Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

zadtvxh38

Magyarország a mekk-mesteerek országa , ne csodálkozz ha valami furcsa dologgal találkozol. Én vettem már jó pár szerszámgépet Magyarországon is mind hasonlóan megvolt mókolva. Egyszer sikerült vennem egy esztergát egyenesen Németországból az egészen más tészta , semmi kókányolás-mókolás.

8irerv4i

Kösz !!!!!!!!!!
Régebben sok Török volt a Németeknél is !
A mázolással felújított gépeket ,ne keverd a magyar műszaki életbe .
Habár találkoztam én is hasonló javításokkal , de már nemzeti büszkeségből sem adhatok igazat :)
Én még büszke vagyok a középiskolámra ,az átadott tudásra , alapokra !

fiztwshhk

Köszönöm a biztató szavakat !

Most épp 3D nyomtatóval nyomtatok bele dugókat, utána a belsejét kifestem természetesen le is lesz maszkolva :D
Utoljára akkor volt ilyen tiszta belülről amikor 1953-ban kivették az öntőhomokból :D

t5jvxzhgc

zadtvxh38

Kösz!!!!! Én elsősorban azokra gondoltam akik nem tanultak. A régi szakmunkások szerintem értik a dolgukat ( bár ott is van kivétel ) A múltkor hoztak volna egy faipari szalagfűrész tengelyt kerekestűl csapágyhâzastúl mindenestül egybe , mondták meg kéne csapágyazni. Mire én nem vállalom. Kérdezték miért nem. Modtam mert nem és kész. ( Godoltam magamba vigyed oda ahol megrajzolták megtervezték legyártották ) Én már mások után nem dolgozom. Visszahalottam , elvitték máshová onnan is eltanácsolták , aztán elvitték egy harmadik helyre ott meg csak beolajozták ( jó lesz az úgy is ) Egy napot ment a gép aztán csak visított.

8irerv4i

Teljesen megértelek . Hozott ismerős egy autót (kilenc személyes fos), nincs küszöb semmi , meg ,még hátul is van valami ...
Küszöb már van ,(persze mindent hajtsak le , oldalanként 3 db )  Hátul nem néztem meg rögtön ...
Ott tényleg van még valami az eredetiből  , de már legalább kétszer volt foltozva .
Meg itt cseszegetnek megint . Hát elérték most hogy következő hétvégétől senkinek semmi , októberig legalább .
Két foltot csak megcsináltam hétvégén , de csak azért hogy ránézésre ne lukasan dobjam ki ,kedden .
Erőszakos buzerátorok .
A gépeimmel fogok foglalkozni , meg van sok befejezetlen dolgom . Igazából volt olyan is hogy erőszakkal adtak öt ezret egy 20 perces dologért ,kivettem egy csavart . Na max ezek a dolgok lesznek :)
Már írtam hogy kert ,meg szöllő meg hasonlók azért az is halad  , pedig egy hétig még a telefont se vettem fel :)
Van nyugdíj , hát legalább nyáron nem hagyom magam molesztálni :) Már akkor csak leírom azt is hogy a németektől behozott autókon lehetett csodás taknyolásokat látni , régebben :)

zadtvxh38

Nekem van egy Strigon MF250-esem hasonló mint a tied , 1966-os évjárat 25-éve vettem , volt rajta munka bőven telepakoltam 5-ös rézcsövekkel (azért volt köztük 4.8-as acélcső is de csak azért mert ara lehetett menetet vágni ) a vezetékeket kivezettem a gép jobb-bal oldalán ahol egyszerűbb volt , így egyszerűen csak egy fecskendővel nyomok bele , de van olyan tengely is ahová zsírzó szemet raktam.
Csak ritkán használom , de amikor kell akkor tényleg kell , főként TMK-ás dolgokat csinálok vele saját részre.

zadtvxh38

A képen egy lineáris vezeték látható. Kifúrom a csavarok helyét.

7cim5mm0

A hiba nagyságától függ, kis hibánál egy irányban elég. A másik irányt hántolod.
De el is fúrhatták, ha nem a sajátja a támasz.

fiztwshhk

Sziasztok,
Kúpos szeget hol lehet venni?
Sajnos jó párat ki kellett fúrjak, mert beleverték az elődök.

Ami most megvan és ép az 5mm a legkisebb átm. 6mm a legnagyobb és 40mm hosszú.
De kellene majd vékonyabb és vastagabb is.

A gépészet nem szakmám, így a netes kereséseknél hivatkozott DIN és ISO számok nekem nem sokat mondanak :(
Ez pl jó lehet? https://www.nadorcenter.hu/ILLESZTOSZEG-KUPOS-D05040

Ugyanakkor azt is kérdezném, ha bizonyos tengelyekből ujjat csinálnék, mivel lehet ezt a kúpos furatot kifúrni ?

Köszönöm.

vjcfe7dk3

Szia!
A Fabory cégtől rendelhetsz, de ahhoz kellenek a DIN, vagy ISO számok. Ha, van katalógusod simán kiválaszthatod, vagy https://www.fabory.com/hu/Kötőelemek/c/01 oldalon megkeresed, megrendeled. Postáznak is, de személyesen is átveheted. Érdemes még a Szögker-nél próbálkoznod.

A kúposszegekhez, kapható dörzsár, különböző méretekben.
Üdv!

akcut53

Én a szögker-ben szoktam venni.

zadtvxh38

Van olyan csapágybolt ahol tartanak illesztő szegeket is , (kúpos 1:50 , hengeres , edzett köszörült , esztergált , belső menetes) a kúpos dörzsárat a legtöbb szerszám boltba meg lehet rendelni. Én egy sima mezei fúróval kifúrom aztán készre dörzsárazom. De létezik hozzá kúpos fúró is. De ha van eszterga kitudod  esztergálni pl: egy 8.8-as imbusz csavarból.

fiztwshhk

Beteszem ide is, az Adok-Veszekből gyorsan kipörgött, vagy tényleg senkinek nincs eladó [#nemtudom]

Keresek
Strigon ME1000-hez:
- kitámasztóbábot
- sinus fejhez szorítóléceket
- az asztal jobb oldali végére a ferde öntvényt

továbbá bármilyen más alkatrészt, kiegészítőt, ami jó a fent elmített géphez.

Köszönöm:
Roger

fiztwshhk

Sziasztok,
ma is haladtam a Strigon-al.
Leszedtem a maszkolást, kivettem a nyomtatott dugógat.
Feltettem a gépre ideiglenesen, csak az előtoló szekrény lett rácsavarozva. Szépen jön az olaj fel, ha benyomom oldalt a tolattyút [#taps] A foglalkozás elérte a célját !
Ahol nem volt kifúrva a bronz csapágy ott kifúrtam, ahol fordítva volt betéve, ott megfordítottam. Így minden kenőhely olajban fut majd, nem pedig zsírban.
Az előtolás is könnyen jár, ha festés után össze lesz rakva, akkor a forgókapcsolónál a kapcsolórudat még be kell állítani.

Amit nem tudok, és az internetes képek között sem találtam róla jó képet, hogy az a tengely amin a nyomaték határoló van az egy üreges tengely. A végénél van egy radiális furat, itt jön ki az olaj. De axiális furat is van M8-as menettel. A rajz ide egy M8x10-es csavar ír, meg még valamit ami nem igazán látszik. Szerintem itt vmi rugónak kellene lennie, ez nyomná a kúpkereket az asztal közepén lévő tányér keréknek. Elő feszítés nélkül csak kóvályogna.

Valahonnan szereznem kell egy M10x1.5mm-es "fékcső hollandert" Az olajvezetékek ilyen hollanderrel vannak bekötve, de egy hiányzik.

Bocs, kicsit hosszú lett.
Roger