Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Nem tudom milyen rezgések keletkeznek de a főorsó fejre esősen rátámasztva deszkával is csinálja,erőkarként tisztességesen megfeszitve fékezett is de semmi különbség.

6rk75uezn

A marógépes rezgéssel kapcsolatban kipróbáltam támasztóbakkal megtámasztani és úgy is jelen van csak nem annyira.
Marás és (rezgés) közben fordulatszámot is növeltem/csökkentettem de ha meg is szünt egy pillanatra akkor is ujra kezdte.
Rezgés közben a hossz és kereszt asztalt is rögzítettem erősen de akkor sem változott.

Csuhás

A dugó szükség estén két újjal kiemelhető, de nem nagyon kell kivenni. A prizma méh telepi rozsdás darab volt, én martam körbe hogy szép és pontos legyen.

laca

Csak egy ötlet.....ha a két kúp nem teljesen egyforma, akkor kicsit, néhány századot tud billegni a maró, ennyi elég a vinnyogáshoz. Próbaként fesd be a  maró tiszta kúpját vastag fekete vagy kék filctollal, és próbáld úgy betolni a tiszta főorsó kúpba finoman, mintha azt akarnád , hogy kotyogjon, majd fordíts rajta egy negyedet. Ha nem egyenletesen szedi le a festéket, billeg. A főorsó is be tud(ott) rágódni, ha egyszer megfordult benne a szerszám, meg a maró is.

KoLa

Jó az ötlet![#eljen]
Nincs ennek a lidülös' csiszolónak repedtfazék hangja?
Vettem egy ilyet én is, de egy órán belül visszavittem, mert szörnyű hangja volt, ha meg csiszolni akartam vele, leesett a fordulata rögtön a felére.
Van Lidl vásárlói kártyám, ha valami nem tetszik ezzel visszaveszik rögtön, ott van az automata ami kiadja, a pénztárnál.
Állandó kuncsaft vagyok már, megveszem kipróbálom visszaviszem.
Eddig ami bevált, azok a fúró, csavarozó kis akkumulátoros gépek, mostanában volt hozzá 6os imbusz-ról négyszögre fordító többféle egy csomagban.
Ezeket használom tokmánypofa cserénél, bírja a tekerést a 250-es tokmányban is, sokkal egyszerűbb! nehogy má' a saját kezemmel tekergessem végig!

Bicska

Hehe, mindennek olyan hangja van amúgy, a sarokcsiszolónak is stb., brutál. :D Valahol olvastam (tán itt?), hogy állítólag elég zsírszegény étrenden vannak a kopóalkatrészek, és ez a valaki mindig szétszedi és megkeni..., lehet az is befolyásolja a hangot.

6rk75uezn

"Ezeket használom tokmánypofa cserénél, bírja a tekerést a 250-es tokmányban is, sokkal egyszerűbb! nehogy má' a saját kezemmel tekergessem végig!

Kb 2 éve gondoltam úgy hogy sokat kell tekergetni a 250es tokmányon a diót mire megvan egy pofa csere,igy martam egy négyszöget amit meg birtam fogni aksis behajtóba.Villámgyorsan ment a csere de hamar rájöttem hogy a tokmányba beszoruló forgács miatt nem jó megoldás.
Mostmár csak levett nyomatékkal és csak betekerésnél használom.

Csuhás

Segítsetek ötletekkel! Szeretnék egy fúrófejet illeszteni a marógépem vertikál fejének az oldalára. Kis furatok bejelöléséhez, illetve vékony fúrókhoz jól jönne egy érzékeny fúrási lehetőség. A képeken látszik a vertikál és a fúró egység is. Ki milyen felfogatást javasol? Szempontok, stabil rögzítést adjon, egyszerűen, max egy két csavarral legyen oldható. Leszerelve a marófejen ne maradjon olyan alakatrész ami zavaró.

Szalai György

Nehéz elképzelnem olyan rögzítést, ami megfelelne a lenti elvárásaidnak és még nem is futurisztikus.
A legközelebb az áll, hogy:
A vertikális fejre illesztő-ütköztető síkok hegesztése (esetleg ragasztása némi illesztőszeg stabilizálással) és egy ezek közé illeszkedő közdarabon keresztüli rögzítés.
Lehetne akár valami olasz késtartóhoz, vagy fegyversínhez hasonló, célszerű méretű közdarab, amibe nem csak a fúrót, hanem bármi más eszközt is be lehet akasztani és egy karral fixálni.
Nagy vonalakban fantáziálni persze könnyű, de ha meg kéne rajzolnom, bajban lennék.

szucst

Szia,

Közdarabbal tudod rögzíteni szerintem.
Én érintenék 2-2 egymás alatt elhelyezkedö kis síkot a vertikálon bele 8 as menet, passzoló tappancsokat felhegeszteném a közdarabra síkba munkálnám, szerelés a vertikálra utánna pontosan síkba lehet munkálni a közdarab csatlakozó felületét és az illesztő nút helyét is.
Ha nem adja ki a hely, akkor az első két rögzítési pont már az ívre kerülne, de ott sem rossz, falvastagság van elég, csak szögbe kell munkálni a tappancsokat.
Kicsit olyan mint pl a klímakompresszor közdarabja a motorblokk oldalán.

A megfejtést tedd majd közzé, had tanuljunk belőle!
Üdv: Tamás

6rk75uezn

Köszönöm az ötletet!
A kúpot szemügyre vettem már,nem fordult még meg benne semmi,de megvizsgálom.

KoLa

A vertikál fejben tudod mozgatni az orsóházat?
Mert akkor ha kitolod, és rögzíted, erre készíthetsz egy bilincses tartót amire ráfogatod azt a böhöm nagy fúrófejet,gondolom külön hajtása lesz.
Egy csavar, megmarad a marási lehetőség,360 fokban körbefordítható,stb.

Csuhás

Igen, elvileg mozog, de nem szerencsés. Egyrészt most fogja a felül levő lendkerék, másrészt nagyon béna a fej mert nincs visszahúzó rugója így hajlamos leesni. Ha viszont teszek egy "szereléksínt" a vertikál oldalára akkor később arra kerülhet egy bebillenthető csigatengely nóniusszal és kézi tekerővel. Az orsóházra akarok majd egy fix keskeny bilincset szerelni amihez lehet egy húzórugót akasztani illetve arra mehet egy hosszú utas mérőóra ami jól bevált a előző marógépem vertikál fején. A fúróorsót valami bordás szíjjal hajtanám a lendkerékről mert egy külön motor már túl nehézzé tenné a szerkezetet. Nincs még daru a gépnél így meggondolja az ember mit pakolgat fel a gépre.

TROMF22

Kezdjed a daruval!
Kevesebb kompromisszum (+ nagy satu, körasztal, osztófej ...)
és a derekad is meghálálja![#wave]

bundyland

Ha már daru , most vettem pár darabot, szerintem csak azért van ott mert rosszul adták fel a hirdetést.

futómacska