Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

nagysam

Nálam 130-as ajtón többször is költözött.
A forgatókarok nélkül szerintem 110-en simán bejátszható.
Ha az ajtó mellett van hely, és a fal nem túl vastag, kis tologatással, forgatással, asztal ide-oda tekergetéssel a 100-ason szerintem bejátszható.

Vetesi75

rezsici

Sziasztok!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan tudom kiszedni a főorsót csatoltam 3 képet.

Előre is köszönöm a segítséget!!!

Rezsici

svejk

Ugyan már CNC, de elég régi.

A SZIM által gyártott MSN-500  gépkönyvét keresem.
Hunor vezérlős, de főleg inkább a mechanika érdekelne.

Scythian

Hali!

Szakemberhez :) Él még ebben az országban olyan szaki, aki szervizelt anno ilyen ős gépeket? :) Kevés akad, azok már rég nyugdíjban, jó esetben elméleti oktatást tartanak, ami vagy segítség, vagy nem. Mert ugye a " már nem emlékszem" nem segítség. Épp a múltkor kerestem meg egy olyan céget, akik még javítanak fel ilyen régi szerszámgépeket. Az ominózus lejtős asztalra kapott válasz magáért beszél. Lejjebb olvashatod. Megdöbbenésemen túl értetlenül álltam a kérdés előtt.... akkor voltaképp hogy is értenek hozzá....
Szóval NEM.... inkább kicsit szenvedek, de megoldom

Scythian

Ám de most ismét kétségbe vagyok esve, mert kezdem nem hinni, hogy a szaki által adott válasz helytálló volna.
Most, hogy kinyaraltam magam folytatnám a nagyjavítást, de sehogy sem birkózom meg a horizontális főorsó kiszerelésével. Szaki állítása szerint a nagy fogaskeréknek is hátrafelé kellene lejönnie, némi szuszakolással, de azon túlmenően, hogy az összes görgő kipotyogott, a csapágy külső gyűrű is kettétört ( bár ez nem bizonyítottan most történt ) a fogaskerék csak nem mozdul. Állítólag az orsóvégre ható nagyobb koccintás megtenné hatását, de nem....Tud valaki konkrét instrukcióval szolgálni? Van valahol valami rejtett rögzítés? Semmit sem találtam. Annyit értem el, hogy a fogaskerék, és a mögötte található hézagoló gyűrű között hozzávetőleg pár tized rés keletkezett, köszönhetően a 2kg-os bronz kalapács közreműködésének. De ennyi, nem több. Szétverni nem szándékozom az orsót.

jani300

Gépkönyv , rajz van hozzá ?
Néhány éve  bontottam egy főorsót ,tokkal vonóval ,csapágyakkal a méhben .
Métereken belül tudom is hol van most .
Ha lesz időm lefényképezem .

Scythian

Nem kívánom minősíteni a 70-80-as évek műszaki rajzolóit ( valószínűleg akkoriban még annyi volt az elvárás ), de olyan gépkönyvet kiadni, amiben beazonosíthatatlan minden, a fogalmazás kritikán aluli.....
Szóval van hozzá eredeti gépkönyv, de az használhatatlan.

jani300

Azoknak a műszaki rajzoknak nincsen bajuk , én is akkoriban tanultam .
Én egy rajz alapján térben látom a dolgot , ha jó a rajz .
A duma meg ami van a könyvben jó ha van ,de a rajz elég .
Szerintem a mostani színes képek a röhejesek :)
Linkeld be a főorsó rajzát akkor már , ha nem szidod a vén farkakat ,talán még segítünk is :)

bundyland

Sziasztok !

Érdeklődnék hogy valaki esetleg felismeri ezt a párban lévő
támasztócsúcsot. Az egyik állítható mint egy szegnyereg a
másik fix, talán morse 2 való mindegyikbe.
Párban vannak össze is vannak számozva.
Mire valóak ezek ?

bundyland

Közben meglett, mérőpad támcsúcsai.

Csuhás

Vagy esetleg szerszámköszörű csúcsai:

bundyland

Előszőr én is erre gondoltam, de nincs forgató hajtásra lehetőség.

Csuhás

Ahogy a mellékelt fotón sincs. Két csúcs között egy támasztónak ütköztetve kézzel forgatják a szerszámot.