Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

akcut53

Ez nem teljesen az de hátha mérési hiba van.

DIN6343-F17.5

fiztwshhk

Köszönöm.
Ennyit nem tévedhettem...
A 16-os fúró épp nem kotyogott az aljában. A 17-es nem ment le teljesen.
Az elején a 22 még reális lehet, hisz kilóghat a főorsóból.

De a 17.5 nem fog belemenni :(

Köszi: Roger

akcut53

Azért remélem nem sértettelek meg a mérési hibával!
Nekem is van marógépre gyorsfej és igen kilóg előre picit.
Nem lesz egyszerű beszerezni.

akcut53

fiztwshhk

Köszönöm, ez még akár jó is lehetne, Jó lenne előtte belepróbálni. Itthon eddig még nem találtam belőle, de kiindulási alapnak jó.
Köszi !
Roger

bcj5gbmk4

Sziasztok,
Ha van esetleg valakinek KP-100 -as köszörűje, megosztaná velem az asztal fok osztás mellett lévő mérőóra tartó és az ellendarab méreteit / méretezett rajzot róluk?
Előre is köszi!

fiztwshhk

Sziasztok,
Szépen lassan takarítgatom az MU1000-es marógépet és kiegészítőit.
A vízszintes gerenda végén a "támcsapágy" az vajon miért excenteres? A persely kúpos másik végén menettel behúzva. Egy stift pozicionálja. De miért excentrikus ?
Az enyémben a furat 46mm-es. A marótüskék megvezetése, és a szinusz fej kitámasztója is 48mm.

A meglévőt nem fúrnám fel.
De ha újat csinálnék hogyan fúrjam ki jó pozícióba?
Adja magát, hogy a helyén. De a gerenda mozgatása kézzel azért nem precíz...

Köszi
Roger

7cim5mm0

"A vízszintes gerenda végén a "támcsapágy" az vajon miért excenteres?"

Azért, hogy vonalba tudd állítani.

kgw0eik66

Hogyan? Egy excenter erre nem elég.

8irerv4i

Pozicionált a csapágy helyzete azt írta .
Én gyártási pontatlanság , vagy esetleg eredetileg másik gépre készült  támasztóbak géphez igazítására gondoltam már egyből az elején .
De vártam az ötleteket ,nem kell már mindenbe beleszólnom ...

fiztwshhk

Azóta annyi kiderült, hogy ezt valaki(k) korábban már "barmolták" :(
Nyomtattam bele 3D nyomtatóval egy 48mm-es furatú kúpot. Szépen "fut" benne.
Tovább gondolva, ha tényleg excentrikus lenne, és valamiért elnyírja az illesztő szeget, akkor mi történik ? Töri le a gerendát.
Ezt a gépet még édesapám vette 2015-ben, de a gerenda, és vele a támasztóbáb sosem volt fent nála.
Ráadásul a két rögzítő fül is valamikor jó régen kb 3-4 réteg festékkel ezelőtt le lett fűrészelve róla. A tömény trisós víz sok mindent felfed.
Ezért is kerestek az adok-veszekben eredeti bábot, hátha valakinél lapul még egy eldugott sarokban.

fiztwshhk

Ma is haladtam kicsit a marógép kitakarításával.
Szét kaptam mint Foxi azt a bizonyos lábtörlőt.
A gyorsjárat bizonytalan volt, és a szánok kenése sem működött.
Nem akarok megbántani senkit, főleg, hogy lehet már nem is él aki elkövette, de azért megvan a véleményem az ilyen munkáról.
Valamikor régen, (abból gondolom, mert már min. a második festék réteg volt rákenve) felújították a gépet. Festés "mázolás" biztos volt. Szóval a hosszszán anyáját cserélhették, a kilógó része már le is volt festve (Ez ugye a szán alatt van. De arra már nem futotta, hogy az olajozó furatot is belefúrják az anyába !!!
Az olajcsövek is tele voltak olajsárral.
Az előtolás kapcsoló rúdja is vastagon volt lefestve pirosra  és szürkére a géptesten belül... Persze, hogy nem tudott könnyen mozogni.
Fogaskereket, nóniusz null jelöléseket amit értek minden festékes. VOLT !
Jelenleg mindent fém tisztára mosok. Majd ha eljutok oda összerakom, ha minden működik újra szétszedem, zsírtalanítok, gittelés, csiszolás, festés.

fiztwshhk

A tegnapi morgolódásom margójára...
Ma is találtam furcsa dolgokat a múltból [#wow3]
Azt a részt kapargattam, tisztítottam ami a sebességváltót és az előtolás kapcsoló kis dobozt tartja. Ebben van kapcsoló villás tengely, és az eltolás meghajtása.
A kapcsoló villába fordítva, alulról volt beleverve a kúpos szeg, már majdnem szegecskötéssel. Kiütő dűznivel esélytelen volt. Próbáltam csavart ráhegeszteni, és húzókalapáccsal kiszedni. Nem jött. Kénytelen voltam kifúrni, még így is nehezen indult meg.
A másik meglepetés az előtoló tengely egyik bronz csapágya volt. Nem volt benne olajozó furat, a könyve szerint kell, hogy legyen. Forgattam, mint majom a poharat azt a nagy vasat, de nem volt rögzítő csavar a perselyhez. Ekkor festék kaparó késsel elkezdtem a tetejét levakarni. És láss csodát, az egyik kis fedél nyílása mellett begittelve meglett a csavar !!! [#boxer]
És miután kivettem a perselyt, az öntvényben ott van az olajozó furat !
Mint mondtam tegnap is nem akarok senkit megbántani az elmúlt 71 évből, de ez nagyon legalja meló [#nemtudom]

Mind1, bocs, csak kiírtam magamból.
Ha végzek vele, akkor legalább tudni fogom, hogy ezek az alapvető dolgok működni fognak benne.

837pzgjm7

Ne dühöngj, nézd a jó oldalát: ezeket az apró részleteket is jól kiismered a gépen.
És ahogy látom a lehetőségednek megfelelően igényesen helyrehozod.
- 1958-as gyártás
- 1985-ben talán az egyetlen szakszerű felújítás.

És közben mit gondolsz hányszor megfordulhatott nepperek kezén a szokásos módon felújítva.
-
IdézFestés "mázolás" biztos volt.
-

fiztwshhk

Így van. Sokat nem is tévedtél a felújításával kapcsolatban.
Akik korábban szerelték pl tudták az olajzása nem jó, mert minden gazdagon zsírozva volt.

Elnézve a használt piacot, eltűntek az ehhez a géphez való alkatrészek, kiegészítők...

A fiaimat is érdekli a marás, esztergálás.
Nekik csinálom meg. No meg persze egy kicsit (remélem sokat) még én is használom majd.