Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

szucst

Megint... majd máskor újra próba

ihgdazszs

Sziasztok!

Strigon 250 függőleges fej belsejéről nincs véletlenül valakinek fenyképe szetszedés/összeszerelés közben, szétszedés közben kevés képet készítettem és közben több hónap is eltelt nem egyértelmű minden most összeszereléskor...

js44ksuki

Szia! Kíváncsi lennék, hogy a te vertikál fejed fóorsójának belső kúpja morse 3 vagy 4?

Csuhás

Gyárilag 3-as, de majd mindenki - köztük én is - felesztergálta mk4-re.

ihgdazszs

f6hcey09y

Sziasztok, lenne egy kérésem: lenne-e esetleg valakinek egy morse 3-as dörzsára egy használat erejéig kölcsönbe (ideálisan valahol Budapest környékén)?

Vettem egy régi marógépet, és azt látom, hogy a főorsó (MK3) elég sokat üt. Ha rámérek a kúp belsejében órával, akkor csak ~1 század körüli kitérést látok, de persze csak a kúp végét tudom így megnézni (viszont ebből azt gondolom, hogy maga a kúp koncentrikus). De ujjal bejjebb kitapogatva érezhető, hogy a kúpban nem hibátlan mindenhol a felület. Ezeket a belső felületi sérüléseket gondolom, hogy a dörzsárral lenne érdemes javítani. Tudna ebben segíteni valaki? Előre is köszönöm!

f6hcey09y

Szia Tibor, én az enyémhez konkrétan ezt vettem (MK3-ER32, 20$): https://www.aliexpress.com/item/32268411814.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.33fd4c4dy8cRWx
Pont ma jött meg.

ywathzay

Ezt így nem lehet helyrehozni, ha üt, dörzsárazás után is ütni fog, csak sima lenne a belseje. Szerintem ezek a főorsók edzett felülettel rendelkeznek, így a dörzsár sem segíthet csak a köszörülés. Itt jön képbe hogy mindenféle esztergálással készített szerszámot, befogót tesznek emberek egy ilyen főorsóba, aztán szép apránként tönkreteszi a főorsó kúpját.

szucst

Szia,

Gépkönyv itt:
http://www.tumlikovo.cz/download/manualy-stroju/
sajna csehül van...

A linket ajánlanám mindenki figyelmébe, igen komoly gyűjtemény.

f6hcey09y

Ajaj. Köszörülésre tudsz esetleg ajánlani valakit?

6rk75uezn

Pontosan ahogy előttem irták,köszörülni kell és utánna vigyázni rá,nem minden rosszt beletenni.
Ha esetleg Debrecen környékén laksz akkor tudom ajánlani a Gabó2000 kft-t,ők köszörülték nekem a fúrógépem morze4-es kúpját és ismerősöm morze 3-as át is.
Becsūletesek,jól és pontosan dolgoznak.

f6hcey09y

Ok, köszönöm szépen az ajánlást a köszörülésre. Beszéltem velük, segítőkészek voltak, és még elfogadható árat mondtak. De nagyon messzi vannak sajnos :(
Úgyhogy hívtam még több céget is, de általában 100e Ft körüli ajánlatokat kaptam, amik teljesen kívül esnek a keretemen. Végül találtam valakit Bp. 18. kerületben, aki nem horror árat mondott, vele a jövő héten találkozom, és viszem a főorsót, aztán majd meglátjuk. Ha beválik, megírom majd, hátha másnak is hasznos lesz.

6rk75uezn

Nagyon szivesen!
Hát azt nem tudom hogy futárral nem-e el lehetett volna nekik küldeni,de ha megoldôdik a dolog annak örülök.
Remélem jó munkát csinálnak és nem fogsz bennük csalódni.

Én egy köszörűs munka története után nem merek csak úgy akárkit felhivni bármilyen munkáról is legyen szó,ajánlani meg végkép nem ha nem vagyok megbizonyosodva róla hogy profin végzik a munkájukat.

Jôl irta itt egyszer valaki mikor kõszörűst kerestem olcsôn hogy "ne olcsó köszörűst keress hanem jót"

Igaza lett az illetőnek,annak idején megköszörültek nekem egy főorsót aminek a 70mm-es hosszán 0,02mm mérési eltérés volt átmérőben,pedig nem mondtam nekik hogy kicsit kúposra köszörüljék [#nevetes1]

snapscan

Köszi a linket! Úgyis kérdezni akartam, hogy ezek milyen minőségűek? A befogónál és a patronkészletnél is ár függvényében változik a pontosságuk, a kínaiaknak mennyire sikerül kivitelezni a pontosságot és a megfelelő anyagminőséget? Marószerszámokat meg sem próbálok venni tőlük, ellenben egyéb tartozékokat, befogókat, lapkás marókat (lapka nélkül) lehet, hogy kipróbálnék. A gép maga eleve 60 éves, biztosan vannak nagy pontatlanságok itt-ott, ehhez sokat hozzáadni már nem szeretnék, de lehet, hogy felesleges dolog 2-4x áron megvenni pl. egy befogót.

f6hcey09y

Azzal kapcsolatban tudna valaki tanácsot adni, hogy a főorsót hogyan tudom szakszerűen kiszerelni a házból? Az ékszíjtárcsa oldalon volt egy csapágyanya, azt leszedve most mindkét oldalon a csapágynál járok (NU206 az ékszíjtárcsa felől, és NU207 a szerszám felőli oldalon).
Ha erőltetem, gondolom tönkremegy a csapágy (persze lehet, hogy azt amúgy sem árt cserélni). Elnézést a béna kérdésért, sosem csináltam még ilyet, és nem értek hozzá.