Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

7cim5mm0

"és nem növelték meg az olaj viszkozitását a gyári érték fölé ( ezek mind a kavitáció mentes szívás alapfeltételei )"

Pontosan ahogy írod, én a viszkozitásra gyanakszom.
Nagyobb viszkozitású olajnál meg-megszakadhat a szívóágban a folyadék folyamatos áramlása, és ez is okozhatja a zajt.

7cim5mm0

Milyen vizskozitású az a "híg" motorolaj?

6rk75uezn

10/40-es motorolaj.
Jelenleg nincs itthon Tcl 46 is szerszámgép olajam de rendelek és kioróbálom.
Addig lehet valamivel meghigitom ezt próbára.

TBS-TEAM

TCL46  100C-on 6,7mm2/s kinematikai viszkozitása.
Átlag 10W40 olaj  100C-on 12,5mm2/s a viszkozitása.
Hidegen mér roszabb a helyzet.
József

TBS-TEAM

TCL46  40C-on 46,4mm2/s kinematikai viszkozitása.
Átlag 10W40 olaj  40C-on 93,2mm2/s a viszkozitása.
József

TBS-TEAM

József

ANTAL GÁBOR

Látom azt a három golyót .Alapesetben a fogaskerékszivattyú nem igényel golyós szelepet ( nincs szívó szelep , nincs nyomószelep ) Akkor mik azok a szelepek ? Visszacsapók vagy valami valami rugó előfeszítésű túlfolyók?   Jó lenne egy áramutas rajz  .
 Nekem a TOS esztergám is fogaskerékszivattyús kenésű , Szemre "hígabb" ( kisebb viszkozitású) az olajam .

Az E400 as gépkönyvben előírták a petróleum " higítású " olaj használatát

svejk

Azt írtad lentebb 30-as olaj a gyárija.
Akkor most miért akarsz 46-ost venni bele?

6rk75uezn

Köszi hogy utánna kerestél és mutatod hogy bizony ôriási külömbség van a két olaj között,de nem birtam magammal és felhigitottam gázolajjal,(tudom petróleumot használtak erre) de most csak ez volt kéznél.
Az eredény ugyan az vagy még rosszabb [#fejvakaras]

6rk75uezn

Hogy őszinte legyek nem tudom mik azok a szelepek,3db van hátul mint ahogy a képen is látszik és 1db elől.
Soha nem lett megbontva szerintem a gép létezése óta.
Biztam benne hogy ott valami dugulás vagy bármi más rendellenes dologot találok de nem,igy szépen új alátétekkel összeraktam.
Rugók nincsennek,csak golyók.

6rk75uezn

A 30 as olaj a gépkönyv szerinti régi jelölés,a mostani Tcl 46 os szerszámgépolaj a megfelelője.

Lacibácsi

Remélem jól gondolom, hogy a golyós szelepek a szívó és nyomóágat állítják be attól függően hogy merre forog a szivattyú. Az előtolás motorja hajtja a szivattyút, és ez mindkét irányban működik.
Próbáltad fordítva forgatni a motort?

6rk75uezn

Igy gondolom én is csak ahhoz szerintem elég lenne 2db szelep golyókkal,de ebbe 4db van.
Természetesen próbáltam minden esetben visszafelé is forgatni.
Ez egy vicc komolyan mondom [#fejvakaras]

ywathzay

Igazából már nem értelek. Levideóztad, ha fojtod elhallgat. Most akkor mi a gond? Szabad áramlással míg élsz kerregni fog.

6rk75uezn

Akkor úgy gondolod semmi gond és tegyem vissza a gépbe?
Hogy őszinte legyek szinte biztos vagyok benne hogy ha vissza kerül a helyére nem lesz akkora folytása hogy csendbe legyen és nem is könnyű visszatenni,magyarul egy szo.ás.
Már tegnap azt mondtam visszateszem a picsába és ilyen marad de nagyon zavaró a hangja.
Külső olajazivattyút meg biztis hogy nem fogok kiépíteni.