Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

KoLa

Akkor 3 hónappal ezelőtt fújd már le olajjal vaze![#nyes]

ywathzay

"Kb 3 hónapja ez még fényes volt ."- inkább 3 éve. [#nyes] 3 hónap ilyen rozsdához igen kevés.

jani300

A kereszt mozgás rögzítésének semmi baja , csak meg kellett húzni .
Két imbusz csavar fogja a fedőlapot , egy harmadik hernyó még külön szorítja a testbe az állítócsavar körüli mozgórészt .
Egy 5 ös morse kúpos hosszú feltűzőtüskét még ott is hagytam .
Dörzsárhoz valót .
Láttam én ezeket ,fényesek voltak .
De ez most bújt elő .
Akár egy tizesért is meghirdethetném ,nem lenne bukta :)
Az egyenes kés csavarja viszont nem akar mozdulni , túl hosszan kilógatták ,egy csavar fogja .
Nem tudom mi lesz vele , nem nagy annyira , elfér .

Vetesi75

Nem szeretem ezeket. Simítani pontatlan, nagyolni meg gyenge, instabil.

jani300

Igen azért írtam hogy "fedőlapos".
Érezni ránézésre hogy lehetnek szilárdsági gondjai .
Viszont hobby körökben brutális méretű .
Ebben a méretben csak ez van .
Valószínűleg sosem használom ,de jó érzés hogy azért van :)
Nem tudom mikor gyárthatták és hol .

heq5

Üdv az uraknak,

Valaki megtudja mondani mennyi a gépsúlya a Strigon MS-400 marógépnek?

Köszönettel: farkaslaci

Lacibácsi

Szia!

A velejáró tartozékokkal együtt 1480 kg, a gépkönyv szerint.

heq5

7ng7ui4ik

Van egy Holzmann BS128HDR szalagfűrészem. A szöghajtásban szeretnék olajat cserélni (tudom hogy ez a gyenge pontja ezeknek a gépeknek)
A gépkönyve annyit ír hogy "transmission oil" kell bele. Itthon van 80W90 hypoid olajam, szeritnem ez volna bele a tuti. Egy baj van csak vele, az hogy GL5-ös.

https://www.liqui-moly.hu/termekek/haszon_epito_mezogazdasagigepek/hajtomuolajok-1/lm1035-detail

Az egyik csigakerék pedig pedig valamiféle bronzból van. Azt olvasom a neten hogy a GL5 olaj nem ajánlott bronz közelében mert hogy megeszi.
Ahogy nézem Hypoid olajak csak GL5 (vagy GL4+GL5) besorolásban vannak. Engedjem el a hypoid olajat és legyen sima hajtómű olaj?

Vetesi75

Ha jól sejtem egy nullkilométeres szalagfűrészről van szó... Miért nem bízol meg a gyártóban, hogy megfelelő kenőanyaggal látta el? Véleményem szerint a gyártási pontatlanságon az olajcsere nem sokat fog segíteni.

jani300

A hipoid olaj nagyterhelésű kúpkerekes diferenciál művekbe való olaj .
Hát ne tegyél akkor bele akkor olyan olyan olajat .
Egyébként én is úgy látom ez a legfőbb gondjuk ezeknek a gépeknek a csiga hajtás .
Most hogy csak attól megy e tönkre hogy kiszivárog az olaj ,vagy simán elhasználódik az érdekelne azért .
Van hasonló gépem , nincsen meg a bronz kereke .
Az talán gyártok ,mert azt ugye gyártatni , nem igazán rentábilis , rajzot viszont találtam a neten az enyémhez .
A lefejtőmarónak szánt anyag több hónapja benne van a gépben ...

7ng7ui4ik

7ng7ui4ik

Van egy másik hajtómű olajam amire azt írja a gyári adatlapja hogy használható "sárga" anyagokkal szerelt hajtomű házban is annak ellenére hogy gl5.
https://www.motul.com/es/en/products/gearbox-80w90

"Suitable for any type of seal and yellow material used in gearboxes design."

Akkor ez lesz belerakva.

farkasl

Ez itt egy nagyon, nagyon hagyományos horizontál marógép.
Szerintem zseniális
https://www.youtube.com/watch?v=Ii3T0b7GdoA

heq5

Tisztelt Urak,
Szeretném megtudni, hogy mi a különbség az MS-320 és a MS-400 szerszámmarógépek között. Gondolom van aki ismeri ezeket a gépeket és tud érdemi információt adni.

Köszönettel: farkaslaci.