Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

kisssandor

Ha találsz egy 1.5kW-os, ~750 1/min fordulatú motort, akkor jó lesz a nyomaték és a fordulatok is.

Révész Richárd

Van valami alacsony fordulatú motorom, holnap megnézem ha érdekel.

rocco33

hostya

"én azért előbb a gyorsabb módszert választanám"
====
Nem biztos hogy gyorsabb (a méregetéssel is el lehet bacni az időt, meg a próbamarással is..) [#integet2]
Persze lehet így is csinálni, (Ki így csinálja, ki meg másképp..)
Én csak javasoltam  egy gyakorlati biztos módszert/eljárást.
====
"gyors nem kerül csak időbe biztos eredmény (igaz forgácsoló erőtől független)"
====
Amikor a sok méregetés után az első próba marásnál mégis kiderül hogy a marószerszám a felületen -a sok méregetés ellenére- láthatóan nem "söpör"..
Akkor nem beszélhetünk biztos eredményről, és kezdhetjük újra az egészet..

Révész Richárd

Sajnos csak 1,1 kW a motor.
695 1/min a fordulata

robroy007

ha azonos időnek veszem befogni a marót és a mérő óra szárát akkor 10 mp maximum mire átfordítom az órát és leolvasom
ha marni kell az sokkal több idő

a méregetés igazából nálam nem is számszerű, mert csak azt nézem hol volt az óra egyik illetve másik oldalon és felezem a mutató állásást, azt se érdekel, hogy hány századot mozdítok, csak a felénél legyen végül

a gép állapotához mérten kell neki fogni, nekem otthon nincs annyi holtjáték, hogy irány függő legyen az eredmény marás során

kellően hosszú mérő tüske eltartással ami az asztal két végét éri középről akár centivel is el lehet végezni a műveletet, hiszen minél nagyobb a távolság amin mérünk a szerszámon arányosan annyival kisebb lesz a hiba végeredméynben

gsfv5p878

Üdv!

Tos BRH 40 A síkköszörű beüzemelésében tudna valaki segíteni, esetleg gépkönyv magyarul?
Ha valakivel tudnék beszélni aki ismeri ezt a típust  az is jó lenne!

Előre is köszönöm!

3ebj3bk8b

KERESEK!  Géptalpakat vennék a TOS SV18-as esztergám alá.
A privát elérhetőségeimen keressetek!

Köszönöm!

AlbertR

Szia!
Bocs!
Frob tól akartam kérdezni.
Üdv: Albert

AlbertR

Szia!
Megnéztem mind a 180 képet.
Ismerkedtem kicsit az me 250el.
Jó, hogy felraktad őket!

Nekem is van egy me250 marógépem a tiéd valamikor
kint volt az udvaron, hogy az a rozsdás vizes
lé van a váltóban? Vagy mindegyik ilyen belülről
egy idő után?
Üdv:Albert

Vetesi75

Az előtolásé?
Ha eldugul az asztal alatti emulzió lefolyó nyílás, akkor a keresztszán hajtása mellett össze tud keveredni az olaj az emulzióval. Először csak túrósodik a cucc - annak kezdődő jele a gyorsjárat megszűnése - majd, ha nem foglalkoznak vele szépen össze is rozsdásodik minden. :(

Lacibácsi

Megerősítem Vetesi75 kolléga véleményét. Normál használat és tisztítás során ez nem szokott előfordulni, kicsit figyelni kell rá.
Nekem sikerült egyszer befolyatni az előtoló váltóba a hűtőfolyadékot, vagyis tisztítás során a mosószeres vizet, úgy, hogy teljes keresztmetszetben a gumicsővel átmosattam a az asztal felől a lefolyó rendszert. Jó ötletnek tűnt. Kár volt...[#csodalk]

AlbertR

Tisztelt Urak!
Köszönöm mindenkinek  segítő információkat, hogy mi okozhatja az udvaron való tároláson kívül az előtoló
korrózióját.
Üdv: Albert

zozo

Urak! Ismeri valaki az UMF 58-as Ruhla gyártmányú szerszám-marógépet?  Mennyire nyűgösek, mit érdemes megnézni rajta, ha az ember vételen gondolkodik. Nem a lógásokra gondolok, hanem van-e valami folyton javítandó problémája, hibája.
Nem találkoztam még soha ezzel a gyártmánnyal.
Ilyen:http://unimachines.hu/szersz%C3%A1mk%C3%A9sz%C3%ADt%C5%91-mar%C3%B3g%C3%A9p-ruhla-umf-58-1966-931.html

Csuhás

A következő típusú UMF Typ 59 gépem van. Láthatóan sok hasonlóság van a két gép között. A saját gépem alapján mindenképpen nézd meg az asztal vízszintes mozgásának a prizmáit, amik hajlamosak igen durván berágódni ha elhanyagolták a kenést, ami szvsz hibás kialakítású. Ezen kívül a kardánokkal lehet gond, érdemes gumiharanggal védve kenőanyagban járatni őket.