Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

Istvan0728

Köszönöm!

Kezdek nagyon hajlani a " nem kell ez nekem"-re.

ywathzay

Tanuló, nem tanuló, tök mindegy. Unaloműzésképp senki nem szokott szerelgetni, ha elromlik valami akkor javítok/ javítunk én úgy gondolom. Egy váltűművi csapágycserét csak azért nem fog senki megejteni, mert épp nincs mise a templomban vasárnap délelőtt. 60 év az 60 év (annyi gondolom van a gép) ezt teljes karbantartás/ feljavítás nélkül tényleg csak alkalomszerűen tudod majd használni. Ráadásul ha jól tudom MK4 a vertikál fej, ez már annyira elavult, minimum SK kúpos gépet kell venni. Amúgy még ha 300 az ára, mi van hozzá? Ha semmi, akkor kalkulálj még + 1-1.5 szeresére míg összeszedsz hozzá eszközöket, kiegészítőket, ezután pedig rájössz, hogy egy körasztalt vagy osztófejet feltéve alig maradt már munkatered a vertikálfej alatt.

Istvan0728

jani300

Sajnos alapjában véve teljesen igazad van .
De mondhatnál ebben az árfekvésben (nagyjából egy havi fizetés) ,olyan hasonló gépet ami akár csak alkalomszerűen is használható . Hasonló paraméterekkel persze .
Az öreg gépekről van fogalmam azért , van itt négy marógép nagyjából kilenc tonna , ebből egy síkmarógép még menne is ,
Szóvátették már hogy miért írom mindig hogy nem  eladó  , hát azért mert nem üzletre vettem őket .
Egymillió alatt nem hinném hogy létezne hasonló tudású új gép ,

iyif9uu6h

ELőször is döntsd el, mire kell a marógép. Ha nem megélhetéshez kell, és nem folyamatosan, akkor elképzelhető, hogy kiszolgál a hátralevő életedben igy is.

Ha tanműhelyes volt, akkor azért lehetnek benne összerecsegtetett fogaskerekek, váltőkörmök, elgörbült karok, tengelyek. Mert hát nyomja a padavan, amig tudja a kart, nem érzi a kapcsolási pontokat. A szerszám behúzatás is problémát szokott jelenteni néhány ifjoncnak, szóval a kúpokat meg kel nézni. Azt sem mindig értik, ha rá van irva, hogy "Nur im stillstand schalten" Aztán az is lehet, hogy az oktató jó fej volt, és minden gyakorlat elején végignyalatta a tanulókkal az összes olajozási pontot:) És az is valószínű, hogy kicsi fogással, és kicsi sebességgel ment, szemléltető jelleggel, nem agyonterhelve.

HA viszont mindene működik, még ha nehézkesen is, akkor nem kellene nagy baja legyen. Nagyon körbe kell nézni. Az előtolásokban levő bronz csigakerekek is sokat elmondanak, (már ha lehet őket látni) azok fognak kihullani először. Ha nincsenek nagyon szétkopva, akkor valószínűleg tényleg nem sokat ment. A zajokból is lehet következtetni előéletre.

Osztófej, körasztal nem tipikus tanműhelyes tartozék amúgy. HA adnak hozzá, az külön jó :)

Érdemes elvinni magaddal egy öreg szakit, hogy véleményezze a vásárlás előtt.

Istvan0728

Eldöntöttem. Köszönöm a véleményed.

p7d8bf56

Üdv fórumtársak! Még új vagyok itt is, és a "szakmában" is,(22 évesen) sikerült vásárolnom első komolyabb marógépemet, aminek a típusáról csak annyit tudok, hogy német, és talán WMW gyártmány, pár képet mellékelek még. 4-es morze kúpos a főorsója. Viszonylag sok kérdés felmerült bennem, a beüzemeléssel és helyreállítással kapcsolatban, vissza fogok olvasni itt a fórumban, de ha valaki tud valami segítséggel szolgálni, azt nagyon megköszönném! Első körben Vertikál felyet szeretnék első körben keríteni hozzá.További szép estét!

ywathzay

Ehhez ahogy nézem gyárilag nincs vertikál fej.

p7d8bf56

4 furat van a főorsó körül, bár nem néztem meg, hogy azok a felfogatáshoz szükségesek-e, akitől vettem, az annyit mondott, hogy valamilyen magyar maró vertikálfeje passzolhat hozzá, ebből indultam ki.

000000000

Sajnos ez horizontál gép. Ha ráraksz egy verikál fejet akkor is csak nagyon korlátozottan tudod használni mert nem fér alá semmi. Teszem azt egy körasztal tokmánnyal, felül egy fúró tokmány egy fúróval, és az anyagnak már csak mínuszban van hely... Ráadásul rövid az asztal így víszintesbe forgatott vertikállal sem nyersz sokat. Esetleg átalakított, megemelt vertikál fejjel érdemes próbálkozni.

ywathzay

Azt írod a szakmában is új vagy. Előbb olvass, nézelődj, tájékozódj. Aztán vásárolj, mert a tanulópénz sok lesz, valószínűleg az erre kiadott pénz már annak része. Erre rengeteg munkával sem fogsz tudni használható fejet tenni, esetleg ha széles spektrumban kívánsz dolgozni, marad célgép.

Gamos

Helló!

Nekem hasonló van. Van rajta vertikál fej. Úgy van kialakítva, h el van tolva. Majd készítek róla fényképet.
Tavaly adtam el, ami volt hozzá tartalékba.

p7d8bf56

Előre is köszönöm a segítséget!

Lacibácsi

Miből gondolod hogy erre nem tud használható vertikálfejet tenni?
Pl ahogy a strigon gépeken van, egy fogaskerékpárral feljebb van víve a fej. Vagy lehet akár külön motorral hajtott vertikált is tenni rá. Van a 4 csavar a főorsó körül, vagy ékléccel a prizmára is lehet fogatni mint a strigon.

iyif9uu6h

Ez úgy néz ki, mintha lehetne rá vertikálfejet akasztani :)