Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Az is jó lehet. Azért választottam ezt a megoldást mert meglevő anyagokból összedobtam, egyedül fékbetét szalagot vásároltam. Két mozdulattal levehető a szalag, és a tárcsa akkor is fent maradhat mint lendkerék. A tárcsa is simán feljebb rakható ha éppen fúrni akarok. ( Ez utóbbi nagyon ügyetlen ezen a gépen mert nincs visszahúzó rugó. Majd az is sorra kerül persze. )

Tari Gábor

Sziasztok,

Valaki szerelt már fel Strigon ME1000-re lineáris útmérőt?
Jól jönne pár bevált ötlet. Az aztal viszonylag egszerű, de a z és az y már elég macerásnak tűnik.

Üdv

7rugbid8s

Szia! Nemrégiben vásároltam egy FUW 250x710 marógépet ha jól látom a tied is hasonló.Szomorúan tapasztaltam a vertikálfej fúróorsó visszahúzó rugónak a hiányát, és én is gondoltam utólag tenni kellene rá. Neked esetleg van már konkrét ötleted.
Üdv. Takács István

Csuhás

Ötletem van bőven: Szeretnék a csapágyház alsó végére egy alu elemet rögzíteni aminek egyik nyúlványára egy függőleges húzórugó csatlakozna ami emelné az orsót. Ugyanide illeszkedne egy hosszú utas mérőóra ami a pozíciót mutatja. A fogastengely négyszögébe egy toldót illesztenék fixen, ezen volna 1..3 kar hasonlóan egy oszlopos fúróhoz. A tengelyre menne még egy csigakerék amihez egy bebillenthető csigatengely csatlakozna egy kis kézi kerékkel, így marni is lehetne a vertikál előtolását használva.

7rugbid8s

Köszönöm szépen a jó ötleteket.

uph5fcryd

Szép jóestét mindenkinek!
Egy kis segítségre, tanácsadásra lenne szükségem! Vettem egy régi asztali fúrógépet és teljes felújításba kezdtem.(rozsdátlanítás, festés, csapágyak cseréje, stb.) Nagyon masszív jó konstrukció, de nem értem, hogy miért van csak egy T-nút az asztal oszlop felőli részén?
Gondolom nem véletlen. De hogyan lehet így rögzíteni egy satut?
Köszönöm, ha tud valaki segíteni...

Csuhás

Bőven elég egy nút, inkább csak prizmát, ütközőt szoktunk a fúró asztalára fogni, satut elég ritkán, mert a fúróval "célozni" kell. Nekem kereszt nút van a gépemen de inkább zavaró, ugyanis segéd asztalt kell felrakni hogy a kisebb darabok ne billenjenek el.

uph5fcryd

Köszönöm, ez megnyugtatott...

Csuhás

Felkerült a marógépemre egy kínai DRO. Már működik, de még hátra van a kábelek elrendezése és a kalibrálás. Mutatok azért pár fotót hátha más is kedvet kap.

ecp4rs0md

Meg kérdezhetem mennyibe kerül egy ilyen DRO?

Csuhás

Tari Gábor

Szia,

Én is tervezek venni ilyet. Tényleg jó árban vannak, de kiváncsi vagyok milyen minőséget várhatok tőlük. Meg tennél esetleg annyit, hogy magának a mérőlécnek megnézed a pontoságát, mondjuk egy mérőórával összevetve?

Üdv

Csuhás

Az egyik lécet ellenőriztem eddig (400mm hosszú 5um-es léc) Nos elég durván pontatlan, közepe felé majdnem 3 tized az eltérés. A visszaállási pontossága teljesen jó, gyakorlatilag 0.01mm alatti. Az irányváltási eltérés kb 0.02 de ez a gép és a léc együttes hibája. Még nem kalibráltam de elvileg lehet lineárisan illetve több ponton pl 25 milliméterenként korrekciós értékeket megadni így itt pontos lesz, a pontok között pedig interpolál. Ezzel  várhatóan a teljes hosszon tudni fogja a +-0.02mm pontosságot. Ez nekem egy öreg maróra teljesen jó. Persze egy köszörű gépre azért márkásabb mérőlécet vennék.

Virbo

Ekkora hosszon mivel mérted vissza?
(Esztergán nekem is meg kell majd nézzem valahogy ha odajutok...)

Virbo

Nekem ez a fajta lécem van, nagyon nem estem hasra tőle...
Jól megkenték szilikonzsírral, azt végigkente belül a fej. Üvegléc megpattanva, a másik vége felé pedig szemmel látható hiba a réseknél.