám megköszörülni a kúpot.
Egyenlőre ott tartok, hogy a szerszámköszörűre felfogatom a kiszerelt főorsót a csapágyazásával, beállítom a gépkönyvben megadott 29 fokot, és mehet.
Szerintetek működhet?

Gamos

Az enyémbe köszörűgép patronja van. Ha megköszörűlöd biztos jó lesz.

kmil

Úgy látom, minden probléma relatív.....
Már nem is zavarna az 5 százados ütés. Elkezdtem szétszedni, hogy kijöjjön a főorsó. Gyanús volt, hogy nagyon könnyen kijött. Kicsit futa vilt a tengelyek összekapcsolódása, amiből azt sejtem, hogy ennek nem két darabban kellene lennie.....
Ebből új főorsó lesz, de akkor inkább megnézem, hogy milyen modernebb gyári  kúppal lehetne megcsinálni. Pl.: BT30, SK30...

onagy

Sziasztok,

Csepel RF3 (vagy RFh75) radiális fúrógép (sugárfúrógép) oszloprögzítésének hibájával (szántartókar elfordulás elleni rögzítőfék) vagyok elakadva. A rögzítőrendszer motorja ugyan a hajtóművén keresztül a függőleges hajtórudat kevesebb mint fél fordulattal elfordítja, de ez kevésnek tűnik, a szántartókart csak ketten tudjuk elmozdítani (elfordítani) annyira szorul. Ha valakinek van ilyen gépe, kérem nézze meg, hogy mekkorát fordul a függőleges fék-kioldó hajtótengely a teljes zárás és teljes nyitás között.
Köszönöm.
O.

Vetesi75

A rögzítő motor forgásiránya jó? Rögzített állapotban annak nagyon fixen kellene megállapodni. (A kínai biztosan, de szerintem a magyar is kúpos illesztésre feszítené rá az "oszlop csövet".) A mocinak kb. holtpont közepén kellene kifutnia.

onagy

A rögzítőmotor irányt vált a fék rögzítése-nyitása között, tehát nem hiszem, hogy fázissorrend lenne a ludas, amúgy meg fél éve állt meg, de se előtte se utánna nem volt a gép átrakva/átkötve. Szétszerelés lesz, mert a könyv, ami hozzá van, az nem az övé. Ismerősnek van hasonló gépe, azon meg hidraulikus az oszlopfék.
O.

iyif9uu6h

Csak nem forgóhajlítgatós fáradásos törés ? Nincs véletlenül valami feszülés abban a főorsóban?

zsolt123

Sziasztok, néha érik kellemes meglepetések az embert. Egy kisméretű forgóasztalhoz kerestem a neten 4 független pofás 80-125mm közötti olcsó tokmányt, aztán beleakadtam valamibe, amin eléggé meglepődtem. Egy kép volt róla a neten, szegény kis tokmány jó koszos is volt, a kép is életlen, így pontosan nem tudtam, hogy mit veszek. Amikor megérkezett és megtisztítottam, jött a meglepetés: egy K Jung Berlin So 16 kódjelű tokmány érkezett. Utánanéztem a cégnek, a K JUngot '45-ben (amikor közeledett a front Berlinhez), leszerelték, és kimenekítették az ország nyugati felébe. Úgyhogy ez a kis tokmány legalább nyolcvan éves (de tippem szerint inkább a 30-as években gyárthatták, mert a háborúban már hadi termelés folyt), meglepően jó műszaki állapotban, csupán használati nyomokkal. Szétszedtem és rendbe tettem, de most meg úgy vagyok vele, hogy vétek lenne feltenni gépre, úgyhogy ez lesz a műhely dísze. :)

villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

zsolt123

Ami még meglepett (a korán túl), az az, hogy mennyire ötletes konstrukció. Mivel a pofák két részből állnak, a megfordításhoz nem kell kitekerni, elég a felső részt lecsavarozni és arrébb tenni. A külső pozícióban akár 120 mm-es átmérő is befogható vele.

jani300

Még ilyet sem láttam ....
No nem tokmányt :)
De a pofamozgató csavarok kiesés elleni megoldása az érdekes .
Be van sűlyesztve , egy perem mögé .

TROMF22

Idéz, de most meg úgy vagyok vele, hogy vétek lenne feltenni gépre, úgyhogy ez lesz a műhely dísze.

[Rossz stratégia!/u]

Van egy jó, precíz, praktikus eszközöd.
Vedd használatba azonnal, és dolgozz vele örömmel, ameddig csak tudsz!

Tudod, - mi idősebb korosztálybeliek - nem egyszer kapunk már utalást arra a majdani örökösöktől: lehetőleg úgy intézzük a dolgainkat, hogy ne kelljen majd túl nagy konténert bérelni kidobásra kerülő "kincseinknek".
Főleg, ha hobbiról van szó. Nagyon bizonytalan, lesz-e folytatója ...

zsolt123