Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

Scythian

Na, akkor már itt gondom adódott.....
Mindösszesen egyetlen telelyuggatott tárcsa van, azon 40, 31, 21, és 18 osztással. Hogy a cuccban milyen az áttétel, a jó ég tudja, úgy néztem, hogy 9° egy teljes 360° tekerintés. De lehet, hogy az 10. De akkor sem igazán értem...Minden ese3re most letöltöttem a könyvet, talán felvilágosultabb leszek, ha okosabb nem is :)

sufnituning

Vagy a 18-as 40: 18= 2 teker itt isa 4. lukba a pöcök,
de azért mérjed le előtte!
A második ütemnél 2 tekerés 8. luk
a harmadik: 2 tek. 12. lik
negyedik: 2 tek. 16. lik
ötödik: 2 tek 20. lik

sufnituning

De azért írom hogy mérjed le a fokot, mert így utólag 360:18= 20 fok
tehát csak kettő ütemet kell tekerni és utána egy felet.

tehát
1.ü. 2 tekerés  4. luk
2.ü. 2 tekerés  8. luk
3. ü. 1 tekerés 10.luk

Ha jól számolom 20+20+10 fok

000000000

Idáig sajnos csak rossz tekergetéseket írtak neked.

50 fokot pl. egy 18-as lyukkörön tudsz leosztani úgy, hogy ötször körbe tekered (ez 5*9=45 fokot eredményez), és még 10 lyukkal tovább tekered (10*.5=5 fok).

sufnituning

Mivel a tied biztosan rossz!
Mert ha a 18-as lyukkörön 2-őt tekersz és még négy luk az a 20 fok
Te már bőven 100 fok felett jársz

sufnituning

sufnituning

Ez miért nem jó neked?

Ha csinálsz egy 18 fogú fogaskereket, akkor hogy teljesen körbeérj, kell 360 fok tehát 360:18 == 20 fok

tehát az első fogtól a második 20 fokra van.
Ha van egy 18-as lyukköröd, és egy 1:40 -es áttételed, akkor 40: 18= 2 teker mert 2x van meg a 40: a 18, mert 2 x 18=36 és a negyedik lukba kell berakni a pöcköt, ez az első 20 fok, utána megint kell kettőt tekerni, és néggyel odébb rakni a pöcköt, mert ez már 40 fok, ezután ezeknek az ütemeknek csak a felével kell odébb rakni tehát egyet kell tekerni, és 2 vel odébb rakni a pöcköt. ez 10 fok.
Ennél szájbarágósabban nem tudom leírni, de ezt fogagggyuk így el![#csodalk]

Scythian

Köszönöm!
Ez így a helyes. A korábbiak ( tekergetek ennyit, annyit....) az megtévesztő, mondhatnám fals információ. Egy teljes kör megtétele 9 fok elfordulást eredményez, amúgy 40-es az enyém is, mint ahogy azt a letöltött dokuban is olvastam. Azért arra kíváncsi leszek, hogy a két prím szú osztókörrel mire megyek.... :) Mert 41, és 31......mivel lehet osztani

sufnituning

Egyébként már értem hogy számoltál, nem rossz, de ha előtte levő hozzászólást megnézed, ugyan ez az eredmény, csak én foganként szemléltettem a tekeréseket 20+20+10 fokonként
így is lehet számolni, de nem így szokták.
csak ezért volt furcsa.

sufnituning

Írtad, hogy van 18 as lukköröd, akkor nem értem.[#nemtudom]

laca

Egy apró megjegyzés : " és a negyedik lukba kell berakni a pöcköt". Nem a lyukakat, hanem a lyukközöket kell számolni-az "emlékeztető villa" között öt lyuknak kell lenni.

000000000

Örülök, hogy segíthettem.

"Azért arra kíváncsi leszek, hogy a két prím szú osztókörrel mire megyek.... :) Mert 41, és 31......mivel lehet osztani"

Pl. arra mehetsz velük, hogy ilyen esetekben egy teljes kört 31*n vagy 41*n részre tudsz osztani, ahol n=1, 2, 4, 5, 8, 10, 20, 40 lehet.

Aztán még létezik a differenciál osztás is, de ehhez kellenek váltó fogaskerekek is, nem tudom, vannak-e ilyen tartozékaid az osztófejedhez. A differenciál osztással a fogaskerék készletedtől függően sok-sok más különleges osztás is beállítható, mint amit az egyszerű osztásnál az osztótárcsa lyukkörszáma megenged.

Egyébként meg érzékelheted, már az egyszerű osztás is mennyi mindenre jó, csak alkalmazni kell az osztófej HELYES elméletét, és így kiszámolni a kívánt osztást. Sok sikert kívánok az osztási műveleteidhez ezek alapján.

laca

....vagy nulláról kezdeni a lyukak számolását...

sufnituning

És én már azt is tudom, mi a hosszú élet titka!

Scythian

Szia!

Köszönöm a segítséged, számomra teljességgel elegendő lesz a 0,5° felbontás. Ha csak azzal az egy osztókörrel foglalkozom még rá is jöhettem volna a használatára, de megkavart a másik 3. Azoknak valószínűleg sok hasznát nem veszem, mert a csupasz tekerentyűt felül egyéb tartozékom nincs hozzá. Fogaskereket meg bizonyosan nem állok neki készíteni. Most a 2db 50°-os prizma elkészítése is kemény feladat, mert 200mm hosszon ilyen szögben nincs mihez rögzítenem. Szögsatuval nem rendelkezem, marad az egyszerűbb, bátrabb megoldás, talán nem törik a szerszám....