Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Nem kell neked c15, csak meg kell tanulni fúrót élezni. (hozzáteszem sokszor ilyenkor az a válasz: vadi új bolti fúró, ez nem mentség) Ilyen biliacélba nem művészet a fúrás, de ha rossz a fúró(éle) semmit nem ér.

6rk75uezn

Mi lesz majd ha jönnek a "makacsabb" rozsdamentes anyagok?

gk6nzg8h4

Ma vettem 12mm húzott automata köracélt. Megpróbálkozom vele holnap vagy a hétvégén, és meglátom mi a különbség.

gk6nzg8h4

Ez a mondatom a menetmetszésre vonatkozott.

jani300

Felpiszkált ez a mangánacél dolog .
Valahogy most már meg kell tudnom milyen anyag , van kézi analizátoruk ahol veszem , de most nem aktuális hogy megkérjem a jóembert .
Nem igazán akarom elhinni hogy hardox lenne .
Vadásztam egy időben felcimkézett hulladékra , de csak valami st feliratú táblát talátam .
De tudom honnét származik , ki hozza , muszáj kiderítenem :)

jani300

Pár éve meglátott a haver egy saválló 12 es köracél darabot nálam az udvarban és elkérte .
Elkezdtem faggatni mit is akarna vele .
Kiderült cuppánt csavarhoz hasonló valami lesz .
Jó pillanatom volt ,tudta a méreteket hát megcsináltam neki .
Kiszámoltam a hosszát , előre rávágtam a meneteket (esztergában , csuszis metszőtartóval , kézzel tekerve a tokmányt , az is legalább kétszázas volt )  .
Utána melegen meghajtottuk .
Nem győzött csodálkozni , ilyet , még nem látott .
Szép lett a menet úgy egyébként .

ysc3kmx9v

Megfelelő méretű menetalapra kell esztergálni{a húzott anyagot is alá kell még venni},a megfelelő fordulat beállítása,a kenőanyag használata,én átlagos anyagoknál egyedi menetmetszéskor a marha faggyút használom.

Vetesi75

A kiinduló átmérőt M12x1,75 menet esetében kb. másfél-két  tizeddel esztergáld kisebbre (a szabványos tűrésbe még belefér, illetve a sorja miatt látszólag megduzzad). A görbe, féloldalas, menet oka rendszerint abban keresendő, hogy rákapáskor a metsző síkja nem merőleges, illetve a metsző nem egytengelyű a munkadarabbal. Elferdülhet a menet még akkor is, ha ha munka közben a metszőt forgató erőhatás mellett oldalirányú erő is éri - tehát a késtartónak befeszített kézi hajtóvasat el lehet felejteni, csinálj normális menetmetsző menesztőt. Korlátozott beállási lehetőséget (úszó megfogást) a menet minősége meghálálja (pl. sokszor egy hosszkiegyenlítő is csodákat művel, még akkor is, ha az nem is "dolgozik"). Alacsony vágósebességgel és feltétlen hűteni, kenni kell.
(Automataacélból biztoságkritikus helyre ne tervezz alkatrészt!)

6rk75uezn

Na de miért kėzzel hajtottad a tokmányt?[#conf]

jani300

Távolabbról kell beindítani a háromfázis csinálót .
Két menetét nem volt érdemes .

47rpsr6d8

Üdv Mindenkinek!

Érdeklődnék, hogy E400-as eszterga előtolás kapcsolását alakította itt már át valaki elektromos tengelykapcsolósra?
Már régebben láttam egy ilyen gépet és nagyon megtetszett de már nincs meg a gép, hogy megnézhessem, hogy volt megoldva.

Üdv Márk!

bundyland

Szia !

Én is elkezdtem ezt a projectet, de sehol nem találtam meg hogy milyen típusú az elektromos tengelykapcsoló a lakatszekrényben, gondolom neked is olyan "megbízhatóan" működik azért akarod átalakítani, egy agyrém.

47rpsr6d8

Igen pontosan. Mikor több fogásban akarom a végállás ütközőt használni, 10-ből 3-4 alkalommal ki se emel időben. Nagyon jó kis gép de ez az előtolás kapcsoló egy katasztrófa.

bundyland

KoLa forumtársunknak elektromos kuplunggal van, de sajnos elvesztek a képei a szétszedett lakatszekrényről és így a kuplung típusát sem sikerült  megtudnom tőle.
Én már egy nyomatékértékkel is elégedett lennék ami oda szükséges.

47rpsr6d8

Sikerült felvenni egy illetővel a kapcsolatot aki csinált ilyet. Ha van valami érdemi fejlemény akkor megosztom.