Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

kijy8hc3f

Üdv tisztelt Fórum.
Először is boldog uj évet mindenkinek.
Kérdésem lenne, hogyan lehet egy kombinált gépen a maró fejet precízen visszaállítani   0 fokba ha  elállítódig, vagy szándékosan elállítjuk? Olvastam, hogy ez már ki lett tárgyalva, de bár végignézettem 40-50 oldalt nem találtam rá utalást.
Kérem ha valaki tudja a téma kitárgyalásának helyét jelezze. Köszönöm.

Jenő

000000000

Ilyenkor matemetikailag az XY sík felületi normális vektorának irányával kell azonosnak lennie a főorsód tengelyének. Ehhez a marófej dőlésszögét 2 db, egymásra merőleges forgó tengely mentés lehet beállítani.
A te gépednél ebből mi az adott?

kijy8hc3f

Szia, most sikerült szert tennem egy AT 320 asd kombinált gépre, és még csak a tartókra beemelése munkánál tartok, de olvastam egy hozzászolásban az elmozditott marófej, visszaállitásárol egy választ, amiben egyik fórumtársunk azt fejtegeti, hogy a téma már többször teljes részletességgel ki lett tárgyalva és ennek kapcsán jött a gondolat, ha egyszer nekem is el kell állitanom akkor jó lenne tudni a pontos visszaállitás menetét, illetve akár most az első üzembe helyezésnél sem ártana leellenőrizni, hogy  derékszögben van e pillanatnyilag.
Most még biztosan kell egy két nap mire a 400 kilós cuccot felrakom a tartódobozaira és azokra fiókokat varézsolok, mert ugyan van két fiokos szekrény is de az egyiket teljesen elfoglalja a  szivattyú illetve tartozékai, a másikban van egy polc de a rengeteg cuccot ami már megvan a régi gép kapcsán, ebben a tizedét sem tudom elhelyezni. Ugyhogy kitaláltam az összekötő takarólemez helyett, ami a két tartó dobozt összeköti kialakitok 5 db különböző magasságú fiokot. a két oldalra a sinek már fel vannak szerelve, most a dobozok legyártáasa következik lemezböl, hogy minél kevesebb helyet foglaljon maga a doboz teste. HA végleg elkészültem evvel, akkor emelem be a gépet, és csak majd ezt követően kerül sor egy lemosásra és utána az első probára. Nem volna baj, ha meg tudnék győződni arrol, hogy a beállitások rendben vannak.

Jenő

designr

Ha befogsz egy mérőórát mondjuk 200mm-es karon..megtapintod vele a T-nutost..
Nulláz..
Átfordítod az asztal másik oldalára..ott is nullát kell mutatnia ha merőleges..
ha nem , addig állítgatod mig mindkét oldal azonos..

000000000

Sajnos ha jól látom itt csak 1 forgó tengely mentén tudod állítani a gép marófejét. Így CSAK az eszterga gépágy hossz előtolás irányára tudod merőlegesre beállítani a marófej tengelyét, azaz nem síkra.

A beállítás egyik lehetséges menete pedig az, hogy ütőkésszerűen befogsz egy mérőórát a főorsóba lehetőleg minél nagyobb sugáron (de minimum ~180 mm legyen). Utána kiórázod nullára a hossz irányú vezető prizmád egy pontján majd kézzel elforgatva a főorsót a mérőórával együtt a másik oldalon is veszel egy érintő fogást a mérő órával a prizmán. Ha van eltérés, akkor nem merőleges a főorsód tengelye. Addig kell ismételgetni a kétoldali mérést, állítgatni a dőlésszöget, ameddig a két ellenoldali méréskor nulla közeli az eltérés a mérőórán.

Mellesleg az egy elég gyenge eredő merevségű konstrukció, így amikor majd forgácsoló erő is éri a maró (vagy fúró) orsó feltétet, már el is hajlik ennek hatására, és megmunkáláskor már nem lesz merőleges, hiába állítottad be terheletlenül megközelítően jóra.

5bu0hcyd

Sziasztok,
valaki esetleg szedett szét e1n lakatszekrényt és esetleg pár képpel dokumentálta ?

Ha van valakinek ilyen képe kérem ossza meg velem is.
Köszönöm :)

Cadrik

Sziasztok!
FU 251-hez nincs valakinek gépkönyve? Elkezdtem felújítani egy ilyen marógépet, de elakadtam...

Balazs92

Sziasztok. Van egy strigon me1000-es marógépem, aminek a fogaskerék olajzása nem működik. Próbáltam kicserélni a lamellákat a fogaskerék szivattyúban, de nem veszi fel az olajat. Tud valaki valami kis szivattyút ami  befér a fogaskerekek alá és ezt a célt megszolgálná? Segítséget előre is köszönöm.

Lacibácsi

Nehéz légteleníteni, de nem lehetetlen. Volt erről itt már szó régebben is próbálj a keresőben rákeresni. Jól zárjon a golyós lábszelep, ne engedje vissza az olajat. a szivattyú szívóágáról szoktuk levenni a csövet, alul ugye a lábszelep ezt tele kell olajjal tölteni, aztán visszatenni, és a nyomóágat is levenni, ott i megpróbálni feltölteni.
Bármilyen szivattyú nem jó ide mert mindkét forgásirányba kell működnie!!!
Ha jó a lábszelep és a szivattyú sincs szétkopva akkor ha egyszer lelégteleníted utána működni fog gond nélkül.

Balazs92

Köszönöm. Próbáltam már párszor. Lehet én voltam a béna. Neki esel akkor megint. Igazábol olyan szivattyút akartam ami külön hálózatról menne kicsi villanyos akármi.

Lacibácsi

Én is kínlódtam vele annak idején, amíg rá nem jöttem. Aztán soha nem volt vele többet gond. A külső szivattyút nehéz szépen kivitelezni. ki kell fúrni a fedelet, vagy a leeresztő csavaron átvezetni a csövet... stb. Mivel gördülő csapágy van mindenhol így nem indokolt hogy indítás előtt legyen már olajzás.
El tud kopni a szivattyú tengelye, emlékszem azt javítottam.
Ha lesz kérdés csak írjál...[#kacsint]

Balazs92

Köszönöm szépen előre is. :)

KoLa

Nekem ilyen van két gépen is, az egyik szívja, de ebből tanultam! a másikra ráfolyik az olaj, ez üzembiztos.

jani300

[#t19p137471#]

Szia Svejk !
Kimentem ,megnéztem . Szinte biztos hogy ez az !
Egyébként a volt kollégáim kicserélték két gép között a fejrészt az oszloppal együtt .
Egy régebbi gömbölyded ,és az újabb kockás ,az is stimmelt .
A régebbi is ez a fajta emelő megoldású volt .
Asztali fúrógépről van szó ,írom azoknak akik szeretik nyomni a pirosat , elvileg idevaló ,gondolom ...

kscmp0xg0

Tisztelt fórumozók . Vásároltam egy 2h135 fúrógépet , az előtolás kapcsolása nem egy értelmű . Ha tudnátok segiteni meg köszönném .