Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

Peppe51

kössz mindenkinek.
A frekiváltó a 3-fázisú motorra egyenfeszültséget ad, ami bevonza a forgórészt. A "bevonzás" állítható 0,2-3s pl. A leállási idő főleg a fékellenállás nagyságától függ. Most tervezem, de nem tudtam, hogy hány másodpereces leállást bír ki egy tokánymenet letekeredés nélkül. Fék nélkül az EAN1000 5s alatt áll le.

jani300

Rákerestem , és tényleg !  :)
Nem láttam még ilyet ...

sarktibsi

Csak egy tájékoztató adat , ha segít valakinek Vörös proletár 16K20 1600-as fordulatszámról 1.5 másodperc alatt kell megállni ( tokmány nélkül ) ez van leírva a gépkönyvben.

Nyilván ez tokmány esetén sokkal több is lehet. Nekem is szalagféket kelet csináltatnom , Debrecenbe készítették a fékcentrumba , kb. vagy 7-8 éve , azóta is jól működik.

PSoft

Erősen próbálok visszaemlékezni, de valahogy nem sikerül azt a balos "kontraanyát" az én gépemen képbe hoznom. :)
Gábor úgy fogalmaz hogy
IdézEredetileg van rajta...
Szinte biztos hogy az enyémen nem volt/hiányzott róla? [#nemtudom]
Ha rajta van, csak feltűnt volna és használtam volna.

PSoft

Hát akkooo...nem volt! :)
Mindegyik tokmánytárcsám "sima", külső balos menet nélküli volt. :(
Nekem...ezek jutottak. :)

Vetesi75

Balról a csapágyfeszítő anya, jobbról a hollandi. Nem egyszerű levenni, mert csak a főorsó kifűzésével lehet. Az orsóvég védőre is érdemes külső menetet készíteni, különben a dolgozó agyára fog menni a csilingelés...

dx5w2acbb

Üdv urak!
Szembejött az egyik piactéren egy Kart EMUS 160, nekem tetsző áron.
Viszont túlságosan nem ismerem a típust. Vannak különösebb buktatói/félretervezései a modellnek? Esetleg részegység, ami szeret tönkremenni és érdemes nagy figyelmet fordítani rá a szemrevételezéskor? A fotók sajnos nem a legjobbak a hirdetésben és nem találtam sehol információt arról, hogy a hosszánon van nóniusz?
Köszönöm előre is!

Csuhás

Első sorban kicsi gép. Nagyon kicsi, ha nem modellezéssel foglalkozol akkor hamar belefutsz a gép korlátaiba. Egyébként egyszerű gép, lapos szíj átrakós a sebességváltás, hiányzik a lehajtás irányváltó azaz bal menethez szerelgetni kell. Hosszú kúpos főorsó. Egyébként a hasonlü méretű kínai ceruzahegyezőhöz képest erős és merev gép.

dx5w2acbb

Köszönöm szépen!
Mellesleg lehet tudni, hogy mit jelöl az S? Magasabb pontossági osztály?

Csuhás

A gépkönyv bevezetője szerint az eszterga szíjsebességváltós kivitelben készült. Talán erre utal az S betű.

Peppe51

EAN-170 kapcsoló rúdjával szeretném a motor frekiváltóját vezérelni (jobbra-álj-balra). A kapcsoló típusa, megoldása érdekelne. Csinált már valaki ilyet?

Robsy1

Készítsél magadnak egy ilye karállás kapcsolót (mivel pont ilyen alkalmas váltó kapcsolót kis eséllyel kapnál készen) 2 vagy 3 reed relével, és azokat működtető pl. 5*5*2 neodímium mágnesekkel.
A megfelelő kontaktokat meg bekötöd a frekiváltóba. Kész is vagy vele.

Csuhás

E2N esztergán meghagytam az eredeti kapcsolót, de nem a motort  vezérli hanem kerestem két nekem megfelelő kontaktust és azzal vezérlem a frekiváltót. Ha jól emlékszem két záróval a start előre és start hátra bemenetet. A konkrét bekötés a kapcsolótól és a váltó lehetőségeitől függ.

Peppe51

Kössz a gyors választ, de bonyolultabb.
A Nordac frekiváltón (500E) nem találtam bal/jobb ill. be/ki kapcsoló analóg bemenetet, ezért a kézi vezérlő pillanat-nyomogatós gombjairól vezetném ki a kontaktokat. Olyan kisáramú kapcsoló kellene, amit a kapcsolórúd tud működtetni úgy, hogy ha elfordítom a rudat, akkor csak egy pillanatra zárjon a relé. Ha jól értem, akkor a reed relé előtt elhaladó mágnes csak egy pillanatra zárja azt?
Üdv.: Péter