Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

paradipiro

Szisztok,

E3N lakatszekrény belsőjéről van valakinek képanyaga esetleg?

Köszi

kmil

Sziasztok,
Ilyenről még csak könyvekben olvastam, de tegnap felbukkant a video megosztón. Jó kis szerkezet.

https://www.youtube.com/watch?v=E58hW5RNGNU&t=12s

Csuhás

Ilyen gyalum van, csak a hidraulikus másoló szerkezet nélkül. Ügyes kis gép, pl fokozatmentesen állítható az előtolás.

jani300

Egy ritka dunavecsei fúrógép !
Nem adok el semmit !!!!!!!!!!  :)
Inkább veszek , de nagyot már nem ,mert a bánat aki akar már még egy műhelyt építeni :)

Vetesi75

Az asztal is új szerzemény vagy csak előástad a másikét műhely végéből?

jani300

Mai szerzemény , de ugyanazé a gépé , a fej már nem lesz meg , de van asztalim ,szerintem jó erre is .
Mellétenném az asztalit , de nincs annyi energiám .
Most ugye megint ott tartok hogy van egy törött oszloprészem :) Na de jó ez így .
Azért ez jóval filigránabb mint az 50 es évek termékei .
Egyébként műhelyfalat vakolgatok kívülről , úgy kb 4o év után időszerűnek láttam , meg rendezkedek , már másnak nem igen dolgozom ,végre ...

Teaway

Teaway

x6zy9pzkw

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy ME-1000 marógéppel kapcsolatban. Elég hányatott sorsa lehetett mielőtt hozzám került és szeretném rendbe rakni, persze csak amennyire értelmes keretek között lehetséges. Teljesen bevolt rohadva a hossz-asztal (kézzel sem lehetett mozgatni). Ezt eltakarítottam, úgyhogy mostmár mozog kézzel és gépi előtolással is. Viszont gyorsjáratban nem mozdítja meg (vagy ha igen akkor akadozva, nagyonlassan), mintha csúszna a kuplung, ha egyáltalán ez lehetséges. Illetve az előtoló karnak elvileg kellene lennie középen egy "üres" állásnak, ahol szétkapcsol a hajtás. Ez techikailag így is van, viszont nincs egy stabil pozicióban, szinte magátol vagy kis mozdításra beugrik sebességbe, ami nem túl előnyös [#vigyor]. Nem láttam még másik ilyen gépet, de feltételezem hogy ennek nem ilyennek kellene lennie.
Van rajta egy MF-200 vertikál fej, amiből szintén elpucoltam az 50 éves lekvárt. Sajnos az ívelt fogazású kúpkerekek már látak szebb napokat (minden fog megvan, de van amiből letört egy darab). Elvileg ezt be lehetne kötni a gép olajkörébe, de ez nem világos nekem hogy hogyan lehetne (és valószínűleg másnak sem, azért volt tele zsírral [#vigyor]). Érdemes ezzel küzdeni vagy tökéletes a zsírban futásos verzió?
Minden segítséget előre is köszönök!

Üdv,
Ede

RogerCo

Helló,
Először is sok kitartást kívánok hozzá !
Egy páran már vágig jártuk eme rögös utat.
Ezt a topokot böngészve, keresőt használva megtalálod a válaszokat a kérdéseidre.

Üdv:
Roger

Peppe51

Eszterga fékezés frekiváltóval.

A fékezés nem csavarja le a tokmányt?

EAN-1000

PSoft

Én az E1N főorsó motorra 'anno tettem DC féket.
Fasza lett, meg is állt a főorsó mint a cövek. [#eljen]
De előfordult hogy a tokmány meg...nem! :(
Mondjuk ez nem mérvadó, mert az E1N-nél volt hogy egy hirtelen irányváltásnál...fék nélkül is lecsavarodott a tokmány.

ywathzay

Szorítógyűrű kell a tokmány nyakára, és nem tud letekeredni.

Vetesi75

Eredetileg van rajta egy balmenetes hollandi anya, ami biztosít letekeredés ellen.

PSoft

Több mint huszonöt éve volt, a fene se emlékszik már rá :( hogy volt-e ott bal menetes hollandi anya.