Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

svejk

"A házát még nem szedtem szét..."

Minő erény! Én biztos nem bírtam volna ki. :)

3ebj3bk8b

Szétszedem majd, csak még nem került rá sor[#smile]

gk6nzg8h4

Van egy magyar Forcon csőmenetvágóm aminek a pofáit sorrendbe lehet behelyezni, és a tárcsát forgatva egyre közelebb kerülnek ezek a pofák egymáshoz.
 A forgatós tárcsán vannak feliratok, aszerint hogy milyen coll méretű csövet szeretnék menetelni.
 A kérdésem az lenne, hogy miért vannak osztások a méretek (pl 1/2 és 3/4) között?
 Nemrég szereztem be, még ismerkedünk egymással, sajnos az eladó nem tudott róla semmit mondani, én pedig senkit nem láttam vele dolgozni.

szabo janko

ltalában egyől nem lehet készre vágni ,ezért két három lépésbbe kell vágni közelítve a kész mérethez. Sokat vágtam apámnak segítve Ő vívezeték szerelő volt. Ha egyől sikerül is  rákapatni a csőre nagy valószínűséggel leyzedi a menetet.

szabo janko

jani300

Van egy fontos jellemzője ennek a kerepes csőmetszőnek .
Visszafele nem szabasd hajtani !
Szét kell nyitni és úgy kell levenni a  menetről .
Már csak műszaki régiség ,nem termelékeny
 , a szakszerű használatát is igen kevesen tudják már .

gk6nzg8h4

Nekem az a bajom a boltban kapható fix távolságú csőmenetmetszővel, hogy egy idő után már nagyon keveset tudok csak fordítani, és nagyon sokat kell visszafelé tekergetni. Ha nem így csinálom akkor megforog a cső a satuban, mindegy mennyire van beszorítva. De van hogy ígyis megforog.
 Azért is szereztem ezt a kerepsit, hogy hátha másképp lesz ezzel.
 Meglátjuk. Vajon hány osztással kezdjem feljebb egy colos cső esetén?

mex

Kettő, esetleg három fogásból érdemes rámetszeni a menetet a colos csőre,úny nem is tépi az anyagot, és nem is fáradsz el idő előtt, ha sok darabról van szó.

Robika37

Nem mindegy milyen hűtő-kenőanyagot használsz. Próbáld meg többféle spray-vel látványos különbségeket tapasztalhatsz.

jani300

Tudom hogy felesleges ,de ezt csak igazolni tudom .
Valóban így van !
kissé  kopottabb szerszámnál igen szembetűnő  tud lenni a változás .

gk6nzg8h4

Milyen hűtőanyagot ajánlasz, had próbáljam ki.

Olcsó kínai csőmenetvágót használtam eddig. A baj az, hogy szakít egy nagyobb darabot a csőből, amit csak visszafelé forgatással tudok "kitörni". Ennek aztán nyoma is marad, és van, hogy a menetfal nem egyenes, hanem a szakítás miatt hullámos.
 Szerintem itt kizárólag a szerszám a hibás, de majd kiderül nemsokára.

jani300

Próbálj ki egy rottenberger készletet !  :)  
Tipikus pancser duma amit  írtál ......
Nekem is van kínai egyébként .
A csőmenet kúpos ...
Ha majdnem kész telibe fog a metsző ...
Ha nem vágod teljes hosszban ,(vagy tovább)  akkor jó a kínai is !
Nemi élet  -szüzesség , ugye ? :)
Ezek az alkalmak amikor megbánom hogy nem maradtam csendben ...

Robika37

Profix vágó üregelő spray acélokhoz és szinesfémekhez ebben rózsaszínű folyadék van szépen forgácsol tőle a szerszám .
Van ilyen gyártmányban csak acélokhoz abban petróleum szerű a folyadék nem igazán működik jól . Volt régebben "Dundi" nevű is mostanra nagyon megdrágult, Nicro-nak is van az a személyes tapasztalat,hogy ezek a rózsaszín löttyök amik jobban működnek mint a sárgás olaj.petróleum szerű folyadékok..egyébként ha meg is tépi kicsit a csőmenetet az nem túl nagy baj mert nem tud megcsúszni rajta a tömítőanyag. A sima kivitelű réz fittingeket kézi fűrészlap fogaival fel szoktam érdesíteni.

jani300

kicsit  elkapott a gép .....
Azt hittem gépészmérnök vagy , de most látom villamos , hát bocsi .

KoLa

Amikor a dundisprével' már lerágja a metsző a menetet, akkor előveszem a faggyút, és megint szép lesz a menet!
Fagyos állapotban a legjobb, felolvasztva 1/3 olajjal keverve sokáig ecsetelhető marad.