Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Az én strigonomban is szépen elhalt, 3 napig próbáltam újraéleszteni, míg rájöttem hogy jobban járok ha falhoz vágom, és megoldottam külső szivattyúval. Ezt tudom kapcsolni álló főorsónál is, mire indul a munka belül már minden úszik az olajban.

PSoft

IdézPsoft egyszer küldött hozzá relét, házzal együtt, csak még nem jutottam/jutottunk oda hogy ezt kicseréljük.

Ejnyebejnye, meg...irgumburgum! [#ejnye1]

frob

Viszonylag híg olaj kell bele
Nem árt kitakarítani azt a szűrőházat amiaz olajbetöltő nyílás felöl van, ehhez le kell szedni a takaró lemezt, de ügye azt már leszedted.
a szivattyúja mint a faék, ha benne van a nyomó gyűrű, akkor tökéletesen működnie kellene, ha nem teszi akkor valahol falsot szív
ami többnyire a szivattyú házánál szokott bekövetkezni, érdemes ezt valami babakezűvel leszedetni, akkor nem kell kivenni az egész váltót, bár az sem nehéz
és letömíteni, bár nekem sincs.
mezei egyszerűen meg lett szívva egy pumpával és miután feljött az olaj megy mint a kisangyal :)

molnarfme

Üdv.
A mágneskapcsoló(relé) ha áramot szakit meg, mindig szikrázik. nem mindegy mennyire. Egyenáramnál kuplungnál, nagyobbat. Nem mindegy hogy a hiba hogy kezdödött. javitáskor ez sokat segithet.
Ferenc

Csuhás

Nem tudom hogy a kuplungnál van-e dióda a tekercsen. Ha nincs érdemes rátenni mert jelentősen csökkenti a szikrázást.

molnarfme

Üdv. Egy ellenálást szoktak párhuzamosan kötni a
kuplunggal.
Ferenc

svejk

Cserébe gyorsabban kophat mert "lassan" ejt el.

svejk

Ez jobbnak tűnik.
Egyébként valami jó ha van, mert ha komolyabb a tekercs képes a saját szigetelését is átütni előbb utóbb.

Egyébként csúszógyűrűs vagy vezetékes a szóban forgó kuplung? (de gondolom vezetékes mert már lett volna róla szó, mint hibaforrás)

molnarfme

Üdv.
Sajnos én ezt géptipust nem ismerem. Igy csak általánosságokkat tudtam javasolni.
Ferenc

ywathzay

A szóban forgó gép egy Strigon, de már erősen elkanyarodott a téma. rosszakodik az előtolás, és én az elektromos kuplung(ok) hibájára gondoltam.

Vetesi75

Én 24V-os működtető mágnessel 56V-os varisztort kötöttem párhuzamosan, bevált. Előtte rendszeresen tönkretette az érintkezőket. (Persze miniatűr, AC-ra való reléét.)

6rk75uezn

Pedig itt irja kopirnyák a te válaazod felett hogy ő 3napot kinlódott vele,én még csak egy felet.
Az E400-am a gyári dugatyús olajzással bármilyen feltöltés nélkül rögtön felkapta az olajat összerakás után,de nekem nem tetszett a kattogó hang és legyeréltem egy hidraulika szivattyúra.(azóta semmi gond vele és akár 10-es főorsófordulaton is van kellő olajszálitás)
Ma lekaptam a szivattyút és cserélem a azimeringet holnap.
Teljesen jó állapotban van a tengely is és a szivattyú többi része is,maga a gép is rettentő keveset ment 50 éves korához képest.

6rk75uezn

Tcl 46 szerszámgépolaj (elég híg)
Mindent kitakaritottam,és holnap mint irtam lentebb szimeringet cserélek p.uaz letömitem a azivattyú oldallemezét.

"ha benne van a nyomó gyűrű, akkor tökéletesen működnie kellene"

Nem tudom a nyomógyűrű alatt mit értesz [#conf]

Vetesi75

Az  MS400-as gépkönyve letölthető a netről: "https://data.hu/get/10436373/Strigon_MS_400_gepkonyv.djvu". Nem tudom mennyire hasonlít a rajz, de mielőtt szétborítanád a gépet, mérj áramfelvételt a kuplungokon, illetve a kuplungokhoz minél közelebb, -ahol még hozzáférhető- feszültséget! Irányértékek a gépkönyvből vehetők, de áramban még 20% eltérés sem sok vizet zavar - pláne ha már javították. Itt van mágnesfék is a mellékhajtásban. A rajz szerint a előtoláson "mindent kapcsoló" kuplung csúszógyűrűs-kefés és a szíjtárcsában van (itt lehet egyszerű kefekopás is), a normál/gyorsjárat átváltó belül(ez nem kefés), de ez gyorsjáratnál szabadonfutó mellett kerüli meg a sebváltót, ezért feltételezhető, hogy nem (csak) ez a hibás, mert előtolásban is lassul. A mágnesfék is belül van, ha nem emel ki, az is okozhat hasonló hibajelenséget. A hossz előtolásra ír még valami elektromos körmöskapcsolót, itt kizártnak tartom  a csúszást.

ywathzay

Gépkönyvem van, csak kedvem nincs szerelni.[#vigyor]
Első körben a villamossággal próbálkozok aztán kiderül kell-e bontani. De az eredeti kérdés úgy szólt, ha valaki ismeri a típust akkor ha bontani kell, csak teljes belezéssel férhetőek hozzá a kuplungok? Nekem úgy tűnik igen. Ha a villamosság nem megoldás akkor elhívok egy gépész havert, aztán hátha ketten vagyunk még hamar át is csapágyazzuk az egész gépet.