Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

gg58bmmp2

Köszi,  valami ilyen tanácsot vártam.

Tari Gábor

Sziasztok,

E3N esztergához keresem azt a rajzot, ahol a kenési helyek vannak ejlölve. A Csuhás féle gépkönyvben sajnon nincs meg. Ugyan ezt keresem esetleg Strigon MS 400 hoz, ott is hiányos sajnos a gépkönyvebn.

Köszi

a9iua0hi5

Sziasztok! Ritka vendég vagyok ezen a fórumon, de jobb ötletem most sincs, így itt kérdezek. Mennyire ismeritek most a "piacot"? Keresek egy kifejezetten kisméretű (régi néven műszerész) esztergát. Elfogadható áron. Az ilyen barkácsboltitól kíméljetek, mert azok irtóztatosan gagyik. Már nézegettem azokat is. Egyáltalán nem kell nagy méretű gép. A maximális méret amit valaha esztergáltam 120mm hosszú volt /mármint a megmunkált rész/, és mindössze egyszer kellett 85mm átmérőt esztárgálnom /jellemzőbb a D=5-20mm inkább/. Eddig egyik haveromhoz jártam át, de ő abba hagyta a dolgot és eladta az egész felszerelését (neki egy E1N-je volt).

Nem kell profi gép, mert havi max 3-4 munkadarabot készítek (maximálisan hobby nálam), de ez is inkább "éves átlagban" ennyi /amikor a haverhoz jártam 2-3 havonta mentem át hozzá, és vittem az addig felgyűlt cuccokat, és egybe megcsináltam/.

Van-e valakinek tippje, hogy merre induljak el? Néztem Aliexpresszen is, ott volt pár szimpatikus gép /pl. amit lentebb is linkelt valaki/. Azt se bánom ha CNC, lehet álló, asztali bármi. Csak ne legyen túl nagy, mert sok helyem sincs. (hiába szeretem az E1N-et nagyon és megvehettem volna a haveromét de az már nem fér el nekem sehogy).

Az se baj, ha nem lehet vele "normálisan" menetet esztergálni, mert vannak kézi menetmetszőim és eddig az elég volt, nyilván előny ha a géppel le lehet tolni a menetet is, de ez nem túl nagy szempont nálam.

Előre is köszi!

fy9k4amuy

Szia!
Én szoktam figyelgetni a fórumokat, aprókat.
Sajnos olcsón, jót, ami nem magyar (e1n, e2n), nemigen fogsz találni, esetleg valami ritka orosz műszerészesztergát, vagy hasonlót, de ezek drágábbak, mint az előbb említett magyarok. Olyan igazi "asztali" esztergát régen szerintem nagyon keveset csináltak, mert korlátozott volt a hasznalhatósága és igazából nem otthonra kellett, hanem a gyárba.

Ha nagyon kevés a hely, és be tudsz tenni több pénzt is, vehetsz Optimum asztali esztergát, de ennek olcsóbb, és régebbi megfelelője tudtommal nincs. Az ilyen Universal kisesztergák már inkább gyűjtői darabok, nem hobbigépek.

a9iua0hi5

Köszi. Új gépben gondolkodom. És ez a "picit több pénz" egy nagyon relatív dolog. Mert ha valami tuti jó akkor lehet, hogy rászánok kicsit többet. Az E1N-el az a baj, hogy az már nem fér el. Ezt az optimumot megnézem. Ezek általában jók?

fy9k4amuy

Mind az Optimum,HBM, Bernardo, Holzmann, Knuth, stb gépek távolkeleti gyártók matricázott változatai. Ezek közül szerintem az Optimum a legjobb, de inkább kérdezz meg mást is.

Sem robosztusságban, sem minőségben nem érik el az E1N, E2N szintet, azt mondják, de cserébe újak, nincsen mindenük kiszopósodva, kikopva, és jó drágák is (egy jobb azért milliós).

afjybsise

A Knuth talán a legidősebb márka ezek közül, azokat talán ipari körülmények között is használják nyugaton.

fy9k4amuy

Állítólag, Én is csak olvastam valahol, hogy régen valóban csináltak komoly, német gépeket is Knuth néven, de a mostani Knuth már ugyan az, mint a többi matricás márka.

Robika37

Munkahelyemen vásároltunk egy kinai  hagyományos esztergát amit Knuth néven is forgalmaznak egy kis csinosítással (orsóvédők igényesebb kézikarok ). Véleményem szerint bár újat vettünk gépépítésben és kidolgozottságban elmarad az elődöktől. Geometriája visszaállási pontossága a céljainknak megfelelő, de azért műszaki megoldásaiban azok az apró finomságok hiányoznak ami a régi gépeknek sajátjai voltak...

afjybsise

Egyáltalán Európában van még sorozatgyártásban egyetemes eszterga?
Nyilván túlzottan nem látok bele, de valahogy ahhoz hasonlítanám, hogy kéziváltós autót se szívesen gyártanak már, sokkal többe kerül kifejleszteni egy manuális váltót, mint egy automatát.

fy9k4amuy

Talán a Weiler gyárt még, bár nemtudom...
Van még a bulgár gyár, azoké is eléggé keletiesen néz ki, de nem tudom ki gyártja, illetve a Stanko, az mintha tényleg orosz lenne, úgy hallottam. Vagy legalábbis orosz összeszerelés.

Robika37

Van a cégnél bulgár CU502-es összenéztem az új gyártású prospektusával jelentős súly különbség van ...gondolom nem válik előnyére a könnyebbség

afjybsise

Ciklusvezételt gépeket láttam Weilertől, Colchestertől. Azok elég komoly masináknak tűnnek, de valószínűleg nem a klasszikus konvencionális felépítés.
TOS vagy Intos, Poreba ilyesmi meg elvileg az egykori gyáraikban, vagy azok maradványaiban modernizálnak használt gépeket. Az is jó opció lehet, ha jó alapot találnak. Főleg valami silány minőségű keleti géppel szemben

a9iua0hi5

Köszönöm (és mindenkienk). Azért sokkal okosabb nem lettem. A milliós tétel már azért meghaladja a pénztárcámat. És nem ipari termelésre kell, hanem ilyen kisebb-nagyobb "háztályi" barkácsolásra. És ezért vagyok nagyon bizonytalan. Néztem az optimum és a bernardo gépeket (valahogy ezek látszanak így a videók és a kommentek alapján a legkevésbé gagyinak). Ami különbséget látok (most így kisebb méretű "olcsóbb" kategóriában), hogy a bernardonál elfordítható a kéziszán és ezzel kúpot egyszerűbb esztergálni. Meg picit drágább ez utóbbi. Méretben leginkább a Bernardo Hobby 350VDM férne el. /ami nagyon szimpatikus benne, hogy csak 770mm széles, és így egészen jól elférne a műhelyben, tudom h. nem szerencsés egy ilyen gépet mozgatni, de használaton kívüli helyzetben jobban eltudom tenni, és nincs útban/.

fy9k4amuy

Hát, az a helyzet, hogy sajnos ez van.
A Bernardo árán már használható E1N-t kapnál, ami minden tekintetben sokkal jobb masina.