Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

p2zreffzd

Sziasztok!Cserélném 300as felújított bakköszörűmet kisméretű haránt gyalugépre.380V  Akár érték egyeztetéssel.70/375 98 57

Csuhás

Oszlopos fúrógépből "koordináta fúró" projekt, képekben, egy kis magyarázattal.

A kereszt satut LoneWolftól vásároltam itt a fórumon. Amikor pontosan be akartam állítani akkor fedeztem fel hogy az menetes orsók egyik irányban talpcsapágyon futnak de a másik irányban csak a tengely kb 2mm-es válla támaszkodik az öntvényre, ami nem egy elegáns megoldás. Itt az öntvény felesztergáltam a furat körül, a tengelyre pedig került egy bronz gyűrű, ami az említett vállra támaszkodik és egy stift nem engedi elfordulni. Így most a csapágyat a bronz gyűrű és a öntvény kiesztergált felülete adja. Vélhetőleg ez hosszú távon pontosabb lesz.

A koordináta asztal tekerői kaptak egy egy hosszabbított tekerő kart, így a kotyogás mentes, és ezért finoman szoruló orsók kényelmesen tekerhetők.

Készült egy a satura felcsavarozható gyorsan kényelmesen állítható ütköző amivel azonos pozícióba foghatók a darabok.

Ennek a fúrógépnek nem túl szerencsés az asztal elfordulás elleni rögzítése. Egy relatíve vékony tengelyt fog a felhasított öntvény, amit egy csavar húz össze. Szóval nagyon meg kell tépni és még akkor is volt hogy elmozdult. Ezért készítettem egy egy pozicionáló csavart ami az asztal kerületéhez közel fog így már erősen megtartja az asztalt. Ha pedig van egy rögzítő furat akkor 24 még jobb, mert így gyors osztónak használható az asztal a gyakoribb lyukkörökhöz.  Maga rögzítés a legegyszerűbb, egy hegesztett tartót csavaroztam az asztal alá, és alulról egy kúpos végű csavar fogja meg az asztalt. ( Lehetne sugár irányú rögzítés is ami jobban látható, de ahhoz át kellet volna szerelni a marógépet a lyukkör elkészítéséhez, szóval ezért van alulról fúrva az asztal. )

svejk

Virbo

Csak mert nekem is van egy kisebb keresztasztal nyers önvényem amit már egy ideje rakosgatok, megkérdezem. (Nem kötekednék, csak indokot keresek miért is rakosgassam még évekig... [#vigyor])

Ha van marógéped, mi az előnye a jóval nagyobb Z tartományon kívül, ennek a gépnek így? Mármint ha sorozatmunka can miért nem a marón fúrod/osztod? A keresztasztal fixen marad az asztalán (gondolom az egyébb nagyobb munkadarabokat is ezen a gépeden fúrod)?

B.Zoltán

Vetesi75

Csuhás

A marógépen nincs gyors fej így kis furatokhoz kicsi a fordulat, illetve a vertikál fej előtolásán nem érezni a fúró erőt, illetve olyan nem odaillőnek érzem a tonnás gépet járatni pár centis műanyag mütyürökért, bár ez utóbbi csak ízlésbeli dolog.

Virbo

Hmm, valóban, a fordulatra és előtolás "visszajelzésére" nem gomdoltam. [#eljen]

frob

Sziasztok
Egy kis segítség kellene Strigon ME250 marógéppel kapcsolatban.
Mint kiderült amit vettem sajna az olajzási rész el volt tömődve, minden bizonnyal sajnos így használták, no de nem is ez a lényeg, szeretném széthúzni.
Levettem a vertikál fejet, és a tengelyt szeretném kikapni, már mint nem a vertikálfejből, hanem a géptestből
Mellékelek pár képet.
Ezeken látszik hol tartok, a váltóművet kiszedtem, a tengely végéről a rögzítő anyákat leszedtem. Belül a csapágyat tartó zéger és a fogaskereket tartó zéger feloldva.

Én úgy gondolom hogy a az asztal oldali végnek kellene valahogy lejönnie, talán menetes? és utána lehetne kihúzni az egészet, de csak az asztal oldali csapágyat szeretném cserélni, a másik jó,bár ha nem ökör áron van, akkor csere mindkettő
Szóval ha valaki tudja, hogy jön szét, ki a helyéről ez a tengely akkor legyen kedves írja meg

Előre is köszi!
R.

Virbo

Nem tudom jó helyen kérdezem-e, de talán ide is illik.

Van az adokveszekben ez az álláskönnyítő gumiszőnyeg.
Valaki használ ilyet vagy hasonlót otthon vagy a munkahelyén? Tényleg jók, vagy inkább a fa rács?

Egyátalán mi a szerepe a fa rácsoknak? Nem a hideg kemény betonon áll az ember, ez segít? Vagy más szerepük is van ezeknek?

Vetesi75

Szia!
"Nem a hideg kemény betonon áll az ember, ez segít?"
Igen, segít és az is, hogy a lábrács "masszírozza" a talpat így huzamosabban bír a dolgozó állva maradni. Van némi rezgéscsillapító hatása is - a gép betonon keltett rezgései nem érik a lábat annyira. Azt se felejtsük el , hogy a gépről lehulló forgács közé tud esni, ezért nem szükséges botladozni a gép mellett.

Virbo

Milyen a jó lábrács?

Azon én is gondolkoztan hogy egy ilyen szőnyegnél a forgáccsal mi lesz, de talán ami itt nem tud beesni a dudorok közé az a lábrácson is fennakad.
De nincs tapasztalatom, viszont valamit kellene tenni a gép elé...

Csuhás

Találtam a neten egy nekem tetsző ötletet: Sorjázó Egy Lidl egyenes csiszolóból, és Banggood maróból elkészítettem a saját verziómat. Remekül működik nem csak alu és műanyagra hanem acélra is használható. A tartósságról még nincs tapasztalatom.

Lacibácsi

Szia!
Gratulálok, profi munka! [#taps] Szimering van benne, jól látom?

dezsoe

Nekem a gombócos felületű van, tőle vettem kb. 2 éve. Nagyon jó rajta dolgozni: kényelmes, kellemes és nem utolsó sorban nem fagy oda a talpam a járólaphoz. (A pincében van a műhely és nincs túlfűtve. Amíg nem volt ilyen szőnyegem, még bakancsban is odafagytam télen, most papucsban tudok lent lenni, akár órákig.)