Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Még ha nem is ezt akarod hallani. Kérj egy 20-ast amiért elviszed neki a méh-telepre (persze az érte kapott pénzt zsebre teszed), és nem kell többet kerülgetnie, ha nagyon makacs, akkor ajánld fel, hogy ingyen elviszed. Hogy ebből az életben nem lesz már működő gép, az 'hótziher!  Még egy egyben lévő gép felújítása, szét- összeszerelése, rendbetétele is óriási munka (és ott minden egyben van). Figyu: MAHO
Van még kérdés?

jani300

Kérj egy 20-ast amiért elviszed neki a méh-telepre

Én egy ilyen dumáért tíz másodpercet adnék az ürgének hogy kiérjen a kapun ! :)
Meg hát a rotit is kiengedném hogy hamarabb kiérjen :)
Minimális tisztelet alap követelmény , ha már bemerészkedsz valaki telkére :)

ywathzay

Neked adok 80-at, és kilomolok,na érzed már a tétet?.[#nyes]
Te egy (kéretik nem megsértődni) gyűjtögető vagy, jellemzőjük, hogy semmitől nem válnak meg, még ha nincs is szükség az adott eszközre, tárgyra.

Maradjunk a földön, adott egy darabokban heverő gép, ismeretlen állapotban. Tapasztalat híján ,de álmok sűrűjében barátunk megveszi, gőze nincs mibe akar belevágni. Azt sem tudja milyen tipusú gép, de ez mindegy is. Vertikál fej nélkül... egy fej átcsapágyazása elérheti az 1M forintot (nem a strigonról beszélek, de abban is van NN csapágy), de ennek olyanja nincs is. Egy öklömnyi fogaskerék profi legyártatása 100ezer pénz. Ez nem vicc, nagyjából tudom miről beszélek. 4000 euró az nincs 1.6M, amiért egy működőképes -igaz már kopottas, de befogható gépet lehet venni. A vevőjelölt felteheti magának a kérdést, mi az értéke mondjuk 1000kiló öntvényhulladéknak, meg hozzá 600 kiló vashulladéknak? Kell nekem? Az a gép, abban a formában (meg van-e egyáltalán minden egyes eleme??) nem gép. Még ha be is lenne azonosítva, és gépkönyv alapján ki bír/tud egy ilyet végigleltározni? Fontosak az álmok, de néha nem árt két lábbal a földön állni, és racionálisan gondolkodni.
Én lebeszélni nem akarok senkit semmiről, de mivel nyilvánosan kérdezte, így én is kifejtettem a véleményem.

jani300

Kezdjük a második résszel ,abban egyetértünk .

Az első részre , miért nem érteném ?  Vannak ismerőseim akik evvel foglalkoznak ,és mégsem próbálkoznak ,velem :)
Érted Te is ?
Igazándiból tiszteletből ,érdekből mindegy de nem próbálkoznak ,mondjuk évtizedes ismeretségek vannak a dolog mögött .
Nemrég olyan helyről hoztunk el a fiammal egy kazánt (lomizták) ,ahova fehérember még  be sem mer menni ,az egész telepre .... :)
A gyerek is mondta ha nem lettem volna ott ,elmenekült volna :)
Tovább adtam a kazánt önköltségi áron ,és még ingyé be is építettem ... Éppenséggel ez is egy hatalmas kivétel .
Hát igen ,még nem adok el semmit  :)

Kicsa

Próbálok egyben válaszolni a kérdésekre...
A gépre nincs és valószínűleg nem is lesz munka. Legalábbis külső,fizető munka nem lesz. Saját felhasználás lenne a cél. Magamnak dolgoznék rajta,gépalkatrészek megmunkálása lenne a cél azért,hogy ne függjek másoktól. Nyilván mindent nem tudnék rajta megoldani,de ha egy része elkészülne,már jó lenne. Nem olyan régen egy harántgyalu vétele előtt voltam,az főleg a szállítás miatt hiúsult meg. (Többe került volna a szállítás 60 km-ről mint maga a működő gép)
Pont ezért,komolyabb tőkét nem tudok mozgósítani.

Az áráról egyelőre annyit mondanék,hogy nyilván az aktuális öntöttvas hulladék felvásárlási árat (85 Ft/kg mai friss ár ) bármikor megkapná az eladó. Amit kér jelenleg érte,az kb ennek a 3x-a. Ennyit biztos hogy nem adnék érte,valahol a kettő között lehet megegyezni.

A pontos típus valóban másodlagos így,igazából az alkatrészeken kívül a mozgástartományok-fő paraméterek miatt volt érdekes.

Egyébként a már korábban bemutatott gép alkatrészei készülnének rajta : ott pedig már látom azt,hogy egy jó gépvázat összerakni igen nehéz,költséges és munkaigényes. Ennek tudatában valószínűleg azért látok ebben sok fantáziát,mert a korábbi és jelenleg is futó gépváz tervezési és építési munkái lényegesen rövidülnének.

gyula91

Sziasztok!

Újabb "hülye" kérdéssel fordulnék hozzátok.

Sajnos az e1n-t kezdem elengedni, méretben is nehézkes nekem. Meg nincs 3f és ha jól látom csak motorcserével tudnám megoldani.

Valaki ismeri közelebbről a HBM 250x550 méretű kis kínai esztergáját?

Tudom kínai is meg ceruzahegyező is :) de nekem tökéletes lenne. Méretben, de minősége milyen lehet?

Sokan szeretik a hyundai 500c-t, viszont a HBM majdnem az e1n kapacitásával rendelkezik. Persze merevségben meg sem közelítheti.

Köszi!

3ebj3bk8b

Sziasztok!

Felismeri valaki, hogy a képen látható fúrógép milyen típus, ki a gyártó?

Sajnos az eladó nem tudta megmondani. Adattáblája nincs. Próbálom kideríteni, hátha van a neten róla infó.

kisssandor

A motoron mintha lenne adattábla, a gyártó országra utalhat. Az én egykori FGY fúrógépem szíjfeszítése volt ilyen fogasléces. Nagyon hasonlít hozzá a kar is.

kisssandor

A Szerszámpiacon hirdetnek egyet, hátha az eladó tudja a típust.

3ebj3bk8b

Már beszéltem vele, nem nagyon ért hozzá. Az övén is csak a motoron van adattábla az egy Dinamo, Elektromotor és gépgyár, az enyémen meg egy MEZ Csehszlovák motor van. Szóval nem tudom.  Van még egy áttételes váltómű a tetején az enyémnek, felezőnek gondolom, de egyenlőre nem nagyon értem, hogy mit csinál.

Az FGY minek a rövidítése?

3ebj3bk8b

jani300

svejk

A tetején az nem valami nyomatékhatároló?

svejk

3ebj3bk8b

Lehet egyébként, mert ha elfordítom a kart akkor szétkapcsol a hajtás.  A házát még nem szedtem szét, de van benne két tengely az tuti.  Nem igazán értem, hogy működik.