Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Hát elég siralmas a Kúp (Mk4)
Sose értettem meg miért kell igy szétbarmolni valamit,aki ilyeneket és hasonló dolgokat csinál annak max kapát vagy csákányt adnék a kezébe!!
(és már igy is belenyúltam hónolófejjel)
Ha adja a méretet át kellene köszörültetnem.

laca

Jól látom ? Kúp etalonnal nézted ? Kúpdörzsárral helyrehozható szétszedés nélkül.

6rk75uezn

Igen azzal néztem.
Gondoltam én is a dörzsárra de sajna nincs.
Tudom nem nagy összeg.
Egyszer egy vadiúj volt nálam kölcsönbe és egy szegnyereg kúpját akartam vele feldörzsárazni de nem sikerült,szerintem elég kemény anyagból volt a nyereghüvely.

Csuhás

Lehet hogy nem olyan rossz az a kúp. Első lépésként egy kanalas hántolóval szedd ki azokat a dudorokat amik beszorult forgács vagy megforgott maró miatt keletkeztek. Etalont körben megfestve és átjelölve, a kúpban látod hogy hol van pontszerű érintkezés.  Lehet hogy pár perces munkával leszedve a pluszos helyeket jó is lesz az orsó.

KoLa

OK! látom hogy Te már régen eldöntötted ezt az átalakítást,rászerelést!
Akkor mi is a problémád? ráfogatni az öntvényházra párhuzamosan a fúrófejet?

Csuhás

Nagyjából eldőlt, de már a harmadik fajta "sínt" találom ki a vertikál oldalára amivel jól pozicionálva fel lehetne fogni a kiegészítőket. Azután amikor odamegyek a géphez akkor kiderül hogy valamiért egyik sem jó. Illetve szereznem kell egy csigakerék csiga párost, hogy annak a méreteit is figyelembe tudjam venni mert egy jó előtolás a vertikálon legalább olyan fontos mint a fúró kiegészítő. Sőt ha jó az előtolás akkor az majdnem kiváltja a fúrót. Ma volt egy kis időm és készítettem a lendkerékbe egy reteszhornyot mert eddig csak szorítva volt, úgy pedig nem használható a fúrási funkciója a fejnek.

jani300

Üdv !
Ne vedd kötekedésnek ,csak egy érdekes kérdés (legalábbis számomra) .
Ezeknek a lefele haladós kis vertikálfejeknek talán nem véletlenül nincsen gyárilag komoly előtolása .
Nem igazán tudom elhinni hogy csak úgy kifelejtették volna .
Az utolsó szerzemény amit egyszer meg is hirdettem , csavarorsóval állítható .
Jó pár éve beszélgettem egy nálam idősebb ,tapasztalt szakival ,Ő azt mondta fogásvételre használják ezt a funkciót inkább .
Kíváncsi lennék a forgácsoló szakik véleményére is a témában .

KoLa

Nem igazán értem a sín meghatározást.
Egy sínen mozgatni akarunk valamit.
Neked szerintem egy sík lapot kellene először felfogatni és beállítani a vertikális fejre, azután erre már lehetne tervezni mellék funkciókat.
Annó' vagy 20éve készítettem egy állítható szintező felfogót az egyenetlen felületekhez, de nem tudom most bemutatni, a lényege az hogy egy nagyobb csavar közepébe ( nálam M16x 1.5 )fúrunk egy kisebb menetet a felfogatáshoz ( m8 )a nagyobb menettel szintezünk, a kisebbel rászorítjuk a munkadarabot, közben órázunk, ez esztergagépre készült, mint egy síktárcsa jelleggel.
Amiért ezt ennyire tolom az csak attól van hogy, most visszaláttam ezt a régi megoldásomat!a videóban a 45. percénél kb.

https://www.youtube.com/watch?v=EDeIq3SZNRs&t=5245s

KoLa

Ezt, fúrásra, dörzsárazásra, menetfúrásra használjuk, mint egy asztali fúrógépen, csak itt adott a pontos léptetés a síkban!

jani300

Köszönöm .
Rövid az útjuk általában , láttam olyat is hogy egy csapágy mozog hüvelyben ,annak a külső gyűrűje vetet fent .
No de én is ráépítésben gondolkodok már , egy orosz jis szerszámmarónál aminek hiányzik a vetikálfeje .
Legalább tíz éve már bele is kezdtem egy hegesztett szerkezetbe , de megállt néhány pillanatra a dolog .
De megpróbálkozok a NYES-sel hátha lazíthatok kicsit .

KoLa

Az ilyen tíz éves hegesztett szerkezetek már elég jók!
Kiment belőlük a feszültség, ideje lesz folytatni a fejlesztést!
Csak, 60 év felett már a fejlesztőből is kimennek a feszültségek!
Arra gondolok hogy:
"Az akarok lenni! ami akkor voltam, amikor, az akartam lenni ami most vagyok!" (Geszti Péter, dalszöveg idézet)
A félretett projectek azok félre vannak téve, lehet örökre.

jani300

A félretett projectek azok félre vannak téve, lehet örökre.

Remélem nem .
Csat attól ment el a kedvem hogy más szekerét toljam .
Pakoltam ma is meg hagytam kicsit lehúzni magam de az más tészta .
Ma meglódult a hely nyerő projekt , innét már van látszatja .
Fél órája találtam két talán B 16 új fúrótokmányt kulccsal , az még az örökségem .
Meg egy zsebfűrészt :)

vjanos

Felesleges M1 cserekerék szettet nem találsz véletlenül? :D

KoLa

A zsebfűrész az az, amivel a zsebeket lehet elvágni?
Na! kíváncsi lettem mi lesz két tokmányból meg egy zsebfűrészből!

jani300

E1 ?
Biztosan van pár darab . Darabban vettem néhány dolgot hozzá .
Kell ritkítanom , de nagyobb dolgokat is , csak most még emésztem a dolgot .
Ma még kimegyek szerintem kicsit , évek óta nincs látszata a pakolgatásnak , de most alakul már .