Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

sufnituning

Nekem van, ha érdekel felrakom az adok-kapokba

f6hcey09y

Sziasztok, szeretnék kérni egy kis segítséget, hátha valakinek van ötlete. Egy marógép keresztasztalát szeretném levenni, és kicsit megakadtam vele. Kivettem a trapézmenetes orsót, de azt nem találtam, hogy az anyát hogy tudnám levenni, és egyelőre amiatt nem tudom a prizmás vezetékről lehüzni az asztalt. Csatoltam képeket, látszik, hogy két csavar rögzíti az asztalhoz (pontosabban egy látszik a képen, a másik hátul van), de felülről van becsavarozva, vagyis az asztal felől.

Nem sok időm volt rá, mert még az eladónál van a gép, és mennem kellett, de hátha valaki kapásból tudja, hogy hogy lehet ez megoldva.

f6hcey09y

Így utólag belegondolva, talán először szét kell szedni a felette lévő másik szánszerkezetet is, és akkor hozzá lehet férni (már ha ott nem ugyanebbe a problémába ütközöm).

jani300

Hát így első ránézésre szerintem a hosszasztalt kell először kivenni , és úgy .
De ez csak feltételezés .

snapscan

Stigron MF1000 (valószínűleg az ME1000 elődje, 1960-as gyártás, rengeteg hasonlóság) maróhoz keresek gépkönyvet, illetve kapcsolási rajzot. A neten megtaláltam az ME1000 gépkönyvét, de az elektromos részről nincs benne szó. Az esélytelenek nyugalmával kérdem, van valakinek bármi infója erről a gépről?

Robika37

Szia Uram !

Az MF 1000-es az fix függőleges fejjel készült . Elméletileg jobbra-balra 45 fokban dönthető a fej . Ebben különbözik a gépváz és a főorsó kialakítás.
Az asztal nem fordítható el úgy mint az ME típuson.
Elektromosságilag megegyezik. A főkapcsolóval fordítod a főmotor forgásirányát egy mágneskapcsoló tartozik hozzá és a ki.be nyomógomb működteti. A főkapcsoló elég furmányos , tovább fordítva bekapcsolja a hűtővíz szivattyút.
Az előtolás kapcsoló gyárilag szintén egy ganzos kapcsoló amelyre fogaskerék van felfűzve , ezáltal jobbra-balr kapcsolva az előtolást elindítja a az előtoló motort és forgásirányt is vált ehhez tartozik két mágneskapcsoló .
Az előtolás csak a főorsó motorral együtt aktív. Az előtolás kapcsolót tovább nyomva rugó ellenében a mellékhajtásban nyomja a gyorsjárati kuplungot és elindítja az előtoló motort. Tehát gyorsjárat van mindig . A két hosszütköző mikrokapcsolóval bontja az aktuális irány mágneskapcsolóját.....Ez aműködése ehhez már lehet hibát keresni és javítani ha szükséges. Az előtolás kapcsoló és a főkapcsoló pótlása szerintem nem egyszerű feladat   ha hiányzik elhalálozott érdemes megrajzolni a működésnek megfelelően és új korszerű elemekből összeállítani.

snapscan

Szia,
köszönöm szépen az információkat, hasznos volt, ennyivel kevesebbet kell este agyalni. Nem szeretném jobban megbontani, mint amit a hiba igényel. Egyelőre a kapcsolóra már eljut a betáp, de a panelre semmi, ami nem jó hír.
A biztosítékházak olyan kontaktosak, hogy valószínűleg nem maradnak meg ebben a formában. Sajnálnám ugyan az eredeti állapotot feltúrni, de inkább használnám, mint szerelném. Majd meglátom..

Scythian

Üdv nagyérdemű!

Írja már meg nekem egy nagy tudású kolléga, hogy miként is kellene használni az egyetemes osztóművet... Youtubos videó anyag nem taglalja annak beállítását, és fokos beosztás csak a tengelyre merőleges irányban van jelölve.
Hogyan tudok 50 fokos szöget beállítani pl.

Toni

Csuhás

Javaslom olvasd el a könyvtárban levő több osztófejjel foglakozó könyvet. Konkrétan a te kérdésedre sok válasz van pl az egyik: Állíts be 36-os osztást, így egy osztás 10 fok. Nos ilyenből ötöt tekerve megvan az 50 fok.

( A könyvtár katalógusa )

sufnituning

Scythian

Köszi a válaszokat.
Most jobban örültem volna konkrét iránymutatásnak az idő szűke miatt, meg aztán mivel az sem bizonyos, hogy megfelelően működik nem tölteném olvasgatással az időt. Majd, ha úgy látom valóban használható a nálam lévő darab, akkor ráérek az elmélettel is foglalkozni.
Egyelőre forog minden össze vissza, ha hibás, akkor lépek tovább....

2am4nwzib

Hasznos  szakirodalom ,  köszönet [#eljen]

Csuhás

"Most jobban örültem volna konkrét iránymutatásnak"

Ja kérlek, ahhoz jobban kellene kérdezni. Pl honnan tudjam milyen osztófejed van? Milyen a belső áttétele 1:40 vagy valami más? Milyen osztótárcsáid vannak hozzá?

sufnituning

felraksz egy 36-os tárcsát, ha az osztómű áttétele 1:40, akkor 40:36= 1 teljes fordulat és 4. lukba kell berakni a pöcköt a 36. lyukkörön
és ezt 5 x
szerintem, de ha valaki másképp tudja az kiabáljon!

sufnituning

természetesen a 2. tekerésnél már a 8. lukban lesz a pöcök és így tovább.