Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

afjybsise

Érthető a kúpesztergálás, bár sokaknál látni, hogy ezeken a kisméretű gépeken a stabilitás jegyében helyből lecserélik a kéziszánt egy egy tömbből kimunkált késtartóra. Vajon mi a "solid toolpost" magyar fordítása?

a9iua0hi5

Ebben teljesen egyetértünk (bár most használható állapotú E1N-et 1MFt alatt nem láttam sehol, és ezek a gépek amiket néztem olyan 6-700 eFt környékén véget érnek). De az E1N-el az a baj, hogy az sehogy sem fér el. Tényleg nagyon szeretem azt a gépet, a céljaimnak az lenne a legjobb, de nincs hova tegyem. Megoldás lenne építeni egy "műhelyt" a kert végébe (mostmár, nem panelba lakunk mint amikor elkezdtem ide járni), de az megint egy több milliós tétel lenne. És akkor annak a téli legalább temperáló fűtéséről nem is beszéltünk, hogy az mi pénz. Most a garázst "foglaltam el" az autó meg elvan a kertben. De sehogy nem férek el egy E1N-el vagy egy "rendes" géppel.

fy9k4amuy

Akkor neked egy HBM 290X750 kellene, vagy ennek a más megfelelője.

Virbo

Nem hinném hogy az sokkal kisebb lenne Mint egy E1N. Max a motor elhelyezés miatt nyerhet egy keveset.

PSoft

Idéz...használható állapotú E1N-et 1MFt alatt nem láttam sehol...

Az árakról...
Harminc éve vettem az E1N gépemet.
Igen jó állapotú, "megkímélt" gép volt, akkor, minden tartozékával, hatvanötért sikerült hozzájutnom.
Villamosan teljesen felújítottam,(másképp, nem kellett) évekig használtam, majd kb. öt-hat év után nyílott lehetőség egy nagyobb gépre.
Eladtam, ismerősi körből, 180-ért vitték el tőlem.
Akkor, -huszonöt éve- tettem a 180-hoz még hetvenet...
És meg is lett egy TUM25B lengyel padnak és egy ME100 Strigon marógépnek az ára.
250-et adtam akkor a két gépért úgy, hogy a Strigonhoz(is) járt, kb. három ládányi szerszám/eszköz és az esztergapadhoz is legalább annyi.

Gyati

Szia!

A 25 évvel ezelőtti árakat, most kb. szorozd meg tizzel.
Akkor egy családi ház 8M Ft volt. Most 80.

TROMF22

Magánban is írtad, mennyire helyszűkében vagy.
A hobbista örök gondja.

Egy elvetemült ötlet:
- áttérsz a hobbidban a miniatűr dolgok felé
  (az is hihetetlen sikerélménnyel jár)
- eladod a nagy marógépet (úgy is sok hely kell neki)
- veszel egy ilyen kis finomságot ami egy szekrénykében elfér.
- ha néha jön szembe egy nagyobb alkatrész, sok jó fórumos kisegít.
- az autó és a nejed is megfogja hálálni, hogy minden elfér a garázsban.

Aztán meg ne sértődj! Kívülállónak könnyű okoskodni.[#integet2]

afjybsise

Felétek 80 guriga egy családi ház? [#csodalk]

Gyati

Szia!

Igen, egy új épitésű, onnan indul.
Ugyanitt volt egy új 98-ban 8M.

afjybsise

Értem, bár ezt a viszonyítást egy 50 éves eszterga esetében már nem tartom helyénvalónak. Úgy alapból is 1 milliót kérni egy ilyen gépért...
Szomorú, de senkinek nem fogja már visszahozni ezt a pénzt, még ha dolgozik is rajta rendesen.

KoLa

"Egy elvetemült ötlet:
- áttérsz a hobbidban a miniatűr dolgok felé
  (az is hihetetlen sikerélménnyel jár)"
Azt meghiszem![#eljen]
Én úgy kezdtem a pályfutásomat annó a GySGy-ben hogy, 10 évig csak mini dolgokat gyártottam, változtak az idők és már a nagyobb átmérők jutnak feladatként, volt pár év az átállás a nagyobb méretekre! de a tudás a kisebb átmérőkre, megmaradt! csak nem látom már szemüveg nélkül[#wave]

a9iua0hi5

Ilyen szuper minit még nem is láttam. Ez tetszene feleségemnek :)

jani300

Ezek a gépek szerintem többe kerülnek ,mint az MVE 340 es gépem :)  (Nem kopott , mielőtt írnák ,hogy persze )
De sose fog az az Mve már működni . Estleg talán valami kis motorral , de nem hiszem .

pagabee

Szia,

nálam már régóta listán volt egy kisebb méretű eszterga beszerzése hobbi célra, mindig is érdekelt a dolog. Sokat nézelődtem a neten, facen régi használt után, de egy idő után feladtam, mert mire el tudtam volna menni érte addigra elvitték előlem...
Noname Ali-s, eBay-es esztergákat nem ajánlanék. Lehet rendelni EU-s raktárról is, így a vámmal nem kell bajlódni, de a minőségük nagyon szór. Ki lehet fogni jót is, de ahhoz szerencse kell. A youtube-on van jópár ilyen kicsomagolós videó, érdemes megnézni párat.
Végül egy Holzmann ED400FD mellett döntöttem, egy ideje ~1100EUR + postaköltségért hozzá lehet jutni. Alapvetően nem rossz, tanulni illetve amire nekem kell arra jó, de többet vártam volna tőle ennyi pénzért. Magyar boltok ~550eFt-ért árulják, szerintem ennyit nem ér.
Első körben darabokra kellett szedjem, megtisztítani, bállítani és átolajozni mert csak úgy össze volt lökve. Három dolog ami leginkább frusztrált: a főorsó 0,2mm-et kotyogott, a késtartó csapnivaló volt, valamint a keresztszán nóniuszának az osztása nem jó, mert 1 körülforgásra 2mm elmozdulást mutat, holott ez csak 1mm. Megreklamáltam a gépet, utaltak vissza az árából és küldtek új késtartót. A núniusz osztásának hibája most a hétvégén tűnt fel, megreklamáltam, kíváncsi vagyok mit írnak rá vissza.
A szíjhajtását elég alulméretezettnek találom, Gates 5M375 és M387 szíjak valók hozzá, szerintem nem lesznek hosszú életűek.

Robbantott ábrák alapján legjobbnak az Optimumot mondanám.
A hasonló árkategóriás HBM, Holzmann és Bernando márkák szerintem hasonló minőséget hoznak.
A Paulimot és a Sieg gépekről nincs infóm, ezek kicsit másabbak felépítésűek.
Az EMCO gépekről jókat olvastam, de sajnos már nem gyárják ezeket (pl: EMCO 5, EMCO 8 Compact). A képek alapján a legtöbb mai kínai esztergát ezekről koppinották.

Az újabb esztergákat sima DC motor helyett BLDC motorral és hosszbordás szíjjal szerelik, ami alacsony fordulaton is nagy nyomatékot ad.
Személy szerint ez az ELS megoldás tesztik most, de ezt a márkát nagyon kínainak találom, nem bízom benne: NUMOBAMS NU210L-E

Remélem tudtam valamit segíteni...

Üdv: Gábor

pagabee