Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Kb 150mm-ig raporterrel. Úgy nézett ki hogy a gép saját skálája ezen a távon pontos, így a továbbiakban a lécet már ehhez mértem. Persze ez nem az igazi, majd a hétvégén felrakok egy ezredes órát és több lépésben a teljes mozgástartományban raporterhez fogok mérni. Sok szöszmötöléssel jár a dolog, de magam is kíváncsi vagyok, mert az is kiderülhet hogy a gép orsója középtájon kopottabb és ezért láttam nagyobb hibát a szélek felé. ( az orsót csak középen ellenőriztem )

KoLa

Ha oda jutsz!Meg kell bízni valamelyik nagyobb méretű, tolómérőben, 300-as már jó.
Aztán a paraméterezésnél addig kell játszani' a szorzókkal, hogy a méréssel jó legyen.
A többit majd a szerszámbemérésnél pontosítod, a tévesztés annyi lesz mint, 300mm-en a 100%-hoz képest,elenyésző...

KoLa

Ez is úgy lehet mint annó, a magnószalag gyártása.
Nem gyártanak Kínában minden sarkon üveglécet, valószínűleg ezt használják a további felfasználók is, az enyém is pont így néz ki csak más a neve...

Virbo

Aha, sejtettem hogy hasábokkal szöszöltél. De reménykedtem van valami spéci nagylöketű órád. :)

Virbo

Ezt a hibakorrekciót még át kell nyálazzam az enyémnél is. De jó is lessz. [#rolleyes]

Jelenleg a felfogatással küzdök...

KoLa

Ez nem hibakorrekció! hanem beállítás.

Csuhás

Ezt a tolómérős beállítást hogyan gondolod? ( Órás, digit, hagyományos tolómérő, célzómikroszkóp stb )

ywathzay

Tolómérőt kinyitod legnagyobb értékére pontosan, fixen lerögzíted az asztalra, tapintóval mérsz pofától pofáig, aztán a készülékben korrigálod a "valós" és a dro által mért értéket a leírtak szerint.
Szerintem. Én így csináltam, csak mérőhasábbal.

RJancsi

Kicsit más téma, de lehet, hogy valakit érdekel. Pár évig egy neves műszergyártó cég magyarországi képviseletén szervizmérnökként dolgoztam. A "hagyományos" enkóderes szögmérőrendszerek kiváltására kitaláltak egy pofon egyszerű és atombiztos megoldást, amit ráadásul nagyon olcsón lehetett gyártani. Addig az volt a módszer, hogy optikai úton a lehető legpontosabban kellett ráfényképezni vagy lézerrel égetni egy beosztást az üveglemezre, majd azt minél pontosabban centrírozva beszerelni a szögmérő rendszerbe. Az új módszer szerint némi túlzással bármilyen mintát kellett csak ráfotózni az üvegkörre és mindenféle igazgatás nélkül berakni a műszerbe. Az sem volt baj, ha nem volt teljesen koncentrikus. Összerakás után 30 fokonként körbe kellett forgatni a műszert, és egy benne levő CCD kamera lefotózta ami épp "látott". Természetesen átfedésekkel készültek a képek. Miután körbe lett forgatva a műszer, a teljes 360° fotója rendelkezésre állt. Ezután bárhol állt a leolvasó kamera, egy képfelismerő szoftver megkereste a statisztikailag legjobban illeszkedő pozíciót az eltárolt fotó és a kamera képe között. Ezzel a módszerrel tized másodperc pontosan lehetett szöget mérni. És az sem zavarta, ha szennyeződött az üvegkőr, nem volt linearitási, centrírozási hiba sem. Az egyetlen kritérium az volt, hogy semmi ne "lötyögjön".

eduard

@RJancsi, belinkeled kérlek a szabadalmat vagy formaoltalmat erről az eljárásról?

RJancsi

Fogalmam sincs róla, hogy miként védették le. Én csak szervizeltem ezeket a műszereket.

svejk

Az esélytelenek nyugalmával...

Keresem egy köszörűgép villamos kapcsolását.
Jones & Shipman
Model: 540P

8-10 kontaktor van benne meg mellette egy ős Danfoss VLT frekiváltó.
Tehát nem lehetetlen a visszafejtés, de ugye a lustaság nagy úr.

svejk

Még jól jöhet valakinek.
Jones & Shipman 540

Sajnos elektronyos rész nincs benne. :(

TROMF22

Soha nem lesz ilyenem, de utólagos engedelmeddel letöltöttem.
Sok szép, szellemes gépészeti megoldás van benne.
Egy kis nosztalgia.
Klasszikus kivitelű robbantott ábrák, igen nagy valószínűséggel még kézi szerkesztéssel. (nyomdai dátum 8/77)[#wave]

ywathzay

Hogy lehet letölteni? Ilyen köszörűm van és épp nagy felújítás alatt.