Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

fy9k4amuy

Azta, de szuper, grat!

Én is vágynék valami hasonlóra :)

jani300

Nincs ennek a gépnek semmi baja .
Mire használnád ?
Úgy tudom szerszámkészítésben használták , talán kivágólapok furatának hátra munkálására volt előnyös .

nagysam

Én csak dolgoztam rajta tanuló koromban. Viszont még ma is használok 1-2 megmaradt reszelőt.
Nem tudom, hogy hol lehet még kapni hozzá.
A reszelő teljesen egyenes volt minden oldalán.
A nyél résznél párhuzamos hasáb kialakítású, nem hegyes mint a hagyományos reszelőnek. Ez lett fölülre fogva.
A végén egy 60 fokos kúp volt, ami alul ült egy fészekbe.
Így gyorsan lehetett furatokon átfűzni.
Nagy királyság volt.

Aztán bejött a huzalszikra, és átírta a fontosságát.

2ni23j35s

Jani bácsi tényleg nincs semmi baja, csak 25 évet ált egy diófa alatt, a motor most épp nem fordul át, picit pereg róla a vasoxid, meg a festek. A kezelők meg vannak szorulva... az elektromos részei elhaltak, remélem nem kell újratekertetni a motort. Hogy mire használnám azt még nem tudom, de a helye a garázsban jobbra az ajtónál lesz, és reggelente az asztalán fogom tartani a kávéscsészét, mert a köszörű tárgyasztala kicsi, onnan mindig lepotyognak...
Esetleg szerzek hozzá fűrészlapot és akkor lombfűrészként kipróbálom. Egyébként jelenleg csak annyi az elképzelés, hogy a szabadidőmet ráfordítsam, gyakoroljam a fémipari szakmám egyes részleteit, hogy életre keltsem a gépet. Aztán havonta egyszer letörölgetem róla a port míg úgy nem járok mint te nemrég, hogy havonta kapjam a megérdemeltet munka nélkül. És akkor, ha majd nyugdíjas leszek ( 25 év mulva ) majd..... lesz valami.

jani300

Ne bácsizzál már , a fenébe is :)
Nekem a 3,5 tonnás harántgyalu asztalán van a 600x400 as tusírlap arra van ragasztva a padlócsiszoló smirgli , azon csináltam a hengerfejeket , kézzel :)
A kis harántgyalut nemrég kézzel birizgáltam az ékszíjtárcsára  pillangóval fogott ,törött satu kulccsal :)
De még mindig nincsen kész a zsugorító pofa , kell még néhány apró furat rá ....
A nyugdíj ,hát az kérem amerika :) sZILVESZTER NAPJÁN IS DOLGOZTAM ,A ROHADÉK MÉG CSAK KI SEM FIZETTE ,ERRŐL ENNYIT .
Most azért is keresek egy régi rossz gépet a ruszki szerszámmaróról ami pár hozzászólással előrébb volt , persze az is méhből van .
Örülj inkább annak hogy semmi nem hiányzik róla ...

jani300

Képet ,na ,nem gépet

0dvb3bmc2

Köszönöm a segítséget. Franciát én is megleltem, de nem volt segítőkészebb mint az Orosz. A gép ramaty kinézetre, de remélem nagy gond nincs vele. Sajnos még nem volt lehetőségem megvizsgálni, de nemsokára az is eljön.

0dvb3bmc2

Köszönöm! Ezt már tudom olvasni, szuper!

2ni23j35s

Igen tanuló koromban a szikét fentük vele a Medicorban van vagy 30 éve. Reszelőt találtam hozzá, Csepelen a gyárban van egy kereskedés ott van, de a legtöbb forgácsolós szerszám kereskedés meg tudja szerezni.

És tényleg működik fűrészként

0dvb3bmc2

A tapasztalatotokat szeretném kérni. Sok helyen gyártották az orosz Stanko 675p-t, Odesszaban, Itruszkban, Jerevánban. A kérdésem az lenne a Gruz Jereván kiadás minősége milyen? Van esetleg valakinek?

fy9k4amuy

Üdv!

Én régen akartam venni valami 1Mvalamennyi orosz esztergát, amit talán ott gyártottak. Azt olvastam róla, hogy a yereváni acél/vas puhább, hamarabb elkopik, de persze ezt orosz fórumon, 50+-os gépekről írták.

0dvb3bmc2

Kösz! Sajnos én is hasonlót hallottam nem nem említve porózus öntvényt, de a geometriai mérettartásra is sok panaszt olvastam. Nem nagyon foglalkoztak a megmunkálás minőségével. Ez is orosz belső információ, arra lettem volna kiváncsi az export gépek is hasonló ramaty kivitelek, vagy ezek valaha tudták a speckót.

72hhzi7mp

Sziasztok !

Egy idősebb kollégám egy TOS BPH 320 síkköszörűt javít, sokat segítene egy gépkönyv .

Kérem aki tud segítsen .

Köszönöm !

fy9k4amuy

Szerintem az export gépek is ugyanolyanok, mint a belpiacosok.

Ugyanakkor, ez az öntvény minőség egy 50 éves termelőgépnél okafogyott, saját véleményem szerint.
Ha elkopott, már úgy is annyi neki, egyébként meg nem nálad fog ez jelentkezni. Nem nyomod neki 3x8 órában évtizedig, csak amig összehozza a pénzt a cnc-re esetleg.

A nem Yerevániak is elkopnak/elkoptak, egykét százados munkát meg már szerintem nem reális elvárni egyiktől sem. Még amelyiken látszik néhol halványan a gyári hántolás nyoma, az sem valószínű, hogy tudja már a pontossági vizsgálat értékeit.

2si5rj3b

Én nagy szerelemese vagyok a régi hagyományos gépeknek, a munkám is ezekhez köt. Nyilván alapvetően az anyagminőség nem mindegy, de ahogy én látom, a legtöbb régi gépet a sok évtizedes trehányság ölte meg inkább, mint a munkaórák. Van itthon 100 évet meghaladt korú lapos ágyazású, valaha transzmissziós esztergám, előtolása is a vezérorsóval megy, a lakatanya meg az átszakadás határán van. Megvan minden cserekereke is. Na, ez a gép tényleg kopott. De még mindig lehet vele akár jó munkát is végezni, csak sokkal tovább tart, mint ha azt az egyébként piszok szerencsével fellelt E2N gépemen csinálom. A gépen jobbára kevesebb múlik, mint az emberen.