Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Az esztergás változatnál, nem imbolyog, hanem a központot kell eltolni 1-2 fokkal, úgymond "elferdíteni".
Az a ferdeség vési ki a hatszöget.

A golyó, egy-két alkalomra jó, meg kis terhelésre.
Poénra vettem én is.

snapscan

Még mindig MF1000. Szeretném felszerszámozni, de egy morse kúp a szükséges behúzó alkatrésszel még hiányzik. Valaki tudna esetleg segíteni, hogy pontosan milyen alkatrészeket kell beszereznem hozzá? Patronos befogót szeretnék bele, ~16mm befogás tartományig. A lenginkább az a téglalap alakú bemunkálás zavar a dologban, azt nem tudom hová tenni.

jani300

Az a téglalap a menesztő része a kúpnak .
Mivel behúzómenetes a kúp , a fúrókon megszokott hátsó menesztőlap nem lehet .
Egy patronos befogású marótüske

snapscan

Értem, köszi. Akkor gondolom ehhez még kell egy megfelelő hosszúságú M16 behúzószár, és ennyi. Jól gondolom?

Csuhás

Ha készíted a behúzószárat, akkor mutatok egy nekem bevált megoldást. Előnye hogy ki is tudja tolni a kúpot, illetve van hozzá egy közdarab készlet amivel más menetű marókat is be tudok fogni. Egy gyakran kell pl ha szűkítőbe használok ujjmarót. ( Egy megfelelő alátéttel a szűkítőt is ki tudja tolni az orsóból. )

snapscan

Huhh, az még odébb van, hogy ilyet tudjak készíteni, ahhoz az esztergát is fel kellene szerszámozni. Rajzod esetleg nincs róla? Jelenleg készíttetni tudnám csak.

Csuhás

Sajnos nem rajzoltam, csak elkészítettem.

Vetesi75

Szia! Ekkora géphez legalább 32-es méretű patron befogadására való befogót ajánlanék, az 20mm-es hengeres szárig használható. Feltétlen "ER" típust, mert annak későbbiekben is biztosított lesz a pótalkatrész ellátása. Fotóztam egy MK3/ER32-t, ezen szembetűnőbb a menesztőlap. Sokan "barkácsolnak" és behúzószárként a sima menetes szálat használnak, de az hosszútávon csak önmaguk szívatása .  
(A 6-os maró köszöni jól van, csak a bitumen van ráolvadva.) :)

snapscan

Köszönöm, közben már én is az ER32-es mérettel szemezgettem. A menesztőlapra figyelek, főképp a homlokmaró befogóknál nem látom kialakítva, ahogy a neten vizslatom a kínálatot. Még sokat kell tanulom, de 20 éves terv vált valóra, úgyhogy lelkesedés az van:-)

Vetesi75

Sziasztok! Jól gondolom, hogy Tos BN102 köszörűnél a kézikeréktől balra eső fekete marokcsavar szerűség a függőleges szán rögzítője? (kép a netről)

Vetesi75

Közben alábújtam, rájöttem. A kézikerék fogaskerék kapcsolatát oldja.

szucst

Szia

A képen Bn102 B van ( a keresztasztalon van egy t nut is). Gépkönyve valahol fent van a neten.
A sima 102 - n nincs külön rögzítője a függőleges toronynak, max a torony talpöntvény sliccelésénél lehet húzni a csavarokon.

Vetesi75

Szia! Igen, ez is a "B" típus. Egyelőre csak nézegetem, meg próbálnám szétszerelhető állapotba hozni, hogy megmenthető legyen. Egész jól egyben van, mondhatni túlságosan is  :(. Még áztatom pár napig, hátha mozdul...

szucst

Hát akkor magam után neked is gratulálok a jó vételhez

szucst

Hurrá, a szöveg java lemaradt