Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

Distributor

Szia!

Szerintem hosszlyukfúró.
Persze lehet, hogy más néven is ismert, de a funkciója ugyanaz. Csapozó.

f6hcey09y

Köszi az ötletet, lehetséges, bár hosszlyukfúrókból csak sokkal nagyobbakat láttam eddig. De elnézést, a méreteit nem írtam, szóval az egész elég kicsike, 25cm magas.

Eddig két ilyennek a darabjait találtam meg (különböző eladóktól), de az egyik öntvény és az asztal azonos, ebből tudom, hogy ugyanolyan géphez tartoztak valaha. Az asztal mindkét irányban karos mozgatású, a két végén csavarral állítható ütközőkkel.

Az egyik egyébként egy marósé volt, a másik egy műszerészé, szóval inkább valami fémipari gépre gondolnék (egyébként elég pontos gépnek tűnik).

Én leginkább egy kis osztókészüléket és egy támasztócsúcsot tudok elképzelni az asztalra, és ezekkel együtt egy kis (órás?) fogaskerékmarónak tippelném (pinion mill, kb. mint ez: barker miller, de azert nem ennyire massziv), de lehet, hogy ez hülyeség.

Tettem még fel két képet, a gyufásdobozból látszik a méret. Meg az is, hogy a tokmány egyértelműen nem erre való, csak azt még nem tudtam leszedni. A háttérben látszódó támasztócsúcsot az egyik géphez adták, de nem vagyok benne biztos, hogy eredendően ehhez tartozik, szerintem nagy hozzá.

2am4nwzib

Finommechanikai műszerész/órás marógép  .

f6hcey09y

Igen, eddig ez a Dixi órás marógép a leginkább hasonló, amit találtam, de az enyém szerintem magyar gyártmány. Arra lennék kíváncsi, tudja-e valaki, hogy ki gyárthatta, hogy hívták, hogy nézhetett ki a teljes gép eredetileg. Szeretném helyreállítani, amennyire lehet.

nagysam

Sosem gondoltam volna, hogy ilyen lehet egy órás marógép.http://www.lathes.co.uk/aciera/
De az állam leesett, hogy micsoda remek kiegészítők léteztek ezekhez.

zozo

Azt hittem, valami böszme nagy méretű fúrótokmány van rajta [#nyes]  Amúgy  nyisd ki teljesen a tokmányt és nézzél bele, hátha van fúrva alul menet. Akkor egy csavar belehajtásával le tudod venni.

2am4nwzib

f6hcey09y

Köszi szépen az infókat. Farkastibor, tök jó a link, köszi, elolvastam! Meg a lathes.co.uk-n is van még sok infó ilyen gépekről (ami amúgy egy nagyon jó site, rengeteg információval, nagyon szeretem olvasgatni, de biztos ismeritek).

Zozo, ez jó ötlet. Sajnos nincs átfúrva a tokmány, de ha máshogy nem jön le, az egy opció, hogy átfúrom óvatosan,  befogok a tokmányba mondjuk egy toldó anyát, és egy azon keresztül hajtott csavarral letolom a tengelyről.

Distributor

Szia!

Nos igen! A méret a lényeg! [#nyes]
Nem gondoltam, zsebben elfér.

zozo

Mutatok egy gyöngyszemet nektek, már házon belül van, igaz még raklapon. [#kacsint]
Komplett patronkészlet, egy gépsatu hozzá, Y és Z tengelyen útmérők, X tengelyen mérőléc. Rágást nem látni a prizmákon. Kardánok kotyognak ezen is. Vízszintes tengelynek nincs meg a támasztó bakja. Amúgy baba mindene.

PSoft

[#eljen]

Remélem, első dolgod lesz azt az ocsmány műanyagdobozt leverni róla.

zozo

[#nyes][#nyes][#nyes] -Nekem is azon akadt meg a szemem a legelső pillanatban :)

jani300

PSoft

Mi a két dugalj azon a dobozon?
Remélem, nem úgy van ahogy gondolom?

Csuhás

Gratulálok hozzá! Nekem nem csak a doboz fura, hanem a mérőléceket is a gép túloldalára szerelném.