Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

jani300

kérdés, hogy hol fizetődik ki. Nagy a dilemma

Nagy valószínűséggel sehol :) De nem biztos hogy ez gond .
Kola csinált hasonló gépből cnc .t .
Holnapután tud írni róla úgy látom ,ha szeretne .
Olvastam a hozzászólásokat , nem akartam beleszólni , egyébként is leírtak szinte minden érdemleges dolgot .

Scythian

Köszönöm a hozzászólásokat!
Gyanítom, hogy amennyit üzemben lenne a gép, az sosem hozná vissza a befektetett pénzt / energiát. De már számtalan alkalommal megtapasztaltam, hogy egy pontatlan gép több fejfájást okoz a nap végére, mint ha kicsit méllyebben kellene a zsebbe nyúlni ahhoz, hogy egy pontosabb, kicsit precízebb gépet kapjunk. Voltaképpen az elektromechanikus hajtás vezérlést mindenképp bele kell építenem, mivel jelenleg semmi kapcsolat sincs a fóorsó, és az előtolás között. S ha már ilyen léptékű átépítést kell eszközölni ahhoz, hogy minimum egy előtolás működjön, akkor kérdés, hogy megéri-e még néhány munkaórával többet belefektetni plusz néhány 10e Ft ráfordítás kíséretében ahhoz, hogy a vezérorsó cseréjével a mérettartás precíz, esetleg a jövőben vezérelhető is legyen. Az útmérőket már megvásároltam, ezzel is tettem egy lépést a precíz ellenőrzés felé, most a szinkronhoz szükséges enkóder beszerzése van soron. Akár honnan nézem, lényegesen egyszerűbb, és univerzálisabb megoldás, mint a meglévő vashulladék Nortonnal foglalkozni, azt megjavíttatni, mert félő, hogy többe fájna, mint ez az átépítés, és ahogy már korábban hallottam itt egy ilyen gépet bírtokolt fórumtárstól, az amúgy is egy " elcseszett" darab a gépben, vastelepre való. Megjegyzem, böszme CNC-ből bányászott 3 méteres 40-es golyósorsóm akad itt kompletten, az már nem kerülne semmibe sem.

svejk

Ha van golyós orsó és eltökélt a szándék az elektronikus áttétel felé, akkor azért nem olyan nagy kihívás a golyósanya oldhatóvá tétele a szánszerkezet felé.
Még ha akár pár csavar ki-és betekerésével is a menetvágás idejére.

Persze ha egyáltalán nem lesz nortonszekrény akkor a vonóorsó meghajtását is meg kell oldani de gondolom a lakatszekrény marad, így egy hajtás elég a két orsóhoz.

Ekkor magmaradna teljes értékű manuális esztergálás lehetősége.

Persze kis figyelmet igényelne -vagy valamilyen reteszmegoldást- hogy ha fixálva van az golyósanya akkor ne kapcsolj előtolást. :)
De ugye ez most is így van megoldva csak tisztán mechanikus reteszelésekkel.

Scythian

Nem szükséges megbontani a kapcsolatot a lakatszekrény / anya között, ez csak további problémát eredményezne, ráadásul a visszapozicionálás sem menne zökkenőmentesen, elvégre már 1/100 mm illesztési hézag is sok volna. A hossz szán mozgatását így is tökéletesen ellátja majd a kézi enkóder / meghajtó fokozat. Az egyetlen kérdés az, hogy vajon a vonórúdnak marad-e szerepe, van-e keresztirányú előtolási funkciója a gépnek, mert egyelőre ilyen kapcsolókarral nem találkoztam. Igaz behatóan még nem tanulmányoztam ezt az egységet, odáig még nem jutottam el. De ha másként nem megoldható, akkor a vonórúd is kap egy külön vezérlést, vagy szimplán csak a keresztszán orsója, és a vonőrud megy a levesbe szintén a fogaslécekkel egyetemben. Ugyan nem nagy gyakorisággal kell keresztirányban használnom az lőtolást.
A végén valóban egy teljes cmc-re alkalmas géppé áll össze

ANTAL GÁBOR

Fel akartalak hívni , de az adatlapodon megadott szám nem jó [#nemtudom]

KoLa

"kérdés, hogy hol fizetődik ki. Nagy a dilemma"
A pontosságban, egy öreg gépen.

KoLa

Az öreg gépet, EU-175, szerintem annóakommunizmuskezdeténtúltervezték' anyag az van benne, ez nekem tetszett, de sok helyen megbonyolították az akkori tervezők, lehet hogy ez az E-400 elődje volt, de nem sikerült valami jól.
Vidd ki a méhtelepre mert 2T biztos megvan!
Vagy, válaszd a kihívást! Ágyazat tusírozás, főorsóházban csapágycsere, a behajtásnál csapágycsere,2 tengelyes cnc mechanika, plus vezérlő, plus vezérlőprogram, Mach3,UCCNC, vagy Linuxcnc?!
Ez, vagy két évet vett igénybe, mire elindult.
Ez a 2év volt a boldog tervezgetős, fejlesztgetős, ráérős hobbi időszak...
de megérte!!!

KoLa

Most hogy megint magamnak válaszolok,az előző hozzászólásomat Scythian-nak szántam.

cpzh3wnf

Üdv

Fnk25A -hoz keresek elektromos rajzot , nincs asztal előtolásom se gyorsjáratom ha valakinek van róla kép és elküdené nekem üzenetben annak nagyon örülnék.

Rinaldo

Fnk25A -hoz keresek elektromos rajzot.

xgn8p4wk5

Sziasztok!
Itt a fórumon van valakinek Ruhla Heckert FUW 200/1 vagy 250/4 szerszámmaró gépe?

Szétszedve vettem a gépet és a vertikálfej osszerakásában szeretnék egy kis segítséget kérni.

Előre is köszönöm!
Üdv.:
Attila

A fénykép a netről van.

Gyula65

Küldenék komplett anyagot, de kellene egy normál e-mail cím, mert a Fórumos privát üzenetküldő csak képeket enged feltölteni. Üdv!

bbalazs

Vettem egy régebbi, nagy tokmányt, Szétszedtem, kitakarítottam (drótkefével a vakrozsdát), finom zsírral összeraktam.
Jól tettem-e, kell-e zsírozni?

Alga76

bbalazs

Köszönöm. Akkor kitörlöm belőle ezt. Delete grease :)