Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

svejk

A fordulatválasztótól jobbra található az előválasztó kar.
Egy kapcsoló is figyeli az állapotát kívülről a felette levő dobozban.

svejk

No itt egy másik, talán érthetőbb ábra egy másik könyvből, szintén a régi típusé.
Úgy látom az RK reteszeli a dugattyúrudazatot.

Vetesi75

Nem ismerem a szóban forgó géptípust, csak ötletelek:
- Főorsó forgás csak a szerszám behúzott helyzetében? (villamosan reteszelve), ezt ellenőrzi valami? Előtolás meg csak főorsó forgással együtt?
- Mellső ütköző/kapcsolósorral programozható? (Kezelőszervekből ítélve szerintem igen. Automatikus gyorsjárat visszafele asztal ejtéssel.) Nincs leragadva valamelyik kapcsoló?
Gondolom ezen már túl vagy - kezelőszervek helyzete 2:09-nél: "https://www.youtube.com/watch?v=M4AvpRVVFSA"

Vetesi75

Persze: konsolabsenkung = konzol leengedése.

jani300

"De mi a sz@arért kellet ezt a gépet hidraulikával megbonyolítani ha úgy is van már benne két elektromos kuplung.
(a szánkenésnek külön fogaskerék szivattyú)"
Az UF még azt is tudja hogy kicsit megbirizgálja a főmotort , ha nem kapcsolódnának egyből az egyenesfogazású váltókerekek .
De az én véleményem az hogy egy elbaltázott ,túlbonyolított szerkezet .
Nem tudom , időt nyerhetnek az előválasztóval ,és egy rakás esetleges problémát .

6rk75uezn

Nagyobb felületek sikolására szerintetek ez?Szerintem jobb mint a hagyományos ütőkéses megoldás mert itt van egy lendítő tömeg.Igaz az a 2db kés felfogatás kicsit gyenge,legalább két horonyba ültette volna bele a kést.

Vetesi75

Elsősorban nagy vágósebességet igénylő szerszámhoz (CBN/PKD)látom értelmét. Nagyon kényes a főorsó-asztal merőlegességére -> a sima felület nem feltétlenül sík...

6rk75uezn

Igen,ez természetes hogy minnél nagyobb köríven dolgozik egy marószerszám annál érzékenyebb a merőlegességének a beállitására.
Szerintem sem sik pl a videóbn látott mert akkor véleményem szerint szép finoman keresztszálas lenne a felület.

svejk

Igen, a linkelt videót is már többször kikockáztam.
Igen "programozható" a gép.

Az a baj a kezeléshez sem értünk rendesen. :(

Ha a főorsó kapcsolója nullában van akkor megy a villám,
bármely irányba állítva a főorsót a villám sem megy.
A normál előtolás gombokra egyáltalán nem reagál.
A felső sor kapcsolóinál már minden kombinációt kipróbáltunk.

A koma a videóban pont takarja mivel indítja a főorsót.
Lehet annyi elég, hogy elfordítja a kapcsolót?

Vetesi75

Ahogy elnézem a videot, lehet elég a kapcsolót elfordítani középállásból, mert nem látok hozzá tartozó nyomógombot. A kapcsolót irányválasztást követően nem lehet benyomni? 2:49-nél látszik egy kicsit a pult, amikor már kikapcsolta, mintha középen lenne. Szerintem csak akkor foroghat az orsó, ha van benne szerszám. Ha normálisan van kialakítva, akkor a behúzó nyitott és a túlhúzott állapotára is tiltania kell a forgást. Szerszámbehúzó működik? (a főorsóforgás gomb kikapcsolt helyzete melett) Szerszámot tettetek bele?

svejk

1 db végálláskapcsoló figyeli a behúzó állapotát az működik.

Jövő héten járok ara legközelebb, akkor újra górcső alá vesszük.

A doksiról már lemondtam. :(

svejk

"A kapcsolót irányválasztást követően nem lehet benyomni?"

No ez lenne ám a szívás![#circling]

A tulaj szerint a ciklus nyomógombbal indul a főorsó is.
Nekem is csak 1-0-1 kapcsolónak tűnt, de úgy is át kell mérni minden kontaktust, akkor majd kiderül.

Eddig csak egy TOS-sal találkoztam ami ilyen programozható volt, de ott azért egyértelműbb volt minden.
Bár ott is nagy segítség volt a térkép.

6rk75uezn

Sziasztok.
Én orsócsapágyra tippelek,szerintetek?
Maró szerszám jó állapotban,behúzatva rendesen.
Osztófejen tokmány gyönyörűen fog.
Órázva az orsót elől és hátul számottegő lógást nem tapasztalok.(elől kétsoros,hátul egysoros hengergörgős).

mdani2

Sziasztok!

Igazán jó kis videó sorozatot töltöttek fel a srácok. Érdemes megnézni.

Dani

Csuhás

Ha marás közben ráfogsz kézzel (óvatosan) a főorsófejre akkor milyen vibrációt érzel? Esetleg marokkal erősen fékezve nem szűnik meg a hang? Ha igen akkor torziós rezgések vannak a hajtásban. Kotyognak egy kicsit a fogaskerekek. Hasonló okok miatt most tettem egy szalag féket a vertikál fej tengelyére.