Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

f6hcey09y

Sziasztok! Vettem egy ilyen vertikálfejet, két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. Egyrészt, ismeri esetleg valaki, hogy ez milyen gép tartozéka lehetett valaha? Elég érdekes a felfogatása, én nem láttam még ilyet.

Másrészt, a meghajtása most egy ISO40-es kúpon keresztül történik, ezt át kellene alakítanom az én gépemhez. Ha a meghajtó szerszámkúp alatti tárcsát lecsavarozom, a tárcsa elfordul, de nem jön le. Gondolom, van egy csapágy valahol belül, de ezek szerint az nem ezen a tárcsán van, ahogy felételeztem. Én így kívülről mást nem láttam, ami rögzíthetné, de egyelőre nem akartam nagyon erőltetni. Van esetleg valakinek tippje?

jani300

A második képen nem egy félig elgittelt imbusz csavarfej látszik ?
Esetleg az rögzítheti a csapágyházat .

ywathzay

Szerény véleményem szerint aki nem tud egy ilyet szétszedni, annak nem biztos hogy egy ilyen átalakaításon kellene törnie a fejét... gonosz vagyok ugye[#nyes]. Ugyanitt keresek SK40 belső kúpos hüvelyt, ha nincs összebarmolva a kúp belseje az sem probléma[#vigyor].
Valószínűleg azért nem jön szét, mert olyan jól van illesztve a csapágy, hogy ki kell húzni csapágyastól a tengelyt. Főleg ha van benne 2db csapágy, ott még felület is van ami kapaszkodjon. Jellemzően ezek nem AS szabvány szerint készültek.
Ui.: tényleg keresek belső kúpos sk40 hüvelyt.[#kacsint]

f6hcey09y

Azt néztem én is, ott egy furat van, de nem menetes.

f6hcey09y

Értem, amit mondasz [#vigyor]. Nyilván szét fogom tudni szerelni, csak gondoltam, ha valaki látta már ezt belülről, akkor megvárom, mit mond, mielőtt esetleg szétbarmolok benne valamit.
Egyébként én is azt feltételezem, hogy csapágy tartja bent, és elég nagy csapágy lehet (legalábbis a külső átmérője nagyobb kell legyen, mint a meghajtó kúpfogaskerék átmérője).

f6hcey09y

Végül nem találtam semmit, ami még foghatná, azon a biztosító tüskén kívül, ami látványosan hiányzott belőle (ami a Jani300 által is írt furatba megy), úgyhogy kiszedtem. Azt gondoltam, hogy az ISO kúp végén levő menetet felhasználva lehúzatom, de végül nem volt rá szükség, gumikalapáccsal finoman ütögetve is megindult, és ki is jött. Ha már beszéltünk róla, csatoltam egy képet a belsejéről. Hát nem tegnap töltötték fel olajjal...

Továbbra is érdekel, ha esetleg valaki tudja, hogy milyen géphez tartozott. Köszi!

bundyland

Az a biztosító tüske az nem inkább egy zsírzószem helye ?

f6hcey09y

De valóban, mert most látom, hogy a belső csapágyperselyen vele szemben levő furat átmenő. Szóval igen, az lesz. De érdekes, hogy az öntvény házban levő furat nem menetes. Ami zsírzószemeket én eddig láttam, azok mind menettel voltak rögzítve.

bundyland

f6hcey09y

Igazad van, beütős zsírzószem néven találtam most ilyet!

jani300

[#t200p44590#]

Hasonló megoldású nemtudom mim van nekem is ,azon a helyen ott is hasonló golyós olajozó valami van .
Ugyan úgy jött szét nekem is ,csak abban egyenes fogú kerekek vannak .

svejk

Az FA-13 fúrógép oszlopának a végében van egy belső menet.
Ez valami oszlop hosszabbítás lehetősége céljából készülhetett?

jani300

Hát így most nem vagyok egyből képben ,de nemsokára megnézem .
De oda szerintem egy menetes dugó való ,ami tartja a házat hogy ne másszon felfele .

svejk

Lehet... szó szerint kosárban -no jó ládában- került hozzám vagy 6 éve.

Rögzítés gyanánt itt egy M10-es kúpos végű hernyócsavar van hátulról  a motor felől.
De gyanús, hogy ez nem gyári megoldás mert ha behúzom a csavart a helyére akkor a fej elfordul vagy 5 fokot az alap síkjától. [#violent]

Öntvény asztallapod nincs hozzá?
Nem baj ha szanaszét van furkálva.

svejk

Akkor azon a dugón lehet a burkolat rögzítésének a helye is?
Mert ugye burkolatom sincs és a felfogatás helyét sem látom. :(