Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

jani300

Látom szereted a gépeket [#eljen]
Nagyon komoly műszaki megoldások vannak ezekben a gépekben .
Komolyan nem értem ezek miért maradtak ki ,amiket említesz .
Egészen biztosan nem felejtették ki ,vagy trehánykodták el .
Nem tudok rájönni .

jani300

Azt egyébként érdemes lenne kideríteni hogy ezeken a gépeken a függőleges orsót miért egy külön bedugható négyszögletes kulccsal lehet mozgatni .
Már gondolkodtam ezen régebben is .
Biztos vagyok benne hogy nem anyagot , munkát akartak megtakarítani . Az csak manapság , divat ,vagy egyáltalán elképzelhető .

Csuhás

Az látszik, hogy az orsó mozgatást nem gyakran használt funkciónak gondolták, így bekerült a többi ritkán használt kezelő szerv közé. Egy közös kulccsal lehet a fúró funkciót, az vertikál fej elfordítás rögzítését, az Y+ felső szán mozgatását, és rögzítését végezni. Ha mindezekhez külön kar lenne akkor nagyon zsúfol lenne a gép oldala.

Már elkezdtem egy kar készítését a fúráshoz. Fúrtam egy menetet a négyszög furat aljába, így a négyszögbe illesztett eszköz egy recés végű átmenő csavarral gyorsan rögzíthető lesz. Egy fúrókart mindenképpen készítek, de hogy teszek-e oda csigahajtást azt még nem tudom. Kis fúróhoz, maróhoz, forgácsolás közben is elég lehet a kar. Üresben fogást venni is elég, Ha nagy maróval kell Z irányban forgácsolni akkor pedig ott az az asztal mazgatás.

Csuhás

Arra is gondoltam, hogy mivel az orsóházat egy fogaskerék és fogasléc ( a csapágyház oldalán kialakítva ) kapcsolat mozgatja, és ez nem kotyogás mentes, ezért mondjuk egy ujjmaróval furatot bővítve a maró belekaphat az anyagba. Ilyenkor törhet, vagy elronthatja a méretet. Szóval lehet hogy úgy képzelték hogy a súlyától megy lefelé az orsó és a fogaskerék ellentart, így nem kapkod bele az anyagba.

A vége lehet hogy az lesz hogy készítek az enyhén kopott fogas tengely helyett egy picit túlméretes fogazást és jó pár évig holtjáték mentes lesz.

jani300

Soha nem adod fel :) [#eljen]
Nekem van egy elég bumfordi hosszan lelógó vertikálfejem ,az csavaros sűlyesztésű ,
Ránézésre gyenge kúpkerekekkel .
Annak van karja ,nóniusszal ,azt is német gépnek gondolom .
Hirdettem nem olyan rég ,de nem köll :)

jani300

[#t19p125317#]
Hátha találsz benne ötletet .
Nem az eladást erőltetem ,bár jól jönne most :)

Csuhás

A csavaros is egy alternatíva, pont ahhoz vadásztam nem régen kúpkereket. Viszont akkor gyárthatok az alu bilincs helyett acélból egy erősebbet.

8v9esubsb

Szép napot!

Végre sikerült vennem egy SK 360-as esztergát.
Így most Keresek gépkönyvet SK 360-as (K-00018/5/2018 – Esztergapadhoz)
ha valakinek lenne eredeti állapotúról képe ,leírása(.pdf),és eltudná küldeni azt nagyon megköszönném.

6rk75uezn

Ezeket a szánköszörűket milyen csapágyazással látták el?
Biztos van itt valaki aki már cserélt benne csapágyat.

lari

Én ugyan nem cseréltem, de láttam róla valahol egy rajzot és úgy rémlik, hogy ferdehatásvonalú golyóscsapágyak voltak benne.

Laci11

Szia !

3db ferde hatásvonalú, rugóval előfeszítve.
Csapágyméretet nem tudok, ezt 3 méretben gyártották.

6rk75uezn

Köszönöm!
Közben megtalálltam csuhásnál a "gépkönyvét".
Valóban 3db ferdehatásvonalú csapágy van benne rugós előfeszítéssel.

grekon

Szép napot .

Ismét rájöttem hogy nagyon hiányzik a furógépemröl a mm osztásu tárcsa (kell néhány fenekes luk) ezért elkezdtem kifaragni .
A lökethosz 81 mm és ahogy a fotón látszik kb 328°-t fordul (72-es osztás két hoszú vonal között) , innen viszaszámolva nekem 89-es osztás jönne ki egy teljes körre (?) . A fogasléc 1,5 modul .
Milyen anyagból s milyen módszerrel lehetne megfaragni ?
A legegyszerübbnek most az tünik kinyomtatok 89-es osztásu kört s azt ráragasztom az oldalra és egy vékony lappal átfürészelem a palástra (de persze lehet benne hiba) .
Nekem is a nyomtatás tünt egyszerübbnek , pontosabbnak de ezt nem tudnám megrajzolni s nem is találok helyben (Nagyvárad) aki kinyomtatná .

grekon

zozo

A fogazott tengelyen lévő fogszám x modul x 3,14 = egy körre jutó elmozdulása a fogaslécnek  mm-ben. Ebből tudsz osztást számolni.