Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

Gamos

Helló!
Megtudnád mondani a típusát?

Üdv.

fy9k4amuy

Sziasztok!

Van egy E2N gépem, ami kúpol. Nyilván  nagyon nem új, dolgoztak vele, főleg rövid munkadarabokat, de 20cm hosszon 40mm átmérőben ilyen 0.25mm-t csal, megtámasztva, minden. Ez szerintem durván sok, azért ennyire nem gatya a gép.

Be szeretném mérni, jól áll-e a főorsóház az ágyon, mivel lifttel hoztuk fel a pincéből, levettük az ágyat orsóházastul az alapkeretről, a végére állítva. Nem kopogtattuk, vagy szedtük szét, de mégis.

A probléma, hogy bár a tokmány illesztő kúpja szépen fut, de a főorsó belső mk4-es kúpfelületét felesztergálták, üt vagy 2-3 századot, ezért oda nincs sok értelme tüskét tenni.

Van valami ötletetek, hogy lehetne mégis letesztelni? Persze anélkül, hogy kivenném és újra köszörültetném a főorsót.

Köszi előre is!

szabo janko

Először azt nézd meg hogy simán támasztás nélkül kb 100 mm-en mit mutat. Ha így kúpol két lehetőség van :vagy az ágy van megkova ,vagy tényleg a főorsó ház van elmászva (ezt belehet állítani) .Ha az ágy kopott azon csak a köszörülés segít. Ha támasztás nélkül nem kúpol akkor a szegnyerget kell beállítani. Hosszan esztergálsz , óra a szegnyereg oldalához a mért kúposság felével eltolod a szegnyerget az állítócsavarral. Ezt töbször is kell csinálni amíg egyforma értéket nem kapsz elől hátul. Előfordulhat az is hogy a magasságok nem egyformák a főorsóé és aszegnyeregé. Mérni kell. A legprecízebb a főorsóba tett ellenőrző rúd lenne .

szabo janko

Azt elfelejtettem írni hogy 100 mm en a gépen esztergált átmérőt mérjed.

e4vvbfxw

első lépés le kell jól telepíteni a gépet...
ezután a többi ....

fy9k4amuy

Köszi, én is tudom!

Egy 750 hosszú, öntött alapos kis gép gumibakokon szerintem annyira nem rossz.
Legalábbis ennyire biztosan nem.

Lacibácsi

A zárt szekrényes lábú rövid gépeknél nem a vízszintbe állítás okoz ekkora hibát. Ezekre nem jellemző a csavarodás.

Szabó Jankó jól írta, először azt érdemes kideríteni hogy a főorsóház áll-e rosszul, tehát megtámasztás nélkül mit mutat. Vagy a szegnyereg van-e elállítódva oldalra.

Először állítsd be az orsóházat, ha tüskét nem tudsz használni akkor próba esztergálással, majd ha ez jó akkor jöhet  a szegnyereg beállítás.

fy9k4amuy

Köszönöm a tanácsokat mindenkinek!

Régebben, mikor vettük a gépet, még méregettem is, hogy az első prizmán olyan 0.15mm kopás látszik. Legalábbis a tetején van egy mm-es sáv, ahol nem ér hozzá a szán, így ott nem kopott(gondolom)

Kiszámolgattam egy 30mm átmérőjű darabra, hogy ha a kés éle ennyivel lejjebb kerül, akkor az átmérőben még tán százados eltérést se okoz, pitagorasz-tétel alapján.

Abban reménykedtem, hogy ilyen egyszerű dolog, de mint az ábra mutatja, csak nem.

jani300

Már tegnap is néztem ...
Nem bánnám ha kitudnám számolni a beállításokat :(
Ugye most is keresnek itt is vertikálba kúpkereket ...

Csuhás

A marógépemhez régi tervem volt valami finomabb fúró alkalmatosság elkészítése, mert az asztal mozgással egyáltalán nem, a vertikál fúró funkciójával alig lehet érezni a fúró terhelését így már több központfúró hegyét eltörtem. Most készült egy eszköz, lásd a képeket. A tervezés a szokásos hobbi szempontok szerinti, milyen vas/alu darabom van és milyen csapágyaim. A legnehezebb a pontos furat, és abban a retesz horony elkészítése volt.

mex

Gratula, ötletes, átgondolt darab. Ezzel már elkerülhető a közponfúró korai halála. Gondolom a tokmány "szalad".

D.Laci

B.Zoltán

jani300

Keresnék egy orosz konzolos marógép típust .
6T006 az utolsó karakter nem biztos rosszul látszott .
De nem találok ilyet .
A támasztó gerendára van építve a vertikálfej , előre hátra is billenthető .
Nem bazi nagy gép ,hátha valaki ismei a típust .

jani300

Kaptam segítséget , köszönöm.
Megvan a gép típusa .