Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

0dvb3bmc2

Alapvetően azért hoztam fel a témát, mert az orosz tulajok véleménye szerint, nem a kopás a fő gond a jereváni gépek kapcsán, hanem a pontatlan megmunkálás. Említettek félre fúrt főorsó házat, eltekeredett függőleges szánt, rossz fogaskerék megmunkálást, stb. Ezek utólag nem javítható hibák, és a használhatóságot jelentősen befolyásolják.
Jó lett volna hallani hazai tulajok tapasztalatát is, talán jobb képet kapnánk mi a valós és mi pletyka.

2si5rj3b

Ilyesmi hibákat már magam is tapasztaltam, ezekkel valóban nem sok dolgot lehet tenni, vagy óriási munkába kerül. Van pl. egy orosz körasztalom, bronz csigakerék van benne. Maga a bronz gyűrű legalább 5 mm-t támolyog a helyén, egész egyszerűen félre van illesztve az agya, úgy marták bele lefejtő marással a fogakat. Jól használható az asztal, mert a csapágyazáshoz képest a fogak jó pozícióban vannak, de tetszőlegesen kicsi foghézagot nem lehet beállítani neki, mert a csigát átfogó szög ugye folyton változik, és vándorol emiatt.
Esztergánál is láttam már orsóházat, szegnyerget is hibás pozícióban, de inkább azt feltételeztem, hogy két-három gépből összelapátolt szerkezet lehet. Sok kárt okoznak a "felújítók" akik szépen festenek, de csak eladni és nem használni akarják a masinákat, és legtöbbször nem is értenek hozzájuk. Nem kizárt, hogy van eleve hibás is közöttük, de nem gondolnám, hogy tömegesen előfordultak volna. Mikor az én gépemet kerestem majdnem tíz éve, olyan összehordott roncsokat akartak rámsózni, hogy az eszméletlen. Mind újrafestve persze. Alatta a raklap is tiszta máz volt. "-Higgye meg ez eredeti festés!"

fy9k4amuy

Értem!

Abból is kiindulhatsz, hogy ha egy jó állapotú, nem újrafestett, megrozsdált, odavert állapotú gépet találsz, akkor azt jó szerencsével szépen karbantartották, mert bevált és használták, nem volt pontatlan. Az csak kiderült volna 50-60 év alatt.

Persze az utolsó tulaj lepucolhatta, de inkább arra gondolok, hogy nincs minden sarkán agyonkopva a festék, nem törött az öntvény sarka, nem látsz az öntvényben körömnyi becsapódás nyomokat, nincs elverve hidegvágóval minden anya, csapszeg feje.

Ilyen általános műszaki igényességi dolgok. Ha a gép is gyárihibás volt, véleményem szerint azt eleve kuli munkákra használták, ami meg fog látszani rajta.

ywathzay

Ezek mind semmit nem jelentenek. Ha megbontasz egy gépet, csakis akkor látszik, és akkor valóban látszik az elmúlt évtizedek "sara". Aki tudja használni, a hibáival is majdnem százas munkát tud készíteni egy kopott géppel is, de el kellene már felejteni a 30+-os jó állapotú gépeket. Olyan nincs.  Legalábbis kishazánkban nehéz elképzelni. Cégek ami arra érdemes felújíttatják, ha nem az agyonkopott gépek kikerülnek a szabadpiacra, ami meg az un. kisiparosok kezében van, arról meg jobb nem is beszélni. (esetleg valóban tanműhelyből, de onnan meg meg egyrészt a jó úgyszint nem kerül ki, másrészt már tanműhely is csak imitt- amott akad, merthogy forgácsoló oktatás sincs érdemben) Lehet hogy nincs rajta vastag olajsár, de az idővel arányos használat az mindegyiken kiadja magát.

KoLa

Ezt szépen megfogalmaztad! [#eljen]

szabo janko

Egyet értek veled ![#eljen]

sufnituning

Mi az az egy amit értesz vele?[#wilting]

afjybsise

Épp emiatt fontolgatom, hogy talán nem is rossz választás beszállni egy új kínai gépbe, legyen az bármilyen szerszámgép.

szabo janko

Scythian

Üdv Urak!

EU175 gép Norton szekrényét próbálnám kivenni a helyéről, de nem adja meg magát. Tudna valaki segítségemre lenni abban, hogy milyen módon lehet kiszerelni? Jelenleg üzemképtelen, valami széthullott benne. Bármi segítséget megköszönök.Ha kérhetem csörgessetek meg, és visszahívok. Nem tudom a netet lesni, miközben nyakig vagyok szutykos.
70-77-67-560
Toni

horcsab

Sziasztok!

Keresek eg régi Csepel RF22 sugárfúró gép gépkönyvét, ha
valakinek esetleg megvan, lemásolná, szkenelné?

Köszönöm a segítséget előre is!

sarktibsi

Kb 8 éve vettem egy vörös proletár 16 k20-as 1000-es esztergát ( 1987 ) egy traktoros östermelőjé volt kb 15 évig. Tudtam ,hogy van neki egyszer rám telefonált , hogy inkább eladja azt mondta késsel sosem vágott menetet. Hittem is meg nem is aztan kiderűlt igaz.
A lakatanya+orsó hibátlan volt semmi kopás.

Szétszereléssel kezdtem eltömődött olajzó furatok , kopott reteszek reteszpályák kopott perselyek csapágyak , a kuplung is tropa , a légpárnás szegnyereg be sem volt kötve , 22 db golyós capágyat cseréltem ki.

Behántoltam a kéziszánt a keresztszánt , majd következett volna a hosszán igen csakhogy a reszelőm csak csuszkált rajta. Na ha nem viszi a reszelő majd viszi a gyémánt reszelő.

Úgy is lett ( nem kivánom senkinek sokáig tartott ) megérte foglalkozni vele kb 7-éve használom. A 6 fokozatú váltót nem csináltam meg , inkább vettem rá egy frekiváltót most van 4-fokozatom plusz a váltó , több mint elég. Jó kis meló volt.

Istvan0728

Rendelt-e valaki már kínai cnc esztergát az az Alibabán keresztül hobbi célra? Megosztaná a tapasztalatát?

gg58bmmp2

van egy ferm fmd 500 esztergám, el akarom adni, de fogalmam sincs mennyit kérhetek érte. át lett alakítva frekvenciaváltósra.

tudna valaki segíteni.

Azon legyünk gyorsan túl, hogy tedd fel két milka csokiért, és megveszem :)

designr

Egyéb helyen, pl jófogás, vatera, marketplace ha jó állapotú és megvannak a kiegészítők tedd föl 350-ért..aztán ha nem megy  engedj kicsit..
Ha itt hirdeted kicsit lentebb indulj..320 körül..
Ugyis piac dönti el, de mostanában ami messziről hasonlít egy esztergára 250 alatt nem adják.