Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

t5wdcxp5n

Sziasztok, új vagyok itt.
Kérdésem, létezik-e olyan asztali marógép, ami golyósorsós vezetésű mindhárom tengelyen? Volt BF-ünk és SIEG-ünk, de már nagyon unom a kotyogást, főleg a függőleges tengelyen. Kicsi, precíz darabokat készítek, nagy az időveszteség emiatt.

Vetesi75

Kopás szempontjából golyós orsóval sem sokkal jobb a helyzet - ráadásul nem is önzáró - , viszont a trapézorsó-anya páros is holtjáték mentesíthető valamennyire. Szerintem neked közvetlen útmérőrendszer felszerelése lenne a megoldás, a gép szerkezetének változatlanul hagyása mellett.

t5wdcxp5n

Sajnos igazad lehet. Egyébként mekkora egy "rendes" gép kotyogása?

Csuhás

Hagyományos marógépeken szerintem 2..3 tized a tipikus, esztergán azt szokták mondani ha több mint egy fél fordulat akkor ideje javítani.

Vetesi75

Kicsi elmozdulások esetén lehet használni indikátorórát közvetlen útmérőnek. Ez régi, bevált fogás marógépen, esztergán egyaránt.

Csuhás

Nekem is van egy 40mm elmozdulású mitutoyo órám, az volt a marógép vertikál fején az "útmérő" Valóban nagyon kényelmes volt használni.

rocco33

Üdv, van egy Fo 32-es fúrógépem amin nem az eredeti motor van(sima 3fázisú 1450fordulatú, 3kw-os) A probléma az hogy sok a fordulatszám, erre kellene valami megoldás. Frekiváltózni nem szeretnék. Nézegettem de nem találok megfelelő motort dahlanderben... Esetleg az járható út lenne(persze ha találnék olyat is...) hogy olyan 2-3kwos 750 fordulatú motort raknék fel?

Vetesi75

Járható út, de fele fordulatszámú motorból ugyanezzel a pajzs mérettel csak kb. fele teljesítményű motort fogsz találni, ami kb. annyit jelent, hogy semmivel sem jobb a helyzet, mint frekiváltóval. Én a főorsón rendelkezésre álló max. nyomatékot amúgy sem növelném, mert az masszívabb hajtóművet kívánna, hogy bolondbiztos legyen a technika.

kisssandor

A fele teljesítmény az pont jó fele fordulatszámmal szerintem. A nyomaték ugyanakkora.

TBS-TEAM

900f/perc 3KW a szabványos B5 motor ~100.000.-Ft+ Áfa.
Egy 3.7Kw frekiváltó már elérhető 59.000.-Ft+ Áfa.
és szinte minden fordulatod van. [#kacsint]
József

robroy007

én azért előbb a gyorsabb módszert választanám

koránt sem biztos hogy a 0 az valóban nulla és ha ez így igaz akkor mire az ember végig szánt egy nagyobb fejjel egy darabot addig is telik az idő és nincs viszonyítási mérete sem az állításhoz

tehát nálam bevált módszer az orsóba patronnal befogok egy olyan rudat 8-10mm amilyen a mérőóra tartójának is a szára vagy egyszerűen abból tekerem ki

ha ez megvan akkor az órát az asztalhoz képest körbeforgatva xy irányban egyből látszik hogy áll a fej hozzá képest
a beállítás pedig a két átellenes oldalon márt érték fele legyen

igen van egy olyan rész ahol nehéz leolvasni az órát, de lehet tapintóst is használni és akkor már ez sem olyan nagy probléma
minél nagyobb a kör amin mozog a tapintó csúcs annál pontosabb lesz a végén a beállítás

ha az asztal nem elég sík vagy kapott már az idők során akkor egy vastagabb lemez is megteszi viszonyítási sík felületnek, persze célszerű az oldalakat megmérni előtte milyen vastag az adott ponton a lemez nehogy félre vigyen

gyors nem kerül csak időbe biztos eredmény (igaz forgácsoló erőtől független)

svejk

No pont a zárójeles rész miatt nem az igazi egy öreg gépnél.

rocco33

Köszönöm a válaszokat! Van még egy lehetőség(de ez már a kókányolást súrolja...) Beiktatok még egy ékszíjtárcsát/vagy fogaskerékpárt és talán így meg is lenne oldva....

dtb

A totál amatőr hobbysta beszél belőlem, de amúgy is meg akartam már kérdezni a hozzáértőket, hogy ha nyomaték/fordulatszám probléma van, (mint pl. itt is) akkor egy bontóból vásárolt (10-20E Ft) személygépkocsi váltó nem lenne használható megoldás?

jani300

Vedd le a motor seggéről a ventilátort , és oda mehet ékszíj tárcsa .
Első ránézésre baromságnak tűnik , éppen .