Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

mex

Idézvalamint a keresztszán nóniuszának az osztása nem jó, mert 1 körülforgásra 2mm elmozdulást mutat, holott ez csak 1mm.

Átmérőben jó az..

pagabee

Amúgy ja, erre nem gondoltam...

jani300

Egy esztergát újítgat mostanában ,ahogy elnézem .
Igazából semmi különös , csak most láttam hogy nagyjából egy idősek lehetünk ....
Meg sem közelítem a tudását , nem erről van szó ,csak mostanában más szemszögből nézem a dolgokat .

mex

Sokat beszél, egyébként régebben gyakran ránéztem a csatornájára.

jani300

Régebben sokat néztem én is .
Most volt egy új heppem , műhelypréseket néztem , így dobta föl az Ő általa készített prést .
3 videója biztosan van róla ,meg is néztem .
Majdnem belinkeltem de nem erre a fórumra való téma igazán ,meg eleget linkeltem a témában így is .
Sokat beszél , a korral jár :)
De egy gépágy beméréséről azért lehet mit mondani :)

sufnituning

"Sokat beszél , a korral jár"[#nyes][#kuss]

afjybsise

yji2a0wv

Üdv,Keresek Shaublin W20 tipusú,eredeti vagy replika patronokat,Készletet,tokmánytalpat,akár 1db-ot is.Köszönöm.István

Scythian

Üdv Urak!
Érdekelne a véleményetek. Vásároltam fórumon egy EU175-ös esztergát. Sajna némi reparálásra szorúlt, így főorsó / orsóház, fő osztomű felújítást követően eljutottam a Norton szekrényig. Olyannyira szét van kopva, helyenként kissé barbár módon javítva, hogy 2 hét próbálkozást követően, miután az összes csapágy cseréje sem hozott érdemi változást úgy döntöttem, hogy kiváltom, és lesz elektromechanikus.
Ami kérdés, hogy érdemes-e a vonóorsót kicserélni golyósorsóra, vagy bízzam meg annak a pontosságában? Különösebb igény nincs, annyit szeretnék elérni, hogy működjön az előtolás korrektül. Fóorsóról enkóder, S7 PLC végezné az osztást és a vezérlést, így a szinkron megmaradna, lehetne menetet vágni. Ha az orsót cserélem, akkor megszűnik a hosszirányú szabad manuális mozgatás lehetősége. Mindkét említett orsó esetében a manuális pozicionálást / mozgatást szintén enkóderes vezérléssel oldanám meg. A nagy böszme tekerentyűnek így a funkciója megszűnne. Remélem érthetően fogalmaztam meg, átlátjátok, és tudtok tanácsot adni, hogy maradjon meg az elképzelés megvalósítása, vagy toljam vastelepre a gépet. Egyelőre túl sok munkaóra, és anyagköltség van mögötte.
Toni

ANTAL GÁBOR

A szövegből én azt olvasom ki hogy a vonóórsót akarod kicserélni golyósorsóra?    miért???[#conf][#conf]
idézem:
"Ami kérdés, hogy érdemes-e a vonóorsót kicserélni golyósorsóra,"

"A nagy böszme tekerentyű"is meg akarod szüntetni ?

Az kézi üzemben egy fogasléchez kapcsolódva mozgatja a hosszánt

afjybsise

Neki nem a vezérorsót kellene kicserélnie? Ha motorokkal oldaná meg a mozgásokat, akkor elég neki egy orsó is, jól sejtem? Mar amennyire én értek ehhez...

szucst

Szervusz,

Vonóorsó= végig nútolt orsó
Vezérorsó= végig menetelt orsó.
Kérdés mit szeretnél alkotni a géppel, mekkora hiba megengedett.
Másik: szeretnél e a jövődben "érzés nélkül" csak billentyűzetről esztergálni... akkor mehet a cnc...
Ha úgyis valamilyen villanyos dolog hajtja majd azt az orsót, és a nortont  kihagyod akkor én mindenképpen ajánlanám a golyósorsót, de ekkor már a keresztorsót is elektromos meghajtásúra kell alakítanod, szintén jobb a golyós. Persze az efféle átalakítások igen sok egyéb dolgot is igényelnek... pl nem banánra kopott ágy, kenés az orsóknak stb... de pillanatok/ évek alatt kész is lesz a cnc esztergád :D

Csuhás

Esetleg megfontolható alternatíva: Kézi szán vagy a késtartó helyére felrakható kb arasznyi mozgástartományú cnc feltét, plusz egy főorsó jeladó. Így megmarad az eszterga normál használhatósága, viszont kisebb darabokhoz menetekhez kúpokhoz stb ot a percek alatt felrakható cnc kiegészítő.

B.Zoltán

Én a kéziszánra (és nem a keresztszánra) tettem motort, és bár a vezérorsón is van, de önmagában a kéziszán motorizálása is nagy lehetőségeket ad, úgy mint akár kúpos menet, menetvágás, előtolás, korlátozott hosszúságban (nálam 70-80mm).

Nekem is az a véleményem, hogy egy nagy esztergán van hely jobban mint nálam a kis ceruzahegyezőn, Antal Gábor ötlete alapján csináltam én is ezt a megoldást, de nem bántam meg, mert így maradt a hagyományos esztergályozás élménye is a keresztszán révén.

Nálam egy Arduino ellátja olcsón a metrikus és inches menetemelkedések vezérlését.

Scythian

Elnézést, nem vonóorsót akartam írni....
Szóval a vezérorsó meghajtása most a feladat, mivel a Norton használhatatlan. Találtam benne hegesztést, amiből merek arra következtetni, hogy nem a legszakszerűbben használták, így volt, ami jobb híján eltörött benne. A kérdés az, hogy amennyiben megelégszem a 1/100-os pontossággal, úgy maradjon a vezérorsó, a lakatanyával, és így akkor megmaradhat a kézi mozgatás lehetősége is ( bontott állapot ), vagy ha már így nekifeszültem, akkor hagyjam el a kézi mozgatást, és legyen golyósorsó, így voltaképp ahogy írtátok később akár mehetne PC-ről is. Max úgy tudnám mozgatni, ha enkóderrel pöcögtetném a stepper bemenetet. És akkor már a kereszt, és kézi szán is átalakításra kerülne így. Nem kis munka, kérdés, hogy hol fizetődik ki. Nagy a dilemma