Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

mex

Scythian

Most már kezdem én sem érteni....
Összeállítottam egy 100%-ban merőlegest ( szikraforgácsolóból kinyert köszörült prizma, plusz szintén abból a gépből kinyert 90°-ban mart idom. Erre felszereltem egy 300mm-es lineáris sínt, arra az órát, és alatta egy köszörült felülettel végigmértem a felfekvő síkot. Pontosan 0,25mm de kifelé, nem a gépállvány felé az eltérés pozitívban. Próbálom megérteni, de sehogyan sem sikerül...Hogy lehetséges az, hogy a konzol befelé bukik, a munkaasztalon mart felület pedig kifelé lépcsőzetesen csökken. Fixált asztal magassággal, és szerszám pozícióval keresztirányú mozgatás során az asztal belső szélén visz, de a külső szélén már hozzá sem ér, hiányzik a 0,25mm... Épp fordítva, mint ahogy lennie kellene.

vadember

"Egyébként a vertikált szokás egy kicsit megbillenteni hogy a maró síkoláskor csak az első oldalával dolgozzon."
Ez egy totális butaság.
 Ha az asztalok mozgássíkja nem merőleges a marószerszám forgástengelyére, akkor az nem síkot, hanem ívet fog marni a munkadarab felületére. Igenis be kell állítani az asztalt a lehető legpontosabban. A Bridgeport rendszerű gépeken ezt egyszerű megtenni. A nálunk használt gépeknél csak az x irány állítható be a fej forgatásával. Az Y irány pedig a gyártás pontosságán és az évtizedek alatti kopások eredményeként adódik.Esetleg vagy a fej vagy az asztal hézagolásával javítható valamennyire.
Aki pedig nem tud tisztességesen elvégezni egy munkát, az közölje előre a várható végeredményt, vagy ne vállalja el.
Lerossznám a kezemet, ha olyan munkát adnék ki közüle mint az a fúrógép asztal.

Scythian

Igen, ezt már említették, hogy azonosnak kell lennie a be / kilépő él magasságának. Végtére is két irányból is lehet anyagot megmunkálni, és akkor eleve felcserélődne a két él.
Nem járnék jól, ha nem lenne 100%-ban merőleges.
A saját bejegyzésem meg annyiban javítanám, hogy helyén van az, ha ilyen lépcsőzetes a felület, átgondoltam idő közben. Most már csak meg kell tépnem néhány csavart alulról, ha szerencsém van, akkor visszahúzza a konzol alját

jani300

" Végtére is két irányból is lehet anyagot megmunkálni  "
Ezzel azért vigyázz !  Egyirányú marásra az a gép szinte biztosan alkalmatlan .
Ha jól értem mire is gondoltál .
Az asztalt pedig a gépágyhoz ragasztott mágnestalpas órával is nézd meg mindkét irányban .

ANTAL GÁBOR

Szerintem Jani 300 nem írta le részletesen ,de pontosan tudja[#kacsint]
 Ha a koma megfogta a gépsatuba a 160 as méretnél és jól megtépte a satut akkor az U vas szépen elgörbült ( kidudorodott )  Aztán lemarta ( még az is lehet hogy nem is volt bedöntve a síkoló fej)
Aztán a satuból kivéve szépen visrosszúgott az anyag . Az eredmény látható Mex fotóján .  
Még korrekt megfogásnál is eldobódhat egy hengerelt anyag

vadember

De ez nem csak öblös, hanem lépcsős is lett. Tehát a gépe rossz.

jani300

Tanulság ,csak kétszázas fejjel szabad nekiállni :)
Azért van ebben kis boszorkányüldözés is , úgy érzem .
Nincsen egy képed több szélességi fogásos síkolásról ?
Amikor egy újdonsült hobbi gép tulajdonos feltesz egy képet a saját gépen ,frissen síkolt asztaláról , barátságos hallgatás szokott lenni , szerencsére :)

szucst

Szeva.
Szerintem:
A konzol emelő orsó támadáspontja kb a konzolszélesség felénél van. És a tiéd mivel jobban kopott kb úgy működik mint egy libikóka. Ha az elmúlt pár évtizedben úgy használták a gépet, hogy az asztalt bent volt tőben (a nagy súly bent) akkor úgy kopott meg ahogy most van- ha jól értem amit írsz. Bár többnyire fordítva szokott lenni, mert a satut középre teszik a pofa viszont bent van ezért kitekrik az egész asztalt... Ellenőrzésképpen a vertikálfejbe szerkessz be valami hasonló eszközt mint druszám említette a#5094be.  És mérd meg az asztal "billenését"  az alaptesthez betekert asztallal, majd a külső végállásban is.  Garantáltan más lesz.
Amit még megtehetsz hogy tőbe tekert asztalnál y irányba teszel egy indikátorórát a konzolra és valami komolyabb pajszerral elkezded az asztalt az alaptesttől elmozdítani( nem funkciós felületeken). Nem a  a keresztorsó holtjátékát akarjuk nézni hanem a konzolét.
A konzolt szerelgetni az igen gyorsan életveszélyessé is válhat, NE TEDD!
Üdv!

Scythian

Szia!

Amit lehetett már kióráztam. A függőleges vezeték és az asztal között a teljes 380mm-es úton 0,02mm eltérést mutatott, így azt elvetettem, hogy kopott lenne a vezető ék. Leszereltem a konzolt ( nem kis munka még daruzva sem ) kicsit átcsiszoltam 180-as papírral a két éket és a prizma felületét. Élvonalzóval olyan csekély kopást láttam, hogy azzal foglalkozni nem is érdemes. Valószínűleg csak egy  adott magasságban dolgoztak, sokat nem emelgették az asztalt. Összeraktam, rendesen ráhúztam a csavarokat, és immáron csak 0,15 a hiba. Két géplakatossal beszéltem, akik korábban ilyen gépeket javítottak, és arra az álláspontra jutottunk, hogy nagy valószínűséggel maga a konzol felülete kopott meg azon a szakaszon, ahol a legtöbbet használták, vagyis bent. Most a következőn gondolkodom........
Támgerendára ( remélhetőleg párhuzamos volt anno az asztallal ) készíttetek egy robusztus konzolt, amire felszerkesztek egy vízszintes síkban elmozgatható köszörűt, így azzal felhúzhatom a konzolon az asztal felfekvő felületét, és ha már megvan a 0mm, akkor az asztal síkját is. Ez lenne a legkifizetődőbb....Hántolás az élet rövidsége miatt elvetett :)

Scythian

Ellenben volna még egy felvetés ugyan csak ezzel a géppel kapcsolatban. Kinek volna ismeret anyaga golyós orsós felhasználást illetően? Gondoltam, hogy ha már benne vagyok, és 2-3 évtizedig elhasználgatnám a gépet, akkor kicserélném a hossz orsót valami "bikább" D39mm orsóra.
Ahány alkalommal kiveszem a két anyával a holtjátékot, majd kap egy nagyobb pofont az asztalhoz rögzített anyag, ismét jelentkezik nem kevés. Vagy kimozdul a helyéről valamelyik anya, vagy már ott is megmutatkozik a kopás mértéke. Ha szinte 0-ra kihozom a holtjátékot, akkor a menetes orsó két vége felé megszorul. Szóval ha volna rá lehetőség, akkor kicserélném az egészet. Kérdés, hogy egy golyós orsó mennyiben bírja a dinamikus terhelést

jani300

Szia !
Az asztal síkjával mi a probléma ?
Az szerintem még mindig bázisfelület .
Nagy kár lenne elrontani .
Azon a síkon felfektetve lehetne javítani a kopott csúszó felületeket .
Egyébként ez nekem nem szakmám , de gondolkodj még kicsit a dolgon , még mindig állítom hogy az asztal hossz vezetékei a legkopottabbak , így látatlanban is .

vadember

Miért ne bírná a golyós orsó a dinamikus terhelést? Minden CNC gépen az van. A mértékét pedig megnézheted az orsó katalógusában. De ez a gép csak akkor érné meg az átalakítást, ha csutkára felújítanád az összes vezetéket és orsót. Annyit meg nem ér az egész. Lehet venni normális gépet is . Mire felújítod többe lesz mint egy nem széthajtott használt gép. Szerintem passzold el ezt a gépet, ha ennyit kell vele foglalkozni! Pont erre a gépre mondta egyszer egy szaki hogy, "Ez a gép arra való, hogy semmire"
A hülye szinuszasztal rengeteg helyet elvesz, alig fér a szerszám alá valami. Az MF típus ennek a testvére és az sokkal használhatóbb.

Vetesi75

"Teljesítmény"-maráskor célszerű megdönteni minimálisan a szerszám élettartam növelése érdekében, de ilyenkor kb. a milliméteres nagyságrendű síklapússág és az Ra200-as felületi érdesség az elvárás. Igaz, egészen más marós műfaj, mikor a kg/h arány feltornázása az elsődleges cél, az ésszerű szerszámfogyással, valamint a gép állagának megóvásával.

Scythian

Szia!

Az asztal felmarattam egy horizont gépen, mert igen csak egyenetlen volt. Kiórázva nagyon durva értékeket mutatott. De mikor visszahoztam valahogy nem akart jónak tűnni, így ismét levettem, és mikrométerrel kimérve a felfekvő felület és az asztal síkja között 0,25mm volt az eltérés a két széle között. Tehát az sem merőleges a vertikál fejre.
Olyan ez a gép, mint ha kőműves rakta volna össze... Nem található rajta párhuzam, sem merőleges