Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Hú de szép kérdés! Sosem volt még ilyen. Alig várom, hogy legyen válasz.

mdani2

Szia!

Én megnézném a gépkönyvet első nekifutásra. Abban hátha van valami evvel kapcsolatban. Vagy a metszeti rajzból kiderül, hogyan van megoldva. Amúgy meg általában a csapágyhézag három féleképen van beállítva:
 A csapágy úgy van köszörülve, hogy amikor a párt összerakod és összehúzod, akkor annyit deformálódik, hogy elő legyen feszítve.
 A csapágyak normálra vannak köszörülve és a közé betett külső/belső közgyűrűk mérete nem ugyan akkora és ez adja majd az előfeszítést.
 A csapágyak rugóval vannak előfeszítve.

Szóval általában a csapágyanya meg van rendesen húzva és nem annak a meghúzási nyomatéka határozza meg az előfeszítést. Ez már azért sem, mert a nyomatékra húzásnak elég nagy a bizonytalansága...

Üdv Dani

bundyland

Sajnos gépkönyv nincs és nem is nagyon beszerezhető.:-(
Ez valójában egy csapágy és a belső gyűrűk között van a hézag. Csak hát honnan tudom mikor hagyjam abba a csapágyanya húzását....

mdani2

Megnéztem a saját gépem könyvét. Ott kúpgörgős csapágyan vannak. A csapágyanyával van összehúzva. Nincs a csapágyak belső gyűrűjénél közgyűrű. Passz. Akkor ezek szerint a csapágyanyával is szokás előfeszítést állítani.

Esetleg itt érdeklődj:
https://www.szerszamgeporso.hu/

Hátha tud tanácsot adni. Nekem a köszörűgép orsóját ő újította fel.

Üdv Dani

ywathzay

Strigon szerszámmaró vertikálfjében van egy hézagoló alátét. Állítani úgy lehet, hogy az alátétből 1-2 századot le kell köszörülni. Itt nincs ilyen lehetőség?

mdani2

Jó lenne tudni, hogy van e közgyűrű a két csapágy között. Ha van akkor könnyű, mert akkor olyan lehet, mint előbb írtam. Ha nincs akkor passz.

Az E3N axiális oldalon egy tányér rugóval van megfeszítve. Nekem azt mondták, hogy oda vissza kell lökdösni az orsót és mérni az axiális hézagot. Ha lement nullára, akkor rá kell húzni érzéssel még egy kicsit.

Szóval ezt esetleg te is meg tudod tenni. Ha eltűnt az axiális hézag, akkor tudod, hogy már közel jársz.

Itt egy videó ennek az elméleti hátteréről:

Sajnos más ötletem nincs.

bundyland

Van gyárilag közgyűrű benne, ergo nem tudod "összeroppantani" a golyókat. Egyenlőre úgy tünik hogy meghúzva koppra van egy gyári előfeszítés. De mi van ha kopik a csapágy ? Cserélni  kéne ? 330eFt egy ilyen.

KoLa

Mostanában cseréltem főorsó csapágyat a Gildemeister CT40-ben.
3 db ferde hatásvonalú csapágy van benne.Elöl van kettő.
Ami adott az a főorsóház csapágyfészkei, ezek nem változnak.
Ezekbe kell beszorítani a csapágy külsőt a fedéllel, ezek lesznek a fix pontok, ezután a főorsóház fedelét levéve tudom két anyával előre és hátra is hézagolni a főorsón tekerve.
A beállítást és előfeszítést én úgy ellenőriztem hogy
1: kézzel könnyen és simán forgatható!
2: pájszerrel nem tudok csak 1-2 századot emelni a főorsón
3: szegnyereggel megnyomva hosszirányban is csak 1-2 század
Eddig  nem tapasztalható, sem melegedés sem beremegés.
A Te gépednél pontosan nem ismerem a felépítést, ha hasonló elveket követsz akkor nagy baj nem lehet.

bundyland

Értem, itt mondjuk próbálgatni nehezebb mert rengeteg szerelés kell hogy az axiális kotyogást nézni lehessen, de most találtam egy SKF nagy pontosságú csapágyak katalógust és az mintha azt írná hogyha ezt a csapágyat (234413) összeszerelem a helyén akkor létrejön az előfeszítés, nem lehet állítani.
Ergo ha kopott akkor csere.

KoLa

Nálam is így van, a dupla csapágyakat fel kell szorítani, és aztán a hátsót hozzá állítani.

bundyland

Közben kiderült már itt nálam nincs mit állítani a gyári beállításig lehet húzni utána hiába bármekkora erő nem szorul a csapágy.

KoLa

Ez számomra elég buta megoldásnak látszana, de bízok a tervezőkben.
Kell lennie valami állítási lehetőségnek!
Ferde hatásvonalú csapágyakat be kell tudni állítani!
Van valami rajz róla?

bundyland

Igen, de a gyár beállítva adja el.
Ez egy elég speciális csapágy.

KoLa

Hát akkor csalni kell!
Valamilyen hézagolásra nincs ott lehetőség?
Az eredetit nem változtatjuk meg csak a fészekbe is, és a tengelyre is hézagoló alátétet teszünk, ezek vastagsági kölönbségével hézagolunk.
Alu sörösdoboz 0.07mm de van több féle gyártmány, ezekkel lehet játszani!

svejk

"Ferde hatásvonalú csapágyakat be kell tudni állítani!"

A szuperpreciziós néven futottakat nem.
Párban árulják őket és meg van határozva a beépítési helyzetük.
Régebben jelölve volt az "O" vagy "X" beépítés, ma már egyre inkább az univerzálisan beépíthetőeket lehet kapni a dobozon fel vannak tüntetve a méreteltérések.
(lásd a képen)

Egy golyóscsapágynál ha megkopott a futófelület azt már hiába állítod úgysem lesz az igazi.
Hajtott szerszámtartóknál kísérleteztem vele, hogy mindkét gyűrűt hézagoltam- az egyiket kevesebbel-, hogy megszűnjön a lógás de pár hetet bírt csak ki.
Míg az új csapággyal elmennek 1-1,5 évig.