Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

vjanos

Ez épp valami ős KART.
14-es furat, 12-15mm szélesség.

Ha találsz, írj :)

jani300

Fénykép ,ha sikerül :)
Ez még nem kínai bóvli , orosz vagy lengyel :)

jani300

Ja , négy öt napja kiderült van egy tos vésőfejem is .
Valami töröttre emlékszem ,de ezen nem vettem észre a hibát .
De azt most már nem ásom ki .
Majd hirdetek garázsvásárt egyszer :)

D.Laci

Vagy ilyennel is jól lehet szintezni.

KoLa

Jó ez a megoldás is! ezt most rajzoltad, vagy lehet ilyet venni is? mert ezt, otthoni körülmények közt' csak egy bkny fejéből lehet a leggyorsabban előállítani.
Kevés húsa' marad a meghúzásra.

KoLa

Van ebben a kategóriában, Dremel, made in brasil, alig van hangja, és bírja az igénybevételt is!
A parkside-ot csak próbaképpen vettem.

D.Laci

Én rajzoltam. Nem méret pontos, csak gyorsan össze dobtam.
Gépek asztalait szintezik ilyenekkel.
Próbáltam rákeresni de nem találtam.

Devecz Miklós

6rk75uezn

Köszönöm mindenkinek aki hozzászólt a marógépes problémámhoz.
A kúpot helyrehozva sem lett jó mint ahogy 95% ban gondoltam is.
Az első kétsoros hengergörgős csapágyon állitva picit megszünt a jelenség.Meg se szólal 5mm-nél.

6rk75uezn

Szia Lajos!

"Szerintem meg rosszul választottad meg a fordulatszámot és az előtolást, és a fogásmélységet is, hűtés nélkül!ehhez a valamilyen anyaghoz ami lehet hogy s355.
Nem kell egyből a csapágyra fogni!ha ezt nem tudja a géped akkor lassítsál, úgy is jó lesz csak tovább tart.
Ebben a függőleges előtolásban előfordul  hogy az asztal holtjátéka okoz lebegést a forgácsoló erő miatt..."

Lehet hogy nem teljesen voltak a paraméterek optimálisak (vágósebesség,tolás,fogás,de azért csak nem voltak messze az optimálishoz.
Az anyag c45 volt,és igen azt is tudom hogy a marónak nem lenne szabad telibe dolgozni,hűtés/kenés nélkül sem illik a Hss-t dolgoztatni de egy próba erejéig nem lesz baja.Akkor van baj ha már a forgácsnak szine van pl.
Ennek a gépnek a vizszintes orsójának meg se kell hogy kottyanjon az 5mm egy 34mm es maróval.
Nem szabad mindjárt a gépkezelőt hibáztatni!

KoLa

OK!
Akkor bocsi!
Mi szakik, nem szoktuk feleslegesen rezegtetni a gépet, mihelyt rezeg állítunk!
A rezonancia ősi ellensége a forgácsolásnak!
De! lehet ellene tenni, általában a kerületi sebesség lassítása eredményt hoz...
Te mint gépkezelő! próbáld csak ki! lassítsál és csodát fogsz látni!
Még egy emlék: annó valamelyik 10 évvel ezelőtti Machtech-en
történt...
A Haas standjánál pont egy hasonló gépet állítottak ki mint amit éppen szerettem volna megépíteni!
A kiállított gép nagyon tetszett, és az illető magyar nyelvű előadó, nagyon készségesen mindenre válaszolt.
Mondanom sem kell hogy, a felét sem értettem...
Péntek du 15h tájban pont arra jártam megint.
Ez a vége a Machtech-nek.
A szomszédos kiállító, gondolta hogy nem mehet így haza hogy egybe maradt a vas.
Láttam ezt, már előtte mikor ott jártam,a négy sarkán alátéttel felfogatott lv 20-as lap 300x300 méretben.
Na ebbe beleküldte az ipse amit előirt a gépkönyv, stílusba.
Hallottam ezt a szörnyű hangot mert bezengte az egész csarnokot, gondoltam: ez se jobb mint a nibbelőgép.
Aztán meglepődtem amikor a Haas-os barátunkat önkívületi állapotban rohangálva láttam ... segítség állítsák le ezt a barmot, ez nem igaz!
Pedig igaz! ha valaki pont ott járt és emlékszik, meg tudja erősíteni!
A végső konklúzió a rezonancia nem kell!

svejk

A szerszámbehúzó szívatott. :)
Egy kapocsdobozban van egy böszme mágnestekercs ami összekapcsol egy körmös tengelykapcsolót és egy mikrokapcsoló.
Ezeket ugye a múltkor is végignéztem.

Csak ezek a fifikás NDK-s mérnökök a motor kapocsdobozába is elhelyeztek egy mikrokapcsolót, amit egy srég tolórúd működtet, ez érzékeli a  behúzási nyomatékot.
Vertikál fej van rajta, nem lesz használva horizontálként, így át lett kötve.

Egyébként úgy működik a gép, hogy a felső sorban levő kapcsolóval ki kell választani a forgásirányt, majd az előtolás gombbal indul minden együtt.

Vetesi75

Örülök, hogy sikerült működésre bírni.  [#eljen]

konvoid

Üdv!
Hogy legyen kicsit más is.
Ez is hagyományos gép.( gépek )

bundyland

Sziasztok !

Szét kellett szednem a marógépem egyik főorsóját.
Az NN csapágy előfeszítése nem állítódott el, de a 234413-as szuper precíziós kétirányú ferde hatásvonalú csapágyé igen. Hogy kell ezeknek az előfeszítését beállítani?
Nem gányolni szeretnék mi lenne a hivatalos eljárás?

Előre is köszönöm!