Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Egy ekkora lendkerék elég a "holtpontok" kiküszöbölésére? Egy szalagfékes fékezés nem rontja a hatásfokot? Meg büdös lesz a ferodol...

Csuhás

Nem elég, nem szünteti meg a csörömpölést de jelentősen csillapítja. A fék ront a hatásfokon, de nem olyan sokat. Amíg nem volt lendkerék addig csak a tengelyt fogtam kézzel. Ha erősen fogtam az elég volt a csendesítésre. A féket egyébként csak ritkán kell használni. Magam inkább a melegedésétől tartok.
Megépítem, és beszámolok a tapasztalatokról. Apropó hol lehet szerezni valami fék betéthez való szövetet?

heq5

Mágneses fékezést kell alkalmazni, nem érintkezik közvetlen, nem büdös, nem súrlódik, nem melegszik jelentősen...

Csuhás

Energia megmaradás: ha fékez akkor melegszik. A mágnes pedig nem szerencsés egy marógépen mert minden forgácsot összegyűjt. Egyébként a lendkerék már majdnem jó, csak eddig kézzel fékeztem ha kellet. Most hogy láttam a szalagféket megtetszett, ki fogom próbálni.

ANTAL GÁBOR

Az MTZ ben van egy bolygómű aminek a gyűrűkerekét egy szalagfékkel fogják meg - Kereskedelemben kapható  ( fajlagosan olcsó ) kb 160-180 mm es a szalag
Pesten a HABI kereskedik MTZ vel .
Én korábban több helyen alkalmaztam sikerrel ( csőrlőket fékeztem vele)

ANTAL GÁBOR

kb 160-180 mm es a szalagfék belső átmérője

ywathzay

Ezek már nem szövetesek, valami speckó anyag, de már ugye nem azbesztes. Szomszéd településen van aki ragaszt fel ferodolt, de úgy mondta korábban ezek elő vannak készítve járatos méretekre. De van egy debreceni cég ők, elvileg bármi szóba jöhet náluk, velük már beszéltem egyedi ügyben.

ywathzay

Tényleg, az MTZ kardánhajtását szalagfék működteti.

Csuhás

Közben rátaláltam a Róna kft-re ahol lehet venni csak magát a felszegecselhető fékszalagot. Holnap megyek a pontos méretekkel. Köszönöm az ötleteket!

z0h9dmvmg

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni!
Hozzájutottam egy Emcomat 8.6-os esztergaképhez, elég jó állapotban van és szinte minden gyári tartozéka megvan hozzá!
Egyedüli problémám hogy a két állító villa amivel a fordulatszámot tudom beállítani az valamiért hiányzik a gépből. [#conf] Tudtok esetleg segíteni benne hogy hol tudnám őket beszerezni vagy esetleg lenne e valakinek rajza róla hogy le tudjam gyártani őket.

Ha valaki tudna megoldást a problémámra ne tartsa magában!
Előre is köszönöm!

9pk59nuy

Nem irigyellek! Van az EMCO-nak magyarországi képviselete, de nekem eddig nem sikerült velük zöldágra vergődni. Három cnc gépemhez nem sikerült alkatrészt szerezni. elküldtek azzal, hogy a gépeim elavultak, vegyek újat. Ezek után felkerestem az ausztriai gyárat, ott azt mondták, hogy ők ezzel nem foglalkoznak, forduljak a magyarországi képviselethez. (majdnem bevágtam egyet neki). [#levele]

2am4nwzib

Ausztriai gyár , az szerintem egy kicsit túlzás !
vajon hól gyártják le ? lehet tippelni

9pk59nuy

Nyilvánvaló, hogy az utángondozó kapacitásuk a mélyponton van, de azért az bosszantó, hogy nem tudtak prezentálni egy 720-as floppy meghajtót a meghibásodott helyett. Hatalmas előnyük viszont, hogy a vezérlő elektronika ritkán romlik el. Ha mégis, akkor szokták a gépet átépíteni Mach3-ra a fenti okokból.

Én sem tartom valószínűnek, hogy a teljes palettát a linkelt telephelyen gyártsák.

Csuhás

Milyen rendszerű ennek a gépnek a tokmány rögzítése? A fotók alapján nem sikerült kitalálnom.
https://szerszampiac.hu/szerszamgep/eszterga-marogep_es_tartozekai/izs-1i611p-precizios-eszterga-1510283